Istoria secreta a muzicii rock: intalnirea Beatles - Elvis

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2980

Voteaza & Distribuie

Descriere



chitarele Beatles


chitarele legendarei Beatles



The Beatles si Elvis, regele muzicii rock’n’roll, n-au urcat niciodata impreuna pe scena, pentru un concert de pomina, care sa fi ramas in istoria rockului, dar, asa cum relateaza acum Tony Barrow, fostul ofiter de presa al Beatles, intre anii 1962 si 1968, cele patru vedete din Liverpool si Elvis s-au intalnit o singura data, la resedinta sa din Beverly Hills, unde au dialogat mai mult cu chitarele decat intr-o conversatie tihnita in fapt de seara.



Acest eveniment ar putea fi considerat o piesa importanta din istoria secreta a muzicii rock, plina cu desfasurari dramatice, cu suferinte bine ascunse de ochii publicului, dar si cu tandarii unor intamplari fericite, unice, pentru care, de obicei, sunt putini martori. Cu ocazia unei noi expozitii, The Beatles Story, inaugurata la Liverpool, dedicata si lui Elvis, Tony Barrow relateaza cum s-a desfasurat intalnirea de taina dintre regele rockului si cei patru Faimosi, pentru ca a fost de fata si a vazut totul. Din nefericire, nimeni nu a avut permisiunea de a face nici macar o singura fotografie de la eveniment.


Barrow povesteste ca atunci cand a sugerat, prima data, o astfel de intalnire, cu ocazia turneului in Statele Unite al formatiei The Beatles, Paul, John, Ringo si George, au respins-o, pentru ca se temeau de o prezenta masiva a presei si televiziunii, fapt care i-ar fi deranjat. George Harrison comentase ca



„va fi doar inca un circ publicitar jegos, asa ca mai bine o lasam balta".



Ei voiau din tot sufletul sa se intalneasca cu Elvis, dar in tihna.



„Prima regula de baza pentru intalnire a fost stabilita: nici un fel de presa, nu se fac fotografii si nici un fel de inregistrari de la eveniment, nici un fel de scurgeri de informatii cu privire la planurile noastre",



isi aminteste fostul ofiter de presa al Beatles. El arata ca intr-o seara, la scurt timp dupa ora 10, un convoi alcatuit din trei limuzine negre, condus de colonelul Parker (managerul lui Elvis) si oamenii sai s-au indreptat spre proprietatea din Beverly Hills a lui Elvis, o vila cu doua etaje, asezata pe deal. Portile de acces pe proprietate erau pazite de „mafia din Memphis". Cei patru Beatles s-au trezit in vila lui Elvis, afundandu-si picioarele in covoarele groase de pe podea.



„Ne-am pomenit in centrul vilei, condusi intr-o incapere circulara imensa, scaldata in lumini albastre si rosii, acolo era locul unde se relaxa Regele. Era locul lui de joaca, dotat cu un televizor color, un tonomat, o canapea semicirculara in care te afundai, cateva mese de biliard si un bar bine dotat",



relateaza Barrow. Cand cele doua „echipe", Elvis si cei patru Beatles, impreuna cu oamenii lor s-au intalnit fata in fata, a intervenit un moment de stanjeneala, nimeni nu stia cum sa sparga gheata. John Lennon a fost primul care luat cuvantul, lansand cateva intrebari stangace, intre care:


„De ce canti acum numai balade gingase, ca muzica de film? Ce s-a intamplat cu rock’n’roll-ul tau sanatos?",


a zis Lennon, adresandu-i-se lui Elvis. Acesta zambea larg si dadea mana cu toata lumea, iar baietii s-au asezat pe canapea, vorbind verzi si uscate, insa gheata nu fusese sparta. In cele din urma, Elvis i-a cerut colonelului Parker sa aduca niste chitare „pentru baietii astia", si atunci a inceput adevarata discutie intre cei cinci mega-faimosi. El s-a asezat la pian si au cantat, iar atmosfera s-a incalzit imediat.



„Muzica era terenul lor comun, natural, pe care se puteau intalni si a fost cel mai inteligent mijloc de comunicare intre ei",



spune Tony Barrow, amintindu-si ca una dintre piesele cantate in acea seara a fost I Feel Fine. Ringo, care nu primise si el tobe, batea ritmul pe masa din fata lui. Cand Elvis a ciupit cateva corzi de bas, le-a explicat in gluma: „Vedeti, exersez si eu". La care Paul McCartney i-a raspuns: „Nu-ti fa probleme, eu si Brian Epstein aici de fata te vom face faimos cat ai zice peste".


Din nefericire, acest moment extraordinar, cand Elvis si cei patru Beatles au cantat impreuna, a trecut fara a putea fi „capturat" pe vreun mediu de inregistrare.