Limbajul gesturilor

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10137

Voteaza & Distribuie

Descriere

Este total gresit sa spunem ca limbajul a evoluat fara sa fie influentat de gesturile oamenilor. Defapt, chiar gesturile sunt cele care se afla la baza limbajului. Sunt foarte multe datile cand ne dam seama ca nu este atat de important ceea ce spunem, precum este modul in care o spune. Astfe, sunt unii oameni care pot sa fie mult mai convingatori decat altii, chiar daca se folosesc, pana la urma, de aceleasi cuvinte.




Gesturi care tradeaza


Gesturi care tradeaza



Dintr-un articol despre comunicare si PR aflam ca studiile din cadrul comunicarii interumane prezinta faptul ca 55% din mesajul pe care il comunicam este transmis de limbajul trupului – aici intrand elemente nonverbale reprezentate de gesturi si atitudine. Din acelasi mesaj, 38% este reprezentat de elementele paraverbale – ton, ritm si volum, cand vine vorba de voce i numai 7% se transmite cu ajutorul cuvintelor – elementul verbal.



Septimiu Chelcea, in „Comunicarea nonverbala", sustine urmatoarele aspecte:



In comunicarea interpersonala, cuvintele nu sunt de-ajuns. Uneori, apelul la cuvinte este chiar inutil (cand este zgomot, cand distanta dintre interlocutori este mare, cand nu cunoastem limba vorbita de celalalt etc.). Gesturile si postura, impreuna cu mimica, utilizarea spatiului, contactul vizual, atingerile corporale, imbracamintea, mirosurile, tonul vocii, reprezentarea timpului insotesc si, uneori, inlocuiesc cuvintele. Toate acestea alcatuiesc comunicarea nonverbala.






Gest - furie


Gest - furie




Comunicarea verbala este automat insotita de gesturi, iar acestea sustin sau contesta cuvintele pe care le rostim. De foarte multe ori, gesturile ne tradeaza, aratand o neconcordanta intre ce spunem si ce simti. Astfel, vrem-nu vrem, cand vorbim, transmitem mai multe decat vrem deoarece comunicam si prin:



  • expresia fetei- un zambet, o incruntare;

  • gesturi - miscarea mainilor si a corpului pentru a explica sau accentua mesajul verbal;

  • pozitia corpului- modul in care stam, in picioare sau asezati;

  • orientarea- daca stam cu fata sau cu spatele catre interlocutor;

  • proximitatea- distanta la care stam fata de interlocutor, in picioare sau asezati;

  • contactul vizual - daca privim interlocutorul sau nu, cat si intervalul de timp in care il privim;

  • contactul corporal - o bataie usoara pe spate, prinderea umerilor;

  • miscari ale corpului - pentru a indica aprobarea/dezaprobarea sau pentru a incuraja interlocutorul sa continue;

  • aspectul exterior - infatisarea fizica sau alegerea vestimentatiei;

  • aspectele nonverbale ale vorbirii - variatii ale inaltimii sunetelor, taria lor si rapiditatea vorbirii, calitatea si tonul vocii (denumite uneori "paralimbaj");

  • aspectele non-verbale ale scrisului- scrisul de mana, asezare, organizare, acuratete si aspectul vizual general;





Gest - dispret


Gest - dispret




Gesturile formeaza un limbaj mut si, totodata, unic in functie de fiecare societate si cultura in parte. Limbajul gesturilor nu se invata la scoala, dar se dobandeste chiar din primii ani de viata. Unele gesturi se fura, in anii de invatare, cand copiii invata tot ce vad cu usurinta.


Studiile arata ca prescolari au in vedere ca exista gesturi care semnifica ceva, desi nu se folosesc de ele. La varsta de sase ani, copiii pot detecta emotiile in functie de expresiile faciale si isi pot da seama si de cauzele care au produs aceste gesturi.





Salutul clasic al lui George Bush


Salutul clasic al lui George Bush



Totodata, acest limbaj al gesturilor nu este un limbaj universal, iar cei care observa cel mai repede acest lucru sunt cei care lucreaza in alta tara sau calatoresc. Metodele prin care unii oameni isi pot da seama ca gesturile se disting si nu corespund de la tara la tara, pot fi reprezentate de folosirea unor gesturi care sunt intelese gresit si, de cele mai multe ori, ofenseaza.


Un exemplu cunoscut este aratat de greseala fostului presedinte al Americii, George Bush, care, in timpul unei vizite in Australia a salutat multimea cu semnul victoriei, insa acest gest a fost facut invers, cu palma indreptata spre fata sa, lucru ce in cultura australiana exprima o inslulta.



Asadar, in cazul calatoriilor, nu este o idee tocmai buna sa iei limbajul gesturilor drept o baza in comunicare, chiar daca nu se stapaneste foarte bine o limba. Un limbaj international al gesturilor nu exista.