Insulele Hawaii

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8813

Voteaza & Distribuie

Descriere

Istoria Insulelor Hawaii incepe cu povestea unor marinari priceputi, care au avut curajul sa porneasca pe marea invulburata cu canoele lor pentru a explora tinuturi indepartate circa 2000 de kilometri departare de locurile lor natale.

De la sosirea polinezienilor pana la anexarea de Statele Unite ale Americii, istoria Insulelor Hawaii reflecta lupta omului pentru a obtine dreptul de a se aseza in aceste locuri, depunand eforturi neincetate pentru castiguri economice. Odata ce insulele au fost descoperite de capitanul James Cook, Insulele Hawaii au experimentat valuri de imigratie din diferite tari, cum ar fi Spania, Portugalia, China si Japonia. Cu ajutorul contactelor cu natiunile occidentale s-au pus bazele comertului exterior care a jucat un rol important in modelarea istoriei Insulelor Hawaii pe durata ultimelor secole.




James Cook - descoperitorul Insulelor Hawaii

James Cook - descoperitorul Insulelor Hawaii


Insulele Hawaii
Cei mai multi dintre noi stiu ca Insulele Hawaii sunt un set de insule frumoase, cu plaje formidabile, datorita carora aceste insule sunt destinatia de vacanta preferata de turisti din toata lumea.



Hawaii este cel mai recent stat din cele 50 de state ale Statelor Unite. De asemenea, este singurul stat care format in intregime din insule. Statul Hawaii include sute de insule raspandite peste 1500 de mile in mijlocul Oceanului Pacific. Cu toate acestea, exista opt insule principale: Niihau, Kaua, Lanai, Molokai, Oahu, Kahoolawe, Maui si Hawaii. Hawaii este cea mai mare insula a arhipelagului, fiind cunoscuta si sub numele de Insula Mare.




Insulele Hawaii

Insulele Hawaii


Hawaii: Istoria Statului Aloha
Primii colonisti
Primii colonisti care au ajuns in Hawaii au fost polinezienii din Insulele Marchize, in jurul anilor 300 d. Hr. Polinezienii au fost exploratori calificati. Intr-o perioada in care barcile lumii occidentale abia ieseau in larg, polinezienii parcurgeau distante lungi peste oceane. Acesti oameni locuiau in Insulele Hawaii si erau numiti menahune.



Acestia au fost urmati de colonisti din Tahiti, care au ajuns la Hawaii in jurul anului 1300 d. Hr. Acestia au cucerit cea mai mare parte a terenurilor ocupate de polinezieni si i-a determinat sa se intoarca in interiorul insulelor. Cuceritorii au adus cu ei credintele in zei si semizei, si au introdus sistemul kapu (tabu). Sub dominatia lor cultura Hawaiiana a inflorit timp de secole sa vina, pana cand intregul arhipelag Hawaii a fost unit intr-un singur regat de catre Kamehameha in 1791.




Kamehameha

regele Kamehameha


Viata hawaiienilor antici
Potrivit arheologilor, acesti colonisti s-au stabilit initial in sudul Insulei Mari din Hawaii, dupa care s-au mutat spre nord. De indata ce au pus stapanire pe noi insule, au construit case si temple. Au plantat copaci cum ar fi bananieri, cocotieri si arbori de paine. Ei si-au adus haine si animale pentru a-si forma un mod de trai.



Sub stapanirea colonistilor din Tahiti, Hawaiiul a fost impartit in mici regate, fiecare dintre ele fiind conduse de un rege. Societatea antica hawaiiana a avut o ierarhie sociala stricta, cu regele in varful piramidei sociale. Regatul a fost impartit in zone mai mici, fiecare condusa de un sef. Sub sefi erau preotii mestesugari care s-au specializat in vraji si meserii ca si canoe. La cea mai mica treapta a scarii sociale se aflau kauwas sau „indepartatii" care erau tratati ca sclavi.

Pe langa sistemul de clasa sociala, alte caracteristici ale societatii hawaiiene antice au fost sistemul kapu, sistemul mandatului terenurilor si economia de subzistenta. Sistemul kapu sau tabu avea menirea de a evidentia importanta religiei in viata hawaienilor antici. Fiecare aspect al vietii lor a fost guvernat de un set de tabu-uri care includea interdictia barbatilor si femeilor de a lua masa impreuna.

Descoperirea Insulelor Hawaii de catre Occident
La data de 8 ianuarie 1778, capitanul James Cook, exploratorul britanic renumit pentru expeditia sa in care a descoperit Pasajul de Nord-Vest dintre Asia si Alaska, a aterizat pe Insulele Hawaii. El a numit arhipelagul Insulele Sandwich in onoarea lui Earl de Sandwich. Aceasta descoperire a capitanului James Cook a deschis portile Insulelor Hawaii pentru exploratorii europeni si americani si pentru colonisti.

Regatul Unit
Pana la sfarsitul secolului 18, politica instituita in Hawaii consta intr-un numar mare de regate conduse de sefi care erau constant in razboi unii cu altoi. Istoria Insulelor Hawaii a luat o intorsatura semnificativa atunci cand in 1791, Kahala, nascut Kamehameha, a unit factiunile din Insula Mare aflate in conflict. Avand Insula Mare din Hawaii sub conducere, Kamehameha s-a mutat aici pentru a cuceri insulele derivate.



In 1810, Kamehameha a unit toate insulele hawaiiene intr-un singur regat. Kamehameha fost succedat de fiul sau Liholiho (Kamehameha II). Sub conducerea lui Lihiliho, la insistenta Reginei Kaahumanu, sotia favorita a regelui Kamehameha, vechiul sistem kapu a fost abolit.




Liholiho (Kamehameha II)

Liholiho (Kamehameha II)


Sosirea misionarilor
In timpul domniei lui Liholiho, misionarii din grupul congregationalist New England au ajuns in Hawaii in 1890. A fost o perioada in care hawaienii au scapat de sistemul kapu si au respins cele mai multe dintre convingerile lor religioase. Noile religii create au fost determinate de noua credinta a crestinismului care a castigat o fundatie solida in Hawaii. Cei mai mare sefi care au imbratisat noua credinta au fost urmati la scurt timp de catre popor. Misionarii au adus cu ei concepte occidentale si medicina occidentala.



In 1840, Kamehameha al III-lea a promulgat Constitutia pentru Insulele Hawaii, care a transformat guvernarea Insulelor Hawaii, de la monarhie absoluta la monarhie legislativa. Acest lucru a dus la formarea unei alese sucursale legislative, unei ramuri judiciare si unei ramuri executive care au impartit responsabilitatile de guvernare.

Anexarea SUA si suveranitatea statala
Odata cu sosirea misionarilor, influenta occidentala a devenit mai puternica in Hawaii. Imigrarile si relatiile economice au continuat sa aiba loc intre Hawaii si alte natiuni ale lumii occidentale. Pana la inceputul secolului al 19-lea, oamenii de afaceri din tarile occidentale au castigat actiuni considerabile asupra economiei din Hawaii. Acestia doreau ca Insulele Hawaii sa fie anexate Statelor Unite ale Americii. Intre timp, familia regala a pierdut mult din puterea pe care o avea inainte.



In 1893, Regina Liliuokalani a familiei regale a vrut sa promulge o noua constitutie, care ar fi restabilit puterea monarhiei. Cu toate acestea, Comitetul de Securitate, format dintr-un grup de oameni de afaceri euro-americani ale caror scop era sa anexeze Insulele Hawaii Statelor Unite ale Americii, au zadarnicit eforturile reginei.






Regina Liliuokalani

Regina Liliuokalani


In cele din urma, printr-o lovitura de stat pasnica, dar controversata, monarhia din Hawaii a fost eliminata si arhipelagul a devenit un teritoriu al Statelor Unite in 1898. Dupa ani de zile sub suveranitatea Statelor Unite, Insulele Hawaii si-au dobandit in sfarsit suveranitatea ca al 50-lea stat al Statelelor Unite pe 21 august 1959.

Scurta istorie a Insulelor Hawaii reflecta faptul ca exista o mai mare insemnatate decat nisip fin, plaje frumoase si surf in acest stat. Cufundate adanc in cultura, Insulele Hawaii au o istorie plina de triumfuri si lupte, in ciuda faptului ca au fost revelate lumii moderne cateva secole in urma.