Lacul Lebedelor

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11863

Voteaza & Distribuie

Descriere

Spectacolul „Lacul Lebedelor" prezinta povestea in patru acte dansante a unei printese, Odette, care va fi blestemata si transformata intr-o lebada. Din poveste face parte si printul Siegrfied, bineintles, cei doi se iubesc si aceasta dragoste invinge, caci intr-un final blestemul va fi distrus si Printesa isi va recapata statutul.


Premiera universala a spectacolului a avut loc in 1877, dar de multi ani incoace, piesa este reprezentata peste tot in lume, fiind unul dintre cele mai importante si apreciate spectacole de balet din intreaga lume.Dupa cum se cunoaste, "Lacul Lebedelor" este un spectacol de balet ce ii apartine rusului Piotr Ilici Ceaikovski.



Lacul Lebedelor - balet


Lacul Lebedelor - balet



Spectacolul in 4 acte prezinta povestea de dragostea dintre o printesa, Odette, transformata, in urma unui blestem, in lebada si printul Siegrfied. In cele din urma iubirea dintre cei doi invinge, iar blestemul este sfaramat si Odette redevine printesa.


Libretul baletului "Lacul Lebedelor" care se joaca in patru acte a fost scris de Vladimir Berghicev si de V. Ghelzer si are ca sursa o veche legenda rusa.



Ce au scris ei a corespuns cerintelor compozitorului, iar intre timp textul a fost transcris si modificat de mai multe ori, de aceea unele versiuni sunt diferite in ceea ce priveste partea finala.


Legenda spune ca o printesa a fost fermecata in lebada de catre un vrajitor rau, iar vraja acestuia poate fi sfaramata numai prin dragostea unui print. Aceasta poveste apare in basmele multor popoare.




Lacul Lebedelor - balet


Lacul Lebedelor - balet



In primul act
aflam despre cum este printesa transformata de carte Rotbart in lebada. Urmeaza apoi o petrecere la majoratul printului Siegried, eveniment dupa care acesta poate sa isi aleaga o mireasa. Prntul nu este deloc incantat de petrecere si dansuri, pleaca suparat si singur spre malul unui lac din zona si vede ruinele unui palat vechi. Ideile ii sunt oprite de uns tol de lebede care se opresc pe malul lacului, iar acesta doreste sa le vaneze.


Actul al doilea prezinta lebedele - balerine transformate in printese exact in momentul cand printul doreste sa o vaneze pe cea mai frumoasa, Odetta, care, dupa ce toate printesele in inconjoara, ii dezvaluie acestuia blestemul sau. Printul decide sa lupte impotriva geniului Rotbart, dar este avertizat de Odetta ca nu prin lupta, ci doar prin iubire poate reusi sa o dezlege.





Lacul Lebedelor - balet


Lacul Lebedelor - balet - in trecut




In cel de-al treilea act, in sala de onoare la palat, ii sunt prezentate printului, potentialele mirese. Acesta le refuza si se indreapta spre Odilia, sora lui Rotbart, cu care accepta sa se casatoreasca si isi incalca juramantul facut anterior, la lac, in fata frumoasei Odetta.


Fiind tradata, in cel de-al patrulea act, printesa-lebada se resemneaza cu gandul ca va fi mereu blestemata. Printul isi recunoaste greseala si ii cere iertare, iar iubirea este mai puternica acum, fapt pentru care blestemul dispare.




Lacul Lebedelor - balet


Lacul Lebedelor - balet



Premiera acestui spectacol a avut loc la Balsoi Teatr, in Moscova si l-a avut dirijor al lebedelor pe Semen Riabov. De asemenea, coregraf a fost Julius Reisinger. Publicul acelei perioade nu era obisnuit cu un stil simfonic in cadrul spectacolelor de balet si nu au inteles minunatia partiturii alese, dar nici coregraful nu a fost la inaltimile asteptate.


Dupa ce a murit compozitorul, conducerea teatrului a cerut modificarea coregrafiei, dar si a partiturii. Premiera noii forme a avut loc in ianuarie 1895 si a avut un succes pe masura.




Lacul Lebedelor - balet


Lacul Lebedelor - balet pe gheata



Daniela Caraman-Fotea spune ca:



Lacul lebedelor este un poem in care imaginea si muzica se imbina intr-o perfecta armonie, realizand idealul exprimarii prin dans a simtamintelor umane.



Cand cei doi se impaca, lebedele isi iau zborul, iar geniul malefic provoaca o furtuna pentru a-i omori pe cei doi, sa-i inghita valurile furioase. Se pare ca Printul e nevoit sa isi caute in continuare o mireasa, iar blestemul Odettei nu poate sa dispara decat prin moarte.