Iubirea interzisa

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriViata in doi
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5460

Voteaza & Distribuie

Descriere

De la iubirea adulterina si pana la cea intre oameni de acelasi sex, iubirea interzisa a fost mereu un subiect la moda, atat in societate cat si in filme. Intodeauna ravnim la ceea ce nu putem avea, fie ca e o persoana, fie un obiect, fie pur si simplu o situatie.

Cu ajutorul filmelor vom exemplifica unele tipuri de iubire interzisa, atat de prezenta si actuala in zilele noastre si nu doar in indepartate lume a fictiunii. Aceste povesti de dragoste prezinta, de cele mai multe ori, o versiune ideala a iubirii, care, aflata in centrul atentiei, dau uitarii toate celelalte probeleme ale vietii cotidiene. Viata protagonistilor se invarte in jurul ideii ca toata lumea se impotriveste unui sentiment atat de puternic, nimic altceva nu mai conteaza pentru ei.

Unul frumos, altul urat
– este un subiect exploatat la maxim de cinematografie in filme precum: Fantoma de la Opera, Cocosatul de la Notre Dame, chiar si desene animate precum Doamna si vagabondul sau Frumoasa si bestia. In povesti, si de obicei in filme, finalul este unul fericit, deoarece intr-un fel sau altul, uratul devine frumos si toata lumea sfarseste prin a aproba dragostea. In realitate, insa nu e asa simplu, pentru ca a te transforma dintr-un om urat fizic nu e chiar la indemana, datorita costurilor si magia nu functioneaza precum la televizor. Sunt putine cazurile in care o persoana frumoasa se indragosteste de una urata, dar si cand se intampla, aceasta legatura devine o iubire interzisa deoarece parintii sau cunoscutii persoanei frumoase, vor avea mereu de spus ceva impotriva celei urate, influentand negativ mersul lucrurilor.

Unul alb, altul negru – sau galben, sau rosu, in definitiv de alta rasa. Prejudecatile rasiale n-au fost de tot abolite, si atat in Romania, cat peste tot in lume, inca se aud voci care se impotrivesc unei legaturi intre reprezentatii unor rase diferite. Filme in care iubirea interzisa de culoarea pielii a impiedicat cupluri sa traiasca dupa placul lor sunt: Sayonara (o relatie intre un american alb si o japoneza), Ghici cine vine la cina sau One Potato, Two potatoes (el negru si ea alba).

Unul bogat, altul sarac – scenarii demne de telenovelele mexicane, povesti cu Cenusarese care in viata reala se intampla prea rar, pentru ca societatea a asezat straturile astfel incat cei bogati sa nu mai priveasca decatin scarba inspre cei saraci. Asa a fost insa de cand lumea, si legatura pare posibila doar in filme. Atonement, Titanic, Curly Sue sunt cateva exemple de pelicule in care barbati inferiori sociali au atras atentia unor doamne sus puse, cu inima de aur, care sarutandu-i i-au transformat din broaste in adevarati printi.
Unul barbat/femeie, altul barbat/femeie – cuplurile intre persoane de acelasi sex sunt privite fie cu ura, fie cu dispret, fie in bataie de joc, fie in gluma, oricum, dar nu acceptat simplu asa cum sunt. Iubirea interzisa cea mai la moda in zilele noastre probabil ca se desfasoara in cuplurile homosexuale, intr-o societate care respinge ceea ce si Biserica condamna. Acest subiect a fost pus pe pelicula in filme precum Boys don't cry, Brokeback Mountain sau Milk.

Unul insurat, altul liber – posibil cel mai clasic scenariu in care iubirea dintre doi oameni este ascunsa, ferita de ochii lumii. Genereaza minciuna, deceptie si ura. Insa atunci cand legatura intre adulterin si persoana libera se naste in urma indragostirii, in urma disparitiei dragostei pentru persoana de care e legat prin lege si un juramant in care nu mai crede... oare n-ar fi mai bine ca totul sa se termine prin divort? Sunt cazuri in care oricat ai incerca sa repari, sa lipesti o relatie sparta, pur si simplu nu merge.

Iubirea interzisa fascineaza atat timp cat se intampla in filme, cand spectatorul rezoneaza cu cei napastuiti, cand cei care privesc la ecran sunt de partea protagonistilor. Cand insa iubirea interzisa coboara in strada, trece pe langa noi si se instaleaza in familii, odinioara spectatoare la filmele de mai sus, care acum nu pot accepta ca acum se intampla in viata lor, lucrurile se schimba. Ar trebui sa ne detasam de prejudecati, sa acceptam ca viata fiecaruia e a fiecaruia, si ca singura iubire interzisa e cea incestuoasa.