"Londongrad" langa Moscova

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3608

Voteaza & Distribuie

Descriere

Londongrad" i se spune, deocamdata, chiar capitalei Marii Britanii, a carei piata imobiliara de lux respira usurata, in plina criza, datorita afluxului incredibil de miliardari rusi, care cumpara orice proprietate, indiferent de pret, cu conditia sa se afle in cartiere de elita ale Londrei.


Un exemplu in acest sens il constituie chiar patronul echipei de fotbal, FC Chelsea, Roman Abramovici. Daca Londongrad pe Tamisa nu este o surpriza, Londongradul care se construieste chiar langa Moscova ar putea parea bizar, la fel de bizar ca Palatul de la Versailles transplantat in China.




Londongrad langa Moscova


Londongrad langa Moscova




In apropierea capitalei Rusiei, pe un teren viran, s-a inceput construirea a peste 200 de case in „stil britanic". Cartierul va fi numit, din cate se pare, „Hyde Park", si este una dintre cele mai importante zone unde se ridica resedinte, spatii comerciale si strazi in stil englezesc.


Un prim tur al santierului Hyde Park dezvaluie siruri de case din caramida, cu hornuri inalte, pajisti cu gazon englezesc in fata, construite in stilul Dorchester, Park Lane, ori Windsor.




Hyde Park, Moscova


Hyde Park-ul de langa Moscova




Marea Britanie este o tara foarte stabila si foarte conservatoare", afirma unul dintre beneficiarii unei case „englezesti". „Este exact asa cum ar trebui sa fie si Rusia", incheie el. In prezent, relatiile dintre Moscova si Londra nu sunt cele mai cordiale, in special dupa asasinarea, in capitala britanica, a unui fost colonel KGB, Alexandr Litvinenko, devenit disident.


Au existat si alte scandaluri de spionaj, insa „povestea de dragoste" dintre oligarhii rusi si modul de viata britanic, pe care si-l doresc si acasa, este in plina desfasurare. Dupa ce au cumparat in Anglia cam tot ce se poate cumpara, de la resedinte impunatoare in Knightsbridge si pana la lanturi intregi de magazine sau uzine, miliardarii rusi sunt de acord ca este mai sigur sa faci afaceri acolo decat acasa.


Impinsi de o nostalgie inexplicabila pentru peisajul englezesc – cu toate ca nu-i despart de el decat cateva ore de zbor – mogulii rusi copiaza in cartierele lor de acasa bucati din Anglia, din Londra, dar ramane de vazut daca vor reusi sa aduca in „Londongrad" mirosul capitalei britanice, modul de viata si diminetile de jogging prin Hyde Park.


Desigur, cartierul „englezesc" de langa Moscova se va numi Hyde Park, insa nu se stie daca va avea si un „Talking corner" si sezlongurile alb-verzi, raspandite pe pajisti, unde te poti aseza si dormita, netulburat, la soare pentru numai 50 de pence. In apropierea cartierului aflat in constructie se afla si un urias „pub", un restaurant tipic englezesc. Printre fotografiile de pe pereti, asa cum gasesti si in adevaratele pub-uri londoneze, se afla si una cu presedintele Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin. Cei doi puternici ai Rusiei locuiesc peste drum.



„Ne-am decis sa construim aici un restaurant englezesc pentru ca oamenii care locuiesc in sat (cartierul Hyde Park) calatoresc des in Anglia. Unii dintre ei au case acolo si copiii lor studiaza acolo",



a declarat managerul localului, Oleg Aliseev. Insa, spre deosebire de pub-ul englezesc, aici berea costa 8 lire sterline halba, iar in loc de „fish & chips" ti se servesc pate de foaie gras si gazpacho si n-ai nici o sansa sa ti se aduca faimoasa budinca de Yorkshire.


Managerul Aliseev explica aceste discrepante prin faptul ca rusilor le place stilul de viata britanic, peisajul urban englezesc, manierele, dar nu si bucataria englezeasca. Intr-un moment de sinceritate, chiar si britanicii ti-ar putea spune ca bucataria lor este „plictisitoare" si ca un englez n-ar putea impresiona nici un european servindu-i preparatele traditionale, cum ar fi „Shepherd’s Pie. Si, totusi, acest „Londongrad" este Mica Britanie pentru rusii care-si permit sa cumpere locuinte aici si sa traiasca „englezeste".