Lentilele de contact bionice

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriInventii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2963

Voteaza & Distribuie

Descriere



lentile de contact bionice


lentile de contact bionice



Lentilele de contact bionice se deosebesc total de cele devenite atat de banale astazi, fie pentru corectarea vederii, fie frivolele lentile colorate, pentru schimbarea culorii irisului. Noile lentile de contact au o capacitate pe care o avea doar Terminatorul lui Scchwarzenegger (si alte personaje cyborgizate): acea de a proiecta imagini si mesaje in fata campului vizual.



Un prototip de lentile de contact bionice se afla in faza de teste de laborator si ar putea oferi informatii instantaneu, proiectate „in aer", fara a fi necesara actionarea unui computer sau a vreunui telefon inteligent. Tehnologia, testata la universitatea din Seattle, permite purtatorilor acestor lentile sa citeasca texte care plutesc in fata lor, sau sa-si verifice e-mailurile si sa vada mai bine cu ajutorul imaginilor generate de calculator, corectate in timp real si prezentate mult imbunatatite.


Practic, lentila de contact bionica ar putea pune capat orbirii. Prototipul a fost inserat in ochiul unui iepure si acesta nu pare sa fie stanjenit de purtarea lentilei si nici nu este victima unor reactii adverse. Insa exista o mare problema pentru acest sistem: gasirea unei surse de curent adecvata. Deocamdata, dispozitivul aflat in studiu nu functioneaza decat la cativa centimetri distanta de o baterie wireless. Microcircuitele sale sunt suficiente pentru o singura dioda emitatoare de lumina, se relateaza in studiul publicat de Journal of Micromechanisc and Microengineering.


Cercetatorii cred ca in lentila flexibila pot fi inserati mii de pixeli, fapt care ar ajuta la producerea de imagini holografice complexe. Ca aplicatii imediate, lentilele bionice ofera posibilitati vaste. Spre exemplu, soferii le pot purta pentru a vedea indicatiile de ruta in timp real, proiectate inaintea lor pe parbriz, impreuna cu informatii utile privind traficul, conditiile meteo si altele, fara ca atentia lor sa fie distrasa de la directia de deplasare. Practic, ar beneficia de facilitatile asigurate pilotilor militari de sistemul integrat de informatii afisate pe vizorul castii lor si pe asa numitul Head-Up Display. De asemenea, prin integrarea lentilelor bionice intr-un sistem de bio-senzori, acestea ar putea oferi informatii medicale actualizate permanent referitoare la purtatorul lor.



Materiale delicate


Cercetatorul principal de la laboratoarele universitatii din Seattle, profesorul Babak Parviz, afirma ca urmatorul obiectiv al echipei sale este incorporarea unor texte predeterminate in lentila de contact-prototip, pentru a testa modul in care ochiul uman se poate focaliza pe texul generat la suprafata ei. In mod normal, imaginile sunt clare numai daca apar la cativa centimetri distanta de ochi. Un grup de studiu de la universitatea Aalto din Finlanda a reusit adaptarea lentilei bionice pentru scurtarea acestei distante focale.


Materialele folosite pentru construirea lentilei sunt foarte delicate. Circuitele electrice presupun folosirea de elemente anorganice, cum ar fi stratul de metal gros de cativa nanometri, cam o miime din grosimea firului de par, iar dioda emitatoare are un diametru de numai o treime de milimetru. Echipa lui Babak Parviz nu este singura implicata in testarea uneia astfel de tehnologii.


Compania elvetiana Sensimed a adus, deja, pe piata lentile de contact inteligente, care folosesc tehnologie computerizata integrata pentru monitorizarea presiunii globului ocular pentru contracararea glaucomului. Pana acum, conceptul de „info-viziune" – capacitatea transmiterii de informatii in campul vizual al unei persoane – parea ceva exclusiv de domeniul science-fiction-ului, dar a fost facut posibil prin proiectarea lentilei de contact bionice, la fel de usor de manipulat ca si lentilele de contact obisnuite.


Beneficiile aduse de acest tip de „info-viziune" sunt enorme, putand reda speranta ca vor vedea din nou unor oameni care si-au pierdut vederea si tratamentul clasic nu le mai ofera niciun fel sanse de a si-o recapata. Se apreciaza ca momentul cand lentila bionica va fi perfect functionala si pregatita pentru lansarea ei pe piata, nu poate fi departe.