Intrebuintarile si beneficiile lavandei

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9856

Voteaza & Distribuie

Descriere

Lavanda este de fapt un gen care are aproximativ 39 de specii de plante cu flori, iar plantele din acest gen sunt membrii familiei mentei. Levantica este originara din regiunea mediteraneana, din anumite parti ale Africii tropicale si din regiunile de sud-est ale Indiei. Dar, astazi, poate fi gasita in intreaga Europa de Sud, in Statele Unite ale Americii si in Australia. Florile, precum si uleiul esential extras din ele au numeroase intrebuintari si beneficii, atat in scopuri culinare, cat si medicinale.

Cel mai frecvent, preparatele din levantica sunt disponibile sub forma de flori uscate, tinctura, infuzie, ceaiuri si ulei esential si este folosita in urmatoarele scopuri:

* florile de lavanda pot fi folosite la gatit, in special daca sunt pulverizate pe deserturi, gemuri, jeleuri, inghetata si fursecuri.
* florile se pot adauga la salate si se poate face zahar si sirop de lavanda din ele. In scopuri culinare, mugurii uscati sunt mai des folositi.
* uleiul obtinut din flori de levantica ajuta la fabricarea parfumurilor, a cosmeticelor, a balsamurilor si a unguentelor, datorita parfumului lor dulce si proaspat.
* uleiul de lavanda are proprietati antiseptice, antibacteriene, anti-fungice si anti-inflamatorii, poate fi folosit pentru taieturi minore, zgarieturi ale pielii, rani, muscaturi si intepaturi de insecte, leziuni ale pielii, arsuri, basici, eczeme si acnee.
* ceaiurile din flori de levantica sunt bune pentru a calma nervii deoarece lavanda are proprietati antidepresive. Din acelasi motiv, uleiul de lavanda este foarte des intrebuintat pentru vindecarea insomniei si a simptomelor de depresie si anxietate.
* lavanda poate incetini activitatea sistemului nervos, de aceea se foloseste pentru tratarea agitatiei, a nervozitatii si a starii de neliniste.
* daca este aplicat local, pe tample, uleiul de lavanda poate ajuta la vindecarea durerilor de cap si a migrenelor, inducand un somn mai bun.
* datorita proprietatilor sale anti-inflamatorii, uleiul poate fi eficient pentru durerile musculare si pentru inflamatia asociata cu artrita.
* infuzia de flori de lavanda uscate poate fi folosita pentru clatirea parului si pentru a scapa de matreata. Uleiul esential extras din flori este de asemenea privit ca un remediu natural pentru caderea parului, si acesta este unul dintre cele mai populare utilizari ale uleiului de lavanda.
* uleiul esential este folosit si ca remediu natural pentru problemele respiratorii cum ar fi astmul, bronsita, tusea si congestia. Poate fi utilizat si pentru tratarea infectiilor sinusurilor, ale urechilor si a gatului.
* uleiul de lavanda poate calma sistemul digestiv si poate vindeca boli digestive des intalnite cum ar fi gazele, greata, indigestia si colicii.
* dincolo de toate aceste intrebuintari si beneficii, florile de levantica uscate sunt adesea pastrate in pliculete, suspendate in dulapuri sau asezate in sertare, in scopul de a respinge moliile si alte insecte si pentru a da hainelor un miros proaspat.