Ultima colectie! Noile implanturi Allergan BRST

Marile Piramide din Egipt

Arta si Cultura > Constructii

piramide


In Egipt exista, in prezent, circa 110 piramide cunoscute, dintre care multe se afla intr-o stare avansata de deteriorare si sunt aproape de nerecunoscut. Unele au fost construite ca locuri de inmormantare pentru regi si altele pentru regine. Printre motivele invocate ca explicatii pentru existenta piramidelor se numara urmatoarele doua: 1. se prea poate ca piramida sa fi reprezentat o scara pe care regele urca la ceruri si 2. piramida era simbolul colinei primordiale pe care Creatorul Soare s-a nascut.

Cum au reusit egiptenii sa organizeze o forta de munca atat de complexa si miscarea fizica a blocurilot mari de piatra este inca un subiect supus dezbaterilor. Constructia piramidelor se poate sa fi implicat rampe construite in jurul ei, pe care blocurile de piatra erau trase cu niste sanii, iar la urma rampele sa fi fost demontate. Se crede ca cea mai mare parte a fortei de munca venea din partea agricultorilor, care erau disponibili in timpul sezonului de inundatii, cand Nilul se revarsa si terenurile agricole erau sub ape. Ar fi fost, de asemenea, momentul oportun pentru transportarea cu barca a blocurilor mari de piatra, de la carierele lor pana la "santierul" piramidelor.

Cea mai veche piramida a fost Piramida in trepte, a regelui Djoser, din a 3-a dinastie a Vechiului Regat, cu peste 4600 ani in urma. Piramida a fost cea mai mare structura ridicata vreodata la Saqqara, necropola ce domina vechea capitala Memphis. Initial, a fost construita sub forma de mormant „mastaba", deasupra caruia s-au adaugat nivele suplimentare pentru a-i da un aspect de trepte.


piramida_in_trepte_de_la_Saqqara


Piramida in trepte de la Saqqara


Sub ea se gasea un sistem complex de coridoare cu o camera mortuara captusita cu granit roz de Aswan, la aproximativ 28m adancime. Intrarea era sigilata cu un „dop" de granit, ce cantarea 3 tone. Exteriorul piramidei ar fi fost imbracat in calcar fin, dar acesta a fost indepartat cu mult timp in urma. In apropierea piramidei Djoser se aflau templul mortuar, o Mare Curte si diverse alte structuri.

Prima piramida adevarata a fost construita pentru regele Sneferu in timpul celei de-a 4 dinastii a Vechiului Regat. A fost denumita „Piramida Rosie", datorita culorii sale, sau "Piramida Nordului", datorita pozitiei sale - la Dashur, in sudul Cairo-ului. Avea aproximativ 105m inaltime si laturile de 220m.


piramida_rosie


Piramida Rosie


Cea mai mare piramida construita vreodata este Marea Piramida de la Giza, situata la sud-vest de Cairo. Ridicata pentru regele Khufu, aceasta a fost finalizata in jurul anului 2550 i.Hr..

Se estimeaza ca piramida contine aproximativ 2,300,000 de blocuri de piatra cu o greutate medie de 2,5 tone fiecare, iar unele ajung chiar pana la 15 tone. Laturile sale masoara 230m lungime. Structura ar fi masurat in jur de 146,6 m inaltime, dar acum este putin mai mica, datorita carcasei exterioare care a fost indepartata pentru a construi mai multe cladiri din Cairo in timpul Evului Mediu. Designul interior a fost schimbat in timpul constructiei, iar camera mortuara a fost mutata.

Una din caracteristicile sale cele mai spectaculoase este Marea Galerie, constuita in panta. La capatul Galeriei se afla un coridor care duce in Camera regelui, ai carui pereti sunt realizati din granit lustruit. Un sarcofag mare de granit este deschis si nu s-au gasit niciodata bunuri de inmormantare acolo.


Marea_Piramida_de_la_Giza


Marea Piramida de la Giza


La est de piramida, o parte din pavajul de bazalt neted din templul mortuar inca e vizibil si drumul pietruit care ducea la templul de pe rau este acum ingropat, in timp ce templul din vale se afla sub cladirile moderne. Piramidele mici pentru regine sunt adiacente Marii Piramide, la fel cum sunt si gropile pentru barci.

In 1954, o barca mare de cedru a fost descoperita intr-una din aceste gropi. A fost reasamblata si acum este expusa alaturi de piramida. O a doua barca a ramas in intregime acoperita intr-o alta groapa. Se poate ca barcile sa le fi servit regilor decedati sa treaca in lumea de dincolo.

Platoul Giza este, de asemenea, casa altor doua piramide mari, construite pentru regii care au urmat, Chephren si Menkaura. Ca si Marea Piramida, ambele au templu in vale si templu mortuar conectate prin drumuri de piatra. Langa templul din vale al lui Chephren se afla celebrul Sfinx, de 73m lungime. In ciuda controverselor legate de varsta sa, majoritatea egiptologilor cred ca Sfinxul a fost sculptat intr-un afloriment stancos, in acelasi timp in care a fost construita Piramida lui Chephren.


piramida_lui_Chephren


Piramida lui Chephren


Resurse pentru construirea altor piramide enorme, in timpul Vechiulului Regat, n-au putut fi adunate, iar constructiile au fost mai mici si mai prosti construite. A 5-a piramida a Dinastiei, cea a lui Unas, construita tot la Saqqara, este renumita pentru textele sale, primele texte funerare cioplite in peretii vreunei piramide. Aceasta este situata la sud de piramida Djoser.

In timpul Regatului Mijlociu, regii si-au construit din nou piramide, dar fiind in mare masura din caramizi de noroi, nu s-au pastrat foarte bine. Designuri elaborate de interioare nu au reusit sa opreasca jefuitorii de morminte sa patrunda inauntru si sa fure bunuri de inmormantare.

Timpul marilor piramide a trecut, desi piramidele mici au fost folosite ca morminte si in timpul Noului Regat. Exemple restaurate exista la Deir el-Medina, satul muncitorilor care au construit morminte regale in Valea Regilor.


piramida_de_la_Deir_el_Medina


Piramida de la Deir el Medina


Piramide au fost construite si la sud de Egipt in Nubia antica (partea de nord a Sudanului de azi), unde exista chiar mai multe decat in Egipt. Desi au fost influentate de piramidele egiptene, piramidele din Nubia au stilul lor propriu si au fost construite pe o scara mai mica si cu laturile mai abrupte. In cazul unor piramide din Nubia, mormintele proprietarilor erau de obicei construite chiar sub ele. Ultima piramida a fost construita in Nubia, in secolul al 4-lea A.D.Comentarii


Postat de rares nastac , 21 Ianuarie 2014, 19:46

sunt cele mai bune detalii dar este mult foarte mult de scris,dar este interesant

 
Postat de Marian , 04 Iunie 2013, 20:06

ai norok ca profa sau proful tau nu se cunoaste cu internetul:))ca altfel nu mai aveai 10:)) Rapuns la:Sunt in clasa a 5-a si am dat test. Profa a spus ca daca vrem sa ne mareasca nota sa scriem despre piramide. Cu ajutorul site-ului am luat 10+.

 
Postat de stan teodor , 14 Aprilie 2013, 21:51

EU STAN TEODOR AM DESCIFRAT CU O PRECIZIE DE SUTA LA SUTA POZITIONARE LINIILOR LINILOR ENERGETICE DIN INTERIOARELE TUTUROR PIRAMIDELOR ---INDIFERENT CAS PIRAMIDE CHIAR SI DE PE ALTE PLANETE ----- in luna martie 2013 -eu stan teodor am descoperit la ultra-perfectie pozitionarea undelor energetice de forta a tuturor piramidelor de pe pamant , inclusiv piramide de pe alte planete ---am semnalat descoperirea mea unor somitati din romania care au studiat efectu de piramida si piramidele ---ce credeti ...ce raspuns am primit --pe cercetatori nui intereseaza pozitionarea undelor in interoioarele piramidelor ---miau zis felicitari ptr marea descoperire , dar pe pe cercetatori ii intereseaza numai daca stiu si cum se folosesc aceste unde de energie a piramidelor ----dar eu stan teodor nu leam mai raspuns ,,,deoarece se stie clar in lumea stiintei ca nimeni in afara de mine stan teodor nu a gasit metoda depistarii cu o precizie de suta la suta a pozitiei si marimii si latimii undelor de forta din interioarele piramidelor-----eu stan teodor nu am cum a descoperi totul despre piramide --dar eu stan teodor am facut pasul cel mai mare posibil in domeniul descifrarii a tot ce se intampla in interioarele piramidelor ---acum ca datorita mie stan teodor , omenirea va cunoaste la perfectie pozitionarea acestor unde de mare forta -urmatorul pas care este ceva mai mic, este si descifrarea utilitatii piramidelor ---adevarata intrebuintare a piramidelor a fost alta si este alta decat efectele benefice asupra sanatatii oamenilor si a plantelor---de ce unii cercetatori cauta sa minimalizeze la maximul posibil descoperirea mea --si tot imi explica ca sau facut cercetari in domeniul sanatatii si a cresterii plantelor---le multumesc celor ce pricep ceva si nu au dubla constiinta---va multumesc tuturor celor care ma veti sustine --ca in lumea cercetatorilor nu am loc cu marea mea descoperire. În preajma Sărbătorilor, dar şi a presupusului sfârşit al lumii din 21 decembrie, se petrece un feno www.libertatea.ro Un fenomen astronomic foarte rar se petrece zilele acestea în Sistemul Solar. Planetele Mercur, Venus şi Saturn se văd ca nişte globuri strălucitoare în vârfurile celor trei mari piramide egiptene de la Gizeh. Îmi place · ·

 
Postat de asda , 07 Martie 2013, 19:22

si mie mi sa intamplat la felRapuns la:Sunt in clasa a 5-a si am dat test. Profa a spus ca daca vrem sa ne mareasca nota sa scriem despre piramide. Cu ajutorul site-ului am luat 10+.

 
Postat de Alexandra , 17 Decembrie 2012, 19:43

va multumesc foarte foarte mult pentru acest scurt documentar despre diramide dar trebuia sa scrieti mai multe despre piramide .

 
Postat de Miruna , 01 Decembrie 2012, 14:13

Sunt in clasa a 5-a si am dat test. Profa a spus ca daca vrem sa ne mareasca nota sa scriem despre piramide. Cu ajutorul site-ului am luat 10+.

 
Postat de ely , 08 Noiembrie 2012, 07:45

sunt in clasa a5-a si cu ajutorul articolului am luat 10 la istorie

 
Postat de flori , 29 Octombrie 2012, 17:57

mrs de tema la istorie

 
Postat de dumitru nicoleta , 19 Martie 2012, 19:48

frumos, dar cam mult de scris

 
Postat de tabita , 19 Noiembrie 2011, 14:06

Este foarte frumos,dar mi-ar placea si mai mult daca ar li scris despre toate piramidele

 
 

Va rugam asteptati...

Comenteaza

Informatii personale

(Nu va fi afisat)
captcha Refresh

(Optional)