Jocurile Olimpice de iarna 2010

Detalii

CategoriiSport
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6003

Voteaza & Distribuie

Descriere

Jocurile Olimpice de iarna din 2010, oficial editia XXI a Jocurilor Olimpice de iarna, va fi un eveniment international multi-sportiv, care se va desfasura intre 12 si 28 februarie 2010, in Vancouver, British Columbia, Canada, cu unele evenimente organizate in orasul-statiune Whistler, precum si in suburbia Richmond. Jocurile sunt organizate de catre Comitetul de Organizare Vancouver (VANOC) si va fi a treia oara cand Canada le gazduieste, dar va fi prima tinuta in provincia British Columbia. Jocurile Olimpice de vara din 1976 s-au desfasurat la Montreal, iar cele de iarna din 1988 la Calgary, Alberta.

Urmand traditia olimpica, primarul Vancouverului din 2006, Sam Sullivan, a primit drapelul olimpic in timpul ceremoniei de inchidere a Jocurilor Olimpice de iarna din 2006 de la Torino, din Italia. Drapelul a fost ridicat la 28 februarie 2006, in cadrul unei ceremonii speciale, si va fi expus la Vancouver City Hall pana la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Evenimentul va fi deschis oficial de guvernatorul Michaëlle Jean.

Sporturi

Cincisprezece evenimente sportive au fost anuntate ca parte a Jocurilor Olimpice de iarna din 2010. Cele opt sporturi clasificate ca sporturi de gheata sunt: bob, sanie, hochei pe gheata, patinaj artistic, patinaj de viteza, short track si curling. Cele trei sporturi clasificate ca schi alpin si snowboard sunt: schi alpin, freestyle si snowboarding. Cele patru sporturi clasificate ca evenimente nordice sunt: biatlon, schi, sarituri cu schiurile si combinatia nordica.

Ceremoniile de deschidere si inchidere, precum si evenimentele sportive clasificate ca sporturi de gheata (exceptie facand bobul, sania si skeletonul), vor avea loc in Vancouver si Richmond. Sporturile clasificate ca „evenimente nordice" vor avea loc in Callaghan Valley situat chiar la vest de Whistler. Toate evenimentele de schi alpin se vor desfasura pe Whistler Mountain (Creekside), iar cele de alunecare (bob, sanie si skeleton) pe Blackcomb Mountain. Cypress Mountain (situat in Cypress Provincial Park in Vancouverul de Vest) va gazdui probele de schi freestyle si toate evenimentele de snowboard.

Vancouver 2010 va fi, de asemenea, prima editie a Jocurilor Olimpice de iarna, la care atat hokey-ul masculin, cat si cel feminin se vor desfasura pe o suprafata mai restransa, un pationar de 61 m/26 m, in loc de dimensiunea internationala de 61 m/30 m. Jocurile vor fi jucate la General Motors Place, care va fi temporar redenumit in Canada Hockey Place, pe durata Jocurilor Olimpice. Se asteapta ca aceasta schimbare sa economiseasca 10 milioane dolari canadieni si sa permita o suplimentare de 35000 de locuri.

Au existat o serie de evenimente care au fost propuse pentru a fi incluse in Jocurile Olimpice de Iarna din 2010. Evenimentele propuse pentru includere, dar respinse in cele din urma sunt:
* Biatlon mixt
* Curling dublu mixt
* Schi alpin pe echipe
* Bob si skeleton pe echipe
* Sanie pe echipe
* Sarituri cu schiurile – femei
Vancouver_2010
Vancouver_2010
Vancouver_2010
Vancouver_2010
Vancouver_2010