Megatsunami in Golful Lituya

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriCatastrofe
Ultima actualizareLuni 11 ianuarie 2016
Vizualizari3850

Voteaza & Distribuie

Descriere

Lituya Bay MegatsunamiMegatsunami-urile au fost prima data teoretizate la 9 iulie 1958, cand, in Golful Lituya, un fiord foarte ingust de pe coasta Alaskai, un cutremur de magnitudine 7.7 a zguduit 90 de milioane de tone de roca si gheata de pe muntele de la capatul golfului. Toate aceasta cantitate a cazut deodata, aproape vertical, si a aterizat ca un monolit in apele adanci ale golfului, generand cel mai inalt val inregistrat vreodata pe Pamant, aproape 525m. Mai inalt decat cei mai inalti zgarie-nori de pe Pamant, si majoritatea oamenilor de stiinta sunt de acord ca ar fi avut suficienta putere pentru a rupe aceste cladiri de la fundatie.

Valul a calatorit de la capul golfului spre largul oceanului, si pentru ca golful este atat de ingust, a fost canalizat pana spre versantii muntelui. A rupt toti copacii (chiar si cei de 2-2,5m) pana la o intaltime de 525m in jurul golfului. Cei mai multi dintre acestia erau molizi cu un coronament de aproape 2m.

In golf erau trei barci de pescuit, in apropierea gurii de varsare, iar valul a scufundat una dintre ele, omorandu-i pe cei doi de la bord. Celelalte doua au fost norocoase pentru ca au fost purtate de val pana la versanti si apoi s-au retras odata cu valul in golf.

Una dintre barci avea o ancora de fier, cu un lant de o grosime de aprox 1m, care a fost smuls ca un fir de ata atunci cand valul a ridicat-o. Unul dintre supravietuitori a estimat durata de timp intre revarsarea valului peste insula si ajungerea acestuia la barca lui ca fiind de 2 secunde. Daca acest lucru este adevarat, valul a avut o viteza de 600 mph.

Valul a luat cu el toti copacii, iarba si solul si apoi s-a risipit in largul oceanului.