Mausoleul din Halicarnas

Detalii

CategoriiTurism
TaguriConstructii celebre
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9277

Voteaza & Distribuie

Descriere

Precum Marea Piramida din Gizeh, Mausoleul este mormant al unui rege antic si reprezinta una din cele 7 minuni ale lumii antice. Mausoleul este insa foarte diferit de Marea Piramida si si-a castigat locul printre cele 7 minuni ale lumii din alte motive. Geografic, se afla in apropierea Templului zeitei Artemis din Efes si a impresionat prin frumusetea mormantului, nu prin marime.

Mausoleul a fost ridicat de catre regele Masollos din Caria. Proiectul construirii mausoleului a fost conceput de catre sotia si de catre sora sa, Artemisia. Constructia a fost terminata in anul 350 I.Hr., la 3 ani de la moartea regelui si la un an dupa moartea Artemisiei. Pentru 16 secole, Mausoleul din Halicarnas a ramas intr-o stare stare buna, pana cand un cutremur a cauzat daune acoperisului si coloanelor. La inceputul secolului XV, Cavalerii din Ordinul Sfantului Ioan de Malta au invadat regiunea si au construit un castel masiv al cruciatilor. Pentru fortificare, au folosit pietrele Mausoleului. Pana in anul 1522, fiecare bloc de piatra a fost folosit pentru alte constructii.

Castelul din Bodrum exista si in ziua de azi, piatra slefuita si blocurile de marmura din Mausoleu pot fi usor recunoscute in zidurile constructiei. Cateva statui care au supravietuit pana in zius de azi sunt expuse la British Museum din Londra. Aceste statui include statui si placi in care se infatiseaza lupte din greci si amazoane. Pe locul Mausoleului, numai fundatia a mai ramas, acolo unde se afla o data una dintre cele 7 minuni.