Israel

Detalii

CategoriiTurism
TaguriIsrael, Marea Britanie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari22030

Voteaza & Distribuie

Descriere

La 14 mai 1948, la Tel Aviv, presedintele Agentiei Evreilor proclama formarea statului Israel, luand astfel nastere primul stat evreiesc, dupa 2000 de ani. In cadrul unei ceremonii desfasurate la Muzeul de Arta din Tel Aviv, Ben-Gurion a pronuntat cuvintele. Prin aceasta proclamam nasterea unui stat evreiesc in Palestina, care urmeaza sa se numeasca Israel, dupa care au urmat aplauze si lacrimi de bucurie din partea multimii adunate la muzeu. Ben-Gurion a devenit primul premier al Israelului. La distanta, se auzea inca zgomotul armelor in luptele care au izbucnit intre evrei si arabi, imediat dupa ce armata britanica se retrasese in cursul acelei zile. Egiptul a lansat in aceeasi seara un atac aerian impotriva Israelului. In ciuda unei intreruperi de curent la Tel Aviv si a invaziei arabe, evreii au sarbatorit nasterea noii lor natiuni, mai ales dupa ce au aflat ca Statele Unite au recunoscut statul evreiesc.

La miezul noptii, statul Israel a luat nastere in mod oficial, odata cu terminarea mandatului britanic in Palestina. Israelul modern isi are originile in miscarea sionista, initiata la sfarsitul secolului al XIX-lea de catre evreii din Imperiul Rus, care au cerut formarea unui stat teritorial evreiesc, dupa ce au fost persecutati timp de secole. In 1896, jurnalistul evreu din Austria Theodor Herzl a publicat un pamflet politic in care se sustinea ca formarea unui stat evreiesc este singura cale de a-i proteja pe evrei de antisemitism. Hertzl a devenit liderul Sionismului si a organizat primul Congres Sionist, in Elvetia, in anul 1897.

Palestina controlata de otomani, statul initial al evreilor, a fost aleasa ca cea mai potrivita locatie pentru un stat evreiesc. Hertzl a trimis o petitie guvernului otoman pentru a concesiona acest teritoriu, insa nu a avut succes. Dupa esecul Revolutiei din Rusia (1905), un numar din ce in ce mai mare de evrei din Europa si Rusia au inceput sa emigreze in Palestina, alaturandu-se celor cateva mii de evrei care ajunsesera deja acolo. Colonistii evrei au insistat ca limba vorbita de ei sa fie ebraica. Odata cu prabusirea Imperiului Otoman in primul razboi mondial, Marea Britanie a dobandit Palestina. In 1917, Marea Britanie a emis Declaratia Balfourö, in care isi declara intentia de a stabili un stat evreiesc in Palestina. In pofida protestelor din partea statelor arabe, Declaratia Balfour a fost inclusa in mandatul britanic asupra Palestinei, autorizat de Liga Natiunilor in 1922.

Din cauza opozitiei arabe la formarea unui stat evreiesc in Palestina, regimul britanic a continuat in anii Æ20 si Æ30. Incepand din 1929, arabii si evreii au inceput sa se lupte in Palestina, iar Marea Britanie a incercat sa limiteze imigrarea evreilor, pentru a-i linisti pe arabi. In urma Holocaustului din Europa, o multime de evrei au patruns ilegal in Palestina, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Gruparile radicale de evrei au folosit terorismul impotriva fortelor britanice din Palestina, despre care credeau ca au tradat cauza Sionsimului. In 1945, la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Statele Unite au preluat cauza sionista. Marea Britanie, nereusind sa gaseasca o solutie practica, a declinat problema Natiunilor Unite, care, in noiembrie 1947, au votat sa imparta Palestina.

Evreii urmau sa posede peste o jumatate din Palestina, desi ei reprezentau mai putin de jumatate din populatia acesteia. Arabii palestinieni, ajutati de voluntari din alte tari, au luptat impotriva fortelor sioniste, insa la 14 mai 1948, evreii au ajuns sa detina controlul asupra partii din Palestina care ii fusese alocata de Natiunile Unite si asupra unei parti din teritoriul arab. La 14 mai, Marea Britanie s-a retras, odata cu expirarea mandatului, si a fost proclamat statul Israel. In ziua urmatoare, Israelul a fost invadat de trupe din Egipt, Transiordania, Siria, Liban si Irak. Israelienii, desi mai slab echipati, au reusit sa indeparteze arabii si sa cucereasca teritoriile-cheie, cum ar fi Galileea, coasta Palestinei si o bucata de teritoriu ce leaga coasta de partea vestica a Ierusalimului.

In 1949, dupa ce Natiunile Unite au ordonat incetarea focului, statul Israel a dobandit controlul permanent asupra acestui teritoriu cucerit. Prin plecarea din Israel, in timpul razboiului, a sute de mii de arabi palestinieni, evreii au devenit majoritari. In timpul celui de-al treilea conflict arabo-israelian û Razboiul de sase zile din 1967 -, Israelul si-a marit din nou suprafata, cucerind teritorii din Iordania, Egipt si Siria, vechiul oras Ierusalim, Peninsula Sinai, Fasia Gaza si varful Golan.

In 1979, Israelul si Egiptul au semnat un tratat de pace istoric, prin care Peninsula Sinai era restituita Egiptului, in schimbul recunoasterii si pacii din partea acestuia din urma. Israelul si Organizatia de Eliberare a Palestinei au semnat un important acord de pace in 1993, care prevedea implementarea treptata a auto-guvernarii palestiniene in Fasia Gaza. Totusi, procesul de pace israelo-palestiniana s-a desfasurat lent, iar in 2000 au reinceput sa aiba loc conflicte majore intre israelieni si palestinieni, in Israel si in teritoriile ocupate.