Indragostiti celebri

Detalii

CategoriiInternational
TaguriViata in doi
Ultima actualizareDuminica 19 martie 2023
Vizualizari19681

Voteaza & Distribuie

Descriere

Regi, regine, vedete de cinema sau artisti, povestile de dragoste se succeda si nu seamana intre ele. Auguste Rodin si Camille Claudel, Bonnie si Clyde, Mata Hari si Vadim Maslov sunt doar cateva dintre cuplurile care au marcat istoria. In timp ce unele idile au inceput sub auspicii bune, altele au avut un sfarsit tragic. Iata cateva dintre cele mai intense povesti de dragoste din istorie.

Bonnie si Clyde – cuplul de gangsteri

In anii 1930, jafurile si crimele acestui cuplu din fruntea unei bande au fascinat si au tulburat America. Bonnie Parker, o chelnerita la Marco's Cafe din Dallas, l-a intalnit pentru prima data pe nelegiuitul Clyde Barrow, inchis pentru furt, la sfarsitul anilor 1920. Iubirea lor fulgeratoare e cea care le guverneaza si le tine legenda vie. Dupa mai multe arestari ale lui Clyde in anul 1932, cei doi isi incep colaborarea criminala. Bonnie ii asista atacurile, jafurile si, in cele din urma, crimele. In total, doisprezece oameni au fost ucisi in Texas si in statele din apropiere de catre cei doi, carora li s-au alaturat fratele lui Clyde, Buck, sotia lui si banditul W.D.Jones. Inamici publici si simboluri ale crimei, Bonnie si Clyde au murit imbratisati pe 23 mai 1934, in timp ce incercau sa scape din nou de politie.

Antoniu si Cleopatra - regina Egiptului si generalul roman


Cand a urcat pe tronul tarii sale, Cleopatra a VII-a intentiona sa ii redea Egiptului locul cuvenit, dupa ani si ani de ocupatie. Conform legendei, frumusetea si inteligenta ei remarcabile sunt atuurile cu care i-a fermecat pe ilustrii lideri romani. Primul care i-a cedat a fost Iulius Cezar, cu care Cleopatra a avut un fiu, Caesarion, si mai apoi al doilea, Antoniu. Acesta din urma, membru al triumviratului de la conducerea Imperiului Roman de dupa asasinarea lui Cezar, s-a indragostit de ea la randul sau. Dragostea lor legendara a fost adesea descrisa ca fiind sarbatorita in cadrul unor petreceri superbe. Dupa nasterea gemenilor lor, cei doi s-au casatorit in temeiul dreptului egiptean chiar daca Antoniu avea deja o sotie la Roma, pe Octavia. Impreuna, regina Egiptului si generalul roman au inceput o politica de cucerire, care va speria puterea romana. Cleopatra, acuzata ca a incercat sa domneasca in Roma, a trebuit sa se confrunte cu armatele romane ale lui Octavian. Dar anuntul fals al sinuciderii Cleopatrei, il fac pe Marc Antoniu sa se injunghie cu sabia. Regina, care il gaseste sangerand, se lasa muscata de un sarpe si moare la randul sau.

Auguste Rodin si Camille Claudel – artistii pasiunii

Din dragostea lor raman cateva sculpturi care reflecta dorinta pe care au simtit-o unul fata de celalalt. In 1883, sculptorul francez Auguste Rodin, al carui succes era in crestere, o intalneste pe tanara Camille Claudel, sora celebrului scriitor Paul Claudel. Rodin avea 43 de ani, ea doar 19. Un an mai tarziu, tanara femeie intra in atelierul lui ca eleva. Supradotata si inventiva, Camille isi fascineaza maestrul. Intre cei doi se naste o pasiune pornita din dragoste si sculpturi. Fiecare il influenteaza pe celelalt: anumite lucrari ale lui Rodin, cum ar fi Galateea, se trag din estetica discipolei sale. Dar, Auguste Rodin are o consoarta, pe Rose Beuret, inca din 1864 si nu intentioneaza sa o paraseasca. Camille, obosita, o rupe cu artistul in 1898 si isi pune amaraciunea in mai multe desene sau sculpturi. Dar nebunia pune stapanire pe ea in 1906. Extrem de afectata, va fi internata din 1913 pana la moartea sa in 1943. Auguste Rodin, care a murit in 1917, se odihneste langa Rose Beuret, cu care s-a casatorit cu doua saptamani inainte ca aceasta sa se stinga din viata.

Shah Jahan si Mumtaz Mahal - el i-a dedicat celebrul Taj Mahal


Atunci cand s-au intalnit in Agra, capitala Imperiului Mongol in nordul Indiei, Khurram si Arjumand aveau numai 16 si 15 ani. De la prima vedere, printul mostenitor Khurram s-a indragostit de tanara fata. S-au casatorit cativa ani mai tarziu, in jurul anului 1612, iar Arjumand a devenit a treia lui sotie. Aceasta, de o frumusete uluitoare, este poreclita "Mumtaz Mahal", minunea palatului. Atunci cand acesta preia tronul, isi ia numele de Shah Jahan. Mumtaz Mahal i-a dat 14 copii, dar a murit dupa ultima nastere. Foarte trist, Shah Jahan a decis sa construiasca un monument in onoarea sotiei sale moarte: acesta va fi Taj Mahal. Construit din marmura alba, cu o cupola care se ridica la 137 m, aceasta cladire este o minune a lumii. A fost nevoie de aproximativ 20 000 de lucratori si 20 de ani pentru a-l finaliza. Corpul lui Mumtaz este apoi plasat inauntrul lui, iar Shah Jahan i s-a alaturat dupa moartea sa.

Mata Hari si Vadim Maslov – dragostea o va darama pe spioana dansatoare

Pe numele sau adevarat Margaretha Geertruida Zelle, Mata Hari a fost o dansatoare de origine olandeza. Frivolitatea sa, cosmopolitismul sau si revistele sale de dans i-au adus succesul in Europa si in special la Paris incepand cu anul 1905. Odata cu declaratia Primului Razboi Mondial, in 1914, a fost de acord sa furnizeze informatii sistemului german si a devenit spion. Mata Hari, celebritate a epocii, apare la diverse evenimente mondene din Paris si duce o viata in stil mare. In 1916, cade sub vraja lui Vadim Masslov, ofiter rus aflat in permisie. Pentru a ramane cu iubitul ei, plecat sa se refaca la Vittel, Mata Hari solicita o autorizatie de a parasi capitala si de a intra in zona militara. Dar i se intinde o capcana: pe 13 februarie 1917, femeia, in varsta de 41 de ani, este acuzata de spionaj pentru Germania si impuscata in cele din urma pe data de 15 octombrie a acelui an. Autenticitatea rolului sau de spioana a fost adesea pusa la indoiala.

Napoleon si Josephine – sotia concediata

La 21 aprilie 1795, generalul Bonaparte se logodeste cu Desiree Clary, viitoare regina a Suediei. Dar, in octombrie 1795, el o intalneste intr-un salon parizian pe Josephine de Beauharnais. Tanara de 32 de ani, despre care se spune ca era frumoasa si extrem de bine primita de societate, il farmeca pe ofiter. Napoleon rupe logodna, insa nu fara remuscari, si se casatoreste pe 9 martie 1796 cu Josephine, vaduva si mama a doi copii. Incoronata imparateasa pe 2 decembrie 1804, cand Napoleon se autoproclama imparat francez, Josephine se detaseaza oarecum de sotul ei. Isi mareste numarul amantilor ai al cuceririlor, mai ales in timpul campaniilor lui Napoleon. In 1809, Napoleon, care a ajuns in al patruzecilea an al se declara obosit si trist ca nu are urmasi. Afland intr-un final ca nu este steril, divorteaza de sotia lui pe 15 decembrie. La 2 aprilie 1810, se casatoreste cu a doua sa sotie, Marie-Louise de Austria, care ii da un mostenitor in urmatorul an. Cu toate acestea, corespondenta extinsa intre Napoleon si Josephine demonstreaza ca afectiunea lui continua mult timp dupa separarea lor.