Maslinele si beneficiile lor pentru sanatate

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1355

Voteaza & Distribuie

Descriere

Toata lumea stie cat de sanatos este uleiul de masline, insa putini cunosc si beneficiile maslinelor. Descopera motivele pentru care acestea sunt o sursa de sanatate pentru tine!


Daca te opresti, in piata sau la supermarket, in fata standului cu masline si arunci o privire, vei vedea in fata ta asternut un curcubeu de culori de la verde la maro, la violet, la negru, cu arome la fel de diverse.


Poate ca nu stiai, insa maslinele necoapte au un gust extrem de amar si nu sunt comestibile. Pentru a deveni fructele gustoase cu care esti familiarizat, aroma amara trebuie eliminata, iar acest lucru se realizeaza printr-o serie de procese variate.


Maslinele sunt culese in diferite stadii de maturitate, fiind apoi preparate prin mai multe procese. Este vorba despre inmuierea in ulei, apa, saramura sau despre ambalarea in sare. O metoda artificiala, insa mai rapida, utilizata pentru conservarea maslinelor negre este inmuierea lor intr-o lesie speciala care indeparteaza aroma amara. Recomandarea specialistilor este, insa, sa optezi pentru maslinele preparate traditional, diferenta contand pentru sanatatea ta.


Maslinele pot fi consumate crude sau pot fi gatite in foarte multe forme. De pilda, daca adaugi masline in friptura de la cuptor, acestea vor fragezi carnea, iar maslinele presarate pe o pizza delicioasa ii vor spori gustul, adaugand o aroma deosebita.


Oricand te poti bucura beneficiile maslinelor, fie ca le folosesti acasa cand gatesti, fie ca iti comanzi o pizza la domiciliu, in cazul in care vrei sa iti astamperi foamea fara prea mari eforturi. Ai fi uimit sa aflii ca, spre deosebire de alte mancaruri de genul fast food, pizza poate constitui o dieta de-a dreptul sanatoasa, reprezentand un fel de mancare plin de substante nutritive. Este dovedit faptul ca o pizza gatita cu ulei de masline, sos de rosii, legume si grau integral scade risul de hipertensiune si previne atacul de cord.


Maslinele verzi si maslinele negre nu sunt, de fapt, tipuri diferite, ci diferenta dintre ele consta in faptul ca cele verzi sunt culese din pom cat inca sunt verzi, iar cele negre sunt maturate in copac. Astfel, se explica textura mai moale si gustul mai putin amar al maslinelor negre, spre deosebire de cele verzi.


In ceea ce priveste beneficiile consumului de masline, un aspect important legat de acestea este faptul ca au un indice glicemic mic: 15. Acest indice poate fi gasit, de asemenea, la varza, broccoli, ceapa, praz, ciuperci si altele. Un indice glicemic mic elibereaza energia treptate, pe cand alimentele cu un indice glicemic mare conduc la cresterea nivelului de zahar din sange. Acest lucru implica o energie de scurta durata care conduce la aparitia nevoii de a mai manca din cauza lipsei de satietate.


Maslinele sunt bogate in fier, vitamia E, cupru, fiind, de asemenea, o sursa excelenta de fibre. In ceea ce priveste nivelul de grasime al maslinelor, este adevarat faptul ca acestea contin grasimi, insa este vorba de grasimi monosaturate, deci sanatoase. Ele reduc riscul de arteroscleroza, crescand, in acelasi timp, nivelul de HDL, adica nivelul colesterolului bun.


Prin continutul bogat in grasimi monosaturate si vitamia E, maslinele dispun de proprietati antiinflamatorii care ajuta in cazul osteoartritei, artritei reumatoide sau al astmului. Vitamina E, se dizolva in grasimi, fiind cunoscuta drept un excelent antioxidant, incetinind totodata procesul de imbatranire si actionand puternic in procesul de eliminare a apei din organism.


Whfoods.com informeaza ca o cura de masline are rolul ed a neutraliza actiunea radicalilor liberi, principalii raspunzatori pentru aparitia diabetului sau chiar a cancerului.


Consumate in salate, maslinele sunt un excelent energizant, normalizand valoarea colesterolului si fiind perfecte pentru persoanele in varsta, predispuse infarctului si bolilor cardiovasculare.


Maslinele detin si rolul de a impiedica mutatiile celulare care favorizeaza aparitia bolii necrutatoare, cancerul. Grasimile din masline si vitamina E te protejeaza impotriva cancerului de colon. S-a creat si o legatura intre consumul de masline si preventia cancerului la san.


Specialistii recomanda maslinele si uleiul de masline pentru consumul zilnic si inlocuirea alimentelor din bucatarie care, fiind prelucrate prin procedee chimice complexe, dauneaza, pe termen lung, sanatatii.