Insula Bali

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6368

Voteaza & Distribuie

Descriere

Insula Bali este una dintre cele mai cautate destinatii turistice exotice din lume. Apartine Indoneziei si este pozitionata intre insulele Java Sumatra si Lombok. Este celebra pentru arta sa traditionala, pentru muzica si dans, pentru unele dintre cele mai frumoase plaje din lume, cu palmieri si apa de-un albastru ireal.




Insula Bali


Insula Bali, destinatie exotica de vacanta




Arta si cultura balineza

Desi a imprumutat multe stiluri din cultura indiana, insula Bali se remarca totusi prin cateva elemente de distinctie, ba chiar de unicitate. Influenta hindusa are o mare importanta in acest fapt, cu precadere in arhitectura si sculptura din insula. Aceste influente hinduse stravechi dateaza inca din secolul al XI-lea. Templele religioase sunt dovada vie a faptului ca maretia arhitectonica nu are limite.


Templele sunt decorate la exterior cu sculpturi in piatra. Portile sunt sculptate in cel mai mic amanunt, infatisand demoni si idoli venerati de balinezii stravechi. Portile sunt pazite de statui ce intruchipeaza monstri cu chipuri respingatoare, menite sa apere templele de demoni. Peretii sunt sculptati pentru a reda viata de zi cu zi a oamenilor, dar si viata de apoi, cu pedepsele administrate pacatosilor in iad.




Templu in Bali


Templu in Bali




Sculptura in lemn a facut parte din traditia de zi cu zi a localnicilor. Balinezii sculptau portile templelelor si caselor pentru ca acest lucru facea parte din indeletnicirile lor zilnice, nu pentru ca ar fi constientizat actul artisic care se nastea odata cu sculpturile lor. In prezent, in urma transformarii insulei Bali intr-unul dintre cele mai fierbinti puncte de atractie de pe glob, localnicii au invatat sa-si puna in valoare munca si au conferit sculpturiloe binemeritatul statut de arta.


Pictura balineza este la fel de veche ca si sculptura. Localnicii pictau de regula figuri mitologice sau regale, eroi in antiteza cu personajele malefice sau teme cu caracter narativ precum povestile hinduse.


Muzica si dansul reprezinta o caracteristica aparte a insulei Bali. Ceea ce face muzica atat de speciala este un instrument muzical numit gamelan. Cele mai reprezentative dansuri balineze sunt Barong, ce simbolizeaza lupta dintre fortele haosului si cele ale ordinii, Legong, executat de tinerele fete, Dansul Focului, practicat printre carbuni incinsi, si Wayang Kulit, un teatru de papusi unde spectatorii urmaresc numai umbrele papusilor manevrate de papusari.



Insula Bali, paradis exotic

Turistii adora insula Bali pentru relieful deosebit si pentru multitudinea de locuri de vizitat. Insula este impanzita de culturi de orez asezate pe terase si de oriunde se pot vedea vulcanii impunatori. Turistii viziteaza templele, cele mai importante si mai cautate fiind Pura (dedicat zeului Sang Hyang Widi Wasa), Tanah Lot si Tirta Empul.




Orezarii terasate in Bali


Orezarii terasate in Bali




Insula Bali, un adevarat paradis exotic, este inconjurata de recife de corali. In partea sudica a insulei, plajele au nisipuri albe-aurii, iar in partea nordica sunt imbracate in nisipuri negre, tipice zonelor din preajma vulcanilor.


Plajele sunt inconjurate de o vegetatie exotica, predominante fiind speciile de bambus, palmierii, accacia, cocotierii, bananierii, hibiscusii, bougainvilea, leandrul, iasomia, crinii, lotusii, trandafirii, begoniile si plumeriile.




Pestera sacra in Bali


Pestera sacra in Bali




Ce nu trebuie sa ratam in Bali

Pentru ca turistii sa nu rateze niciunul dintre punctele de atractie ale insulei, cei ce organizeaza excursiile pun la dispozitie tururi ce cuprind de regula centrele culturale, muzeele, lacurile si vulcanii, pesterile sacre, palatele, culturile de orez, padurile sacre, cascadele si satele unde se gasesc numeroase sculpturi si picturi valoroase si bijuterii din metale pretioase.




Resort de lux in Bali


Resort de lux in Bali




Turistii nu au timp sa se plictiseasca in Bali. Au la dispozitie o multitudine de activitati, de la sporturile acvatice la croaziere, cursuri de dansuri sau de bucatarie balineza. Iubitorii de apa pot opta pentru inot, snorkelling, schi nautic, scuba diving, wind surfing si parasailing.


Cei care doresc sa se relaxeze pe apa aleg pescuitul sau croazierele spre insulele invecinate. Turistii dornici de aventura se pot orienta care rafting, carting, bungee jumping sau catre sporturi precum tenisul sau golful.




Scuba diving in Bali


Scuba diving in apele insulei Bali