Jim Jarmusch

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3289

Voteaza & Distribuie

Descriere

Jim Jarmusch este un cunoscut regizor american care a adoptat miscarea indie. Acesta s-a nascut in 22 ianuarie 1953 in oraselul Akron din Ohio. Numele sau de familie provine din limba ceha, iar ambii parinti ai regizorului au radacini europene. Tatal sau a fost un om de afaceri, iar mama lui ziarista la un ziar local. Bunica sa, fiind o iubitoare de arta si literatura, l-a incurajat mereu pe Jim sa urmeze o cariera literara, iar acesta si-a dorit inca din copilarie sa devina poet.
In 1970, regizorul s-a inscris la Scoala de Jurnalism a Universitatii "Northwestern", iar dupa un an se transfera la Universitatea Columbia din New York, absolvind astfel, literatura engleza si americana.

Jim Jarmusch
Jim Jarmusch
In perioada copilariei sale petrecute in Akron, acesta a vizionat o multime de horror-uri asiatice si pelicule din seria James Bond, insa a fost impresionat de cinematografie abia dupa ce a vazut doua filme cu actorul Robert Mitchum, "The Night of the Hunter" si "Thunder Road".
In ultimul sau an de studii, Jarmusch viziteaza Parisul fiind fascinat de cinematografia mondiala descoperita in arhivele generoase ale cinematceii franceze. Dupa aceasta calatorie, spiritul sau va deveni mai degraba cinematic decat literar.

Jim Jarmusch
Jim Jarmusch
Dupa ce s-a intors la New York, Jim Jarmusch s-a inscris la sectia de film a Universitatii din New York, unde a fost admis pe baza unui eseu despre arta filmului si a unor fotografii din portofoliul sau. Ajunge apoi sa il cunoasca pe regizorul german, Wim Wenders, si ii devine asistent de productie in munca pentru un documentar.

In cei patru ani de studiu la Scoala de Film, Jim Jarmusch se alatura scenei muzicale post-punk, care era atunci in voga, facand parte apoi din formatia new-wave "Del-Byzanteens", unde compunea versuri si canta la clape.



Jim Jarmusch si filmele sale
{title}
In 1979, incurajat de un regizor din New York, Jim Jarmusch incepe sa realizeze filme, primul fiind "Permanent Vacation", care exprima povestea unui tanar fara ambitii si responsabilitati, care nu merge la scoala si nu lureaza. Astfel, Jarmusch realizeaza un scurtmetraj de 8 minute, care, desi nu a avut succes in Statele Unite, fiind considerat prea lung, in Europa ajunge in timp sa fie numit drept film cult.

Dead Man
Johnny Depp in Dead Man
Regizorul realizeaza apoi mai multe scurtmetraje, urmand sa faca si o versiune scurta la filmul care ii va deveni primul succes, "Stranger than Paradise", obtinand premiul Camera D'Or la festivanul de la Cannes pentru cel mai bun debut.
Filmele lui Jim Jarmusch includ deseori istorii despre calatori, in special despre cei care calatoresc pe timpul noptii. De asemenea, foloseste intr-un scop non-comercial imagini si peisaje din America. In filmele lui putem observa de foarte multe ori aparitia unor cantareti pe post de actori, cum ar fi Iggy Pop sau Tom Waits. Totodata, in primul sau film, "Permanent Vacation", si-a facut aparitia un prieten de-al sau care nu a mai jucat niciodata.