Impulsul electric in electroterapie

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3675

Voteaza & Distribuie

Descriere

Actiunea curentului electric asupra organismului uman

Fiintele vii au capacitatea de a se adapta permanent la schimbarile mediului inconjurator, in ideea de pastrare a echilibrului interior, proces cunoascut sub denumirea de homeostazie.

Cum anume se produce aceasta adaptare?


Orice stimul, fie ca e vorba de frig, caldura, substante chimice sau campuri electrice, actioneaza asupra unor celule specifice denumite receptori. Astfel, frigul stimuleaza receptorii din tegument, alimente;e stimuleaza receptorii din papilele gustative, un fascicul de lumina stimuleaza receptorii din retina. Receptorii raspund la stimulii exteriori si transforma informatia primita intr-un impuls electric. Acesta se propaga catre centrii nervosi prin intermediul unei retele de fibre nervoase. Impulsul electric este condus catre centrii nervosi din creier, maduva spinarii, trunchi cerebral, etc. Centrii nervosi au menirea de a analiza informatia primita si de transmite raspunsul prin intermediul altor fibre nervoase, unor organe ce au rolul de a executa comanda.

Luand ca exemplu frigul, acestave stimuleaza receptorii termici din tegument care vor transforma informatia in impuls electric. Acesta se propaga prin fibrele nervoase la centrii nervosi ai termoreglarii. In acest loc se va hotari necesitatea producerii caldurii pentru a mentine constanta temperatura corpului si reducerea pierderilor de caldura. Asadar, orice informatie se transmite in organismul nostru sub forma de curent electric produs de miscarile ionilor. Acesta cauzeaza modificari electrice in tesuturi, care se propaga in alte tesuturi excitabile, provocand raspunsuri adaptative. Pentru aceasta se declaseaza niste mecanisme reflexe cu consecinte asupra echilibrului vegetativ, eliberandu-se substante activatoare sau inhibitoare ale impulsului electric.

Modificarile electrice au loc in functie de de caracteristicile curentului electric, cum sunt frecventa, amplitudinea sau intensitatea. Unele forme de curent cauzeaza contractie musculara, altele relaxare, unele maresc sensibilitatea receptorilor, iar altele o scad. In functie de acesti factori se alege o anumita forma de curent, tinand cont de actiunea specifica produsa in organism. Aceasta actiune poate fi diminuarea durerii, activarea circulatiei locale sau a enzimelor reparatorii, decontracturare sau stimulare musculara.

Tipul de electroterapie este ales de medicul de recuperare si fizioterapie care hotaraste pentru fiecare pacient in partea combinatia cea mai eficienta.