Martisorul - rosu si alb in traditia balcanica

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4242

Voteaza & Distribuie

Descriere

Martisoare

Prima zi de primavara, 1 Martie impreuna cu diminutivul ei Martisor sunt menite sa ne vesteasca plecarea iernii si sa ne puna un pic pe fuga in cautarea de martisoare originale.

Chiar asa, oare ce e cu Martisorul asta? Ei bine, se pare ca aceasta traditie pe care nu o intalnesti decat la noi si in putine alte tari serbeaza mai mult de 8000 de ani. De martisor stiau si Romanii, pentru care 1 Martie era Anul Nou si ziua zeului Marte. Acesta, zeu al agriculturii si al renasterii naturii, dar si al razboiului a imprumutat din caracteristicile sale opuse si snurului de Martisor. Astfel rosul simbolizeaza focul, soarele, sangele, viata si este caracteristic femeii, in timp ce albul este simbol al apei, al cerului si se atribuie barbatului. Simbolurile se intrepatrund, asemeni atributiilor lui Marte, pace si razboi, primavara si iarna. Puse impreuna, cele doua culori simbolizau faptul ca elementele pe care le reprezinta nu se pot separa. Ele au legatura cu tot ce este viu, dar si cu puterea de renastere a naturii. Chiar si stramosii nostri traci il aveau pe zeul Marsyas Silen, care era varianta balcanica a lui Marte.

Tot in vremurile vechi, oamenii pictau pietre mici de rau in rosu si alb si le puneau la gat. In Moldova se purtau la gat bani de aur si argint, simboluri ale primaverii. Dupa 12 zile cu acesti bani se cumpara branza dulce pentru ca oamenii sa fie frumosi si cu fetele albe tot anul.

Chiar daca la inceput martisorul era un snur alb impletit cu unul negru, el a mai prins culoare, negrul a devenit rosu, s-a imbogatit initial cu un ban de aur, apoi a devenit ceea ce intalnim astazi. Adica, orice obiect caruia ii atasam un snur poate deveni martisor. Tot ceea ce ramane este traditia. Una frumoasa, originala, cu care ne putem mandri.

Text: Anca Dragu