Iris

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4587

Voteaza & Distribuie

Descriere

Legendara trupa rock Iris a fost fondata in anul 1977 de catre Nelu Dumitrescu, Ion Olteanu si Emil Lechinteanu. Din formula initiala nu a mai ramas decat Nelu Dumitrescu (tobe), caruia i s-au alaturat solistul Crtisti Minculescu, Valter Popa (chitara), Doru Borobeica (chitara bass) si Relu Marin (clape). In 2012, trupa Iris aniverseaza 35 de ani de existenta, fiind una dintre cele mai longevive formatii din Romania. In paralel, este considerata printre cele mai bune trupe rock din tara, inregistrand succese rasunatoare in turnee.


Membrii trupei au marturisit ca influentele in muzica lor au venit din partea marilor trupe rock precum AC/DC, Led Zeppelin si Whitesnake. Au cantat cover-uri dupa piese celebre ale lui Freddie Mercury, Deep Purple si John Lennon.




Trupa Iris


Trupa Iris: Cristi Minculescu, Valter Popa, Boro, Relu Marin




Nelu Dumitrescu, membru fondator al trupei Iris

Totul a inceput in 1977, cand Nutu Olteanu, Nelu Dumitrescu si Emil Lechinteanu au pus bazele trupei Iris. De-a lungul timpului, formula trupei s-a modificat, Nelu Dumitrescu fiind singurul membru fondator al trupei Iris care a ramas pana in prezent in formatie.




Nelu Dumitrescu


Nelu Dumitrescu, membru fondator al trupei Iris




In 1980 li s-a alaturat si Cristi Minculescu ca solist, cel care a devenit figura centrala a trupei si, dupa Nelu Dumitrescu, cel mai longeviv membru. In cei peste 30 de ani de activitate, Iris si-a croit un drum bine determinat in muzica rock romaneasca si au reusit, prin seriozitate si prin calitate, sa se mentina in topul trupelor de gen si sa supravietuiasca vremurilor potrivnice.


Primul album a fost lansat la inceputul anilor '80 i se intitula Iris I. Formula sub care a fost creat si lansat albumul a fost urmatoarea: Cristi Minculescu, Nelu Dumitrescu, Nutu Olteanu, Florin Ochescu si Marty Popescu. Piesele incluse pe album sunt si in prezent cantate de Iris in concerte, fiind, in fapt, printre cele mai cunoscute si mai iubite: Trenul fara Nas, Doar pentru Voi, Pe Ape sau Cei Ce Vor Fi.




Cristi Minculescu


Cristi Minculescu, solistul formatiei rock Iris




Al doilea album a fost lansat in 1987 si a purtat numele de Iris II. Pentru vremea la care a fost creat si scos pe piata, albumul a fost considerat inovator, cu un sound nou si iesit din comun. Hiturile extrase de pe acest album, care, la fel, sunt cantate si astazi in concerte, sunt Strada Ta si Zi si Noapte.



Iris IV, ultimul album scos inainte de caderea regimului comunist

Cel de-al treilea material, Nu Te Opri, a dat cantece celebre precum Floare de Iris, cantata de fiecare data, fara exceptie, la finalul concertelor, Uita Tot Ce A Fost si Eu Si Cu Tine. Ultimul album scos inainte de caderea regimului comunist a fost Iris IV, ce a inclus piese precum Cine Ma Striga in Noapte, Vino Iar si De Ce Oare Ai Plecat.




Iris IV


Iris IV, album lansat in 1989




In 1992, trupa Iris a implinit 15 ani de activitate, prilej cu care au sustinut un concert aniversar in Bucuresti, in fata a mai bine de 10 000 de spectatori. Acela a fost momentul de varf al formatiei rock. Un alt moment marcant al istoriei trupei a fost aniversarea a 20 de ani de existenta, evidentiat prin concertul sustinut tot in capitala. Concertul a avut o insemnatate deosebita, fiind prezenti atat membrii activi in formatie, cat si cei care s-au retras la un moment dat. Spectacolul a durat peste doua ore si a incantat fanii prezenti atat cu piesele deja devenite celebre, cat si cu cele mai noi materiale. Nu au lipsit Baby, Floare de iris, Sa nu crezi nimic sau Trenul fara nas.



Anul 2000 a fost unul de gratie pentru Iris, care a realizat cel mai mare turneu de pana atunci in muzica romaneasca, numit Athenaeum. Amploarea proiectului a fost determinata si de faptul ca Iris a avut o colaborare inedita cu Orchestra Filarmonicii, reorchestrand anumite piese si interpretandu-le intr-un cadru festiv. Spectacolul a fost inregistrat si lansat pe DVD sub forma de album.


Aniversarea a 25 de ani de activitate a fost din nou prilej de sarbatoare pentru trupa si admiratorii acesteia. Concertul Iris 25 de Ani a adus in fata scenei mii de fani iar surpriza momentului a constituit-o prezenta trupei britanice Uriah Heep, care a cantat alaturi de Iris o versiune speciala, in romana si engleza, a piesei Lady in Black.



Trupa nu a fost scutita de-a lungul vremii de incercari grele si de impasuri. Solistul formatiei, Cristi Minculescu, a fost supus unei interventii chirurgicale de amploare in 2009, necesitand un transplant de ficat. In acelasi an, refacut complet, Cristi Minculescu a urcat pe scena alaturi de colegii lui de trupa.


In 2012, Iris pregateste concert si album aniversar

In 2012, Iris serbeaza 35 de ani de activitate. Trupa a pregatit un concert grandios si un mod inedit de a alege piesele de pe albumul aniversar. Albumul cuprinde in total 14 piese, 7 dintre ele fiind noi, iar celelalte 7 fiind alese online de fani din discografia deja existenta.