Mamaliga, preparat traditional romanesc

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari15909

Voteaza & Distribuie

Descriere



mamaliga


mamaliga



Mamaliga este o mancare romaneasca care consta dintr-un fel de terci de cereale, facuta din fulgi de porumb (malai). Este cunoscuta peste tot in lume sub numele de "polenta" italiana. Exista ai alte denumiri pentru "mamaliga", in functie de regiunea geografica din Romania. Astfel, in Transilvania mamaliga este cunoscuta sub numele de "puliszka", un cuvant maghiar.



De-a lungul istoriei, mamaliga a fost o masa gatita in cea mai mare parte de catre tarani si, adesea, ca un substitut al painii in satele sarace. Cu toate acestea, si-a castigat o vasta popularitate in ultima perioada, fiind servita in cele mai luxoase restaurante ca o delicatesa. Fulgii de porumb au fost, de fapt, cea mai veche forma a consumului de cereale, porumbul fiind descoperit cu mult inainte ca painea sa apara.



Inainte ca porumbul sa fie introdus in Europa in secolul al 16-lea, mamaliga a fost facuta din faina de mei, care era deja tipica romanilor care au numit-o „pulmentum". Se pare ca romanii au mancat atat de multa mamaliga incat grecii obisnuiau sa-i numeasca „pultiphagonides", in sensul de "consumatori de pasat".




mamaliga


mamaliga, preparat traditional romanesc




Porumbul a fost initial introdus in Spania de catre Hernán Cortés in secolul al 16-lea si apoi a fost raspandit pe tot continentul european. Porumbul are nevoie de atat de caldura cat si de umiditate, ambele in cantitati medii. Din aceasta cauza, Valea Dunarii din Romania a fost si inca este una dintre regiunile europene cele mai propice pentru cresterea porumbului.



Potrivit unui savant maghiar, porumbul a fost adus in Romania, in Timisoara, Banat, in 1692. Si astfel mamaliga din mei a fost treptat inlocuita de mamaliga din porumb. Dupa aceea, porumbul a devenit un aliment principal, mai ales in timpul marii foamete din secolele 17 si 18.


Istoricul roman Nicolae Iorga a declarat ca fermierii romani au semanat porumb inca din secolul al 17-lea. Dictionarul francez Larousse atesta existenta mamaligii din anul 1873, definind mamaliga ca "fulgi de porumb fierti, in Principatele Dunarii". Mamaliga este in mod traditional gatita prin fierberea apei cu sare si faina de porumb intr-o oala de fier speciala, numita "ceaun" sau "tuci".



mamaliga


mamaliga taiata felii



Taranii obisnuiesc sa faca mamaliga mai groasa astfel incat ar putea fi taiata ca si painea. Consistenta sa chiar face posibil consumul ei ca pe paine sau in loc de paine. Mai ales ca aceasta este considerata sanatoasa, bogata in vitamine si desigur, care nu contine absolut niciun conservant. Deci mamaliga este o alternativa mai putin costisitoare si de multe ori mai delicioasa ca si clasica paine.



Romanii servesc mamaliga cu branza si smantana sau maruntita intr-un castron de lapte fierbinte. O alta idee „delicioasa" este de a inlocui laptele cu cacao sau ciocolata calda. In conformitate cu retetele traditionale, mamaliga taiata felii se prajeste intr-o tigaie cu ulei sau untura.





mamaliga cu branza si smantana


mamaliga cu branza si smantana




Dupa cum s-a mentionat anterior, mamaliga poate fi si este utilizata ca o alternativa a painii in bucatariile romanesti sau din Moldova. Aceste mese sunt fie bazate pe mamaliga, fie includ mamaliga ca ingredient de baza sau ca o garnitura. Una dintre cele mai populare mancaruri ce acest fel sunt sarmalele, un mix de carne tocata si legume rulate in foi de vita.




mamaliga cu sarmale


mamaliga cu sarmale




O alta metoda de gatit mamaliga in bucataria romaneasca este prin prajirea acesteia in cuptor cu unt si branza. Acest preparat se numeste "bulz".



O mancare pe baza de mamaliga mai elaborata se numeste "balmos". In mod normal faina de porumb se fiebe in apa fierbinte, in cazul preparatului balmos faina de porumb se fierbe in lapte de oaie. Celelalte ingrediente sunt unt, smantana, telemea (care este un fel de branza de casa feta), cas (deseori denumita "branza verde" in limba engleza), urda (care este un fel de branza „inchegata", care este pregatita prin fierbere si inchegarea zerului ramas de la cas). Toate acestea sunt adaugate amestecului in momente precise in timpul procesului de gatire. Din pacate nu sunt foarte multe persoane in zilele noastre care stiu sa gateasca un balmos adevarat.




balmos


balmos




Fiind o mancare ce se poate gati in mai multe feluri, preparatele pe baza de mamaliga includ utilizarea untului, laptelui, a tuturor tipurilor de branza, carnati si oua, ciuperci, bacon, sunca, peste si multe altele. Necontinand colesterol si grasimi si, de asemenea, bogata in fibre, mamaliga poate fi o alternativa excelenta pentru paste, orez sau paine alba.




mamaliga cu pui


mamaliga cu pui