Idei pentru o compunere despre toamna

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriReferate
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari71408

Voteaza & Distribuie

Descriere

Toamna este anotimpul inceputului si al sfarsitului deopotriva. Incepe scoala, se termina concediile, vacantele si zilele libere si toata lumea se intoarce la un nou inceput: o clasa noua, colegi noi, profesori noi, materii noi, un oras nou daca mergem la facultate. Pe de alta parte, natura incepe incet incet sa moara, frunzele cad, pomii se dezbraca, vremea devine cenusie si mohorata, pasarile nu mai canta, ploua, afara e frig.

Urmatoarele idei va pot ajuta sa scrieti o compunere care ii va incanta pe invatatorii sau profesorii vostri. Va vor ajuta sa reflectati la insemnatatea anotimpului si sa descrieti in cele mai frumoase cuvinte si expresii transformarea naturii.

1. Culorile toamnei

Priviti un peisaj de toamna fie aievea, fie intr-o imagine (poza, pictura etc). Priviti un copac de jos in sus si observati-i culorile pe care lumina calda a toamnei le pune in evidenta. Ce va inspira aceste culori? La ce va duc cu gandul? In ce fel va influenteaza imaginea coroanei unui copac in contrast cu cerul albastru si insorit al toamnei? Cum ati descrie acest peisaj si aceste sentimente?

2. Cele cinci simturi

V-ati gandit vreodata care este mirosul toamnei? Dar aspectul ei? Care ar fi sunetul ei? Ce gust ar avea? Ganditi-va la anotimp ca si cand ar fi o persoana. Ce sentimente ar inspira oamenilor din jur? Care i-ar fi trasatura caracteristica?

3. Un citat despre toamna

Cuvintele altor oameni sunt de multe ori surse nesecate de inspiratie. Cautati in carti, in dictionare de expresii sau chiar pe internet, citate celebre despre toamna. Alegeti unul si dezvoltati ideea, interpretati-o, analizati-o, incercati sa intelegeti si sa descrieti ceea ce a vrut omul respectiv sa spuna.

4. Amintire de toamna

Cea mai buna sursa de inspiratie cand vine vorba despre o compunere este chiar viata personala. Cu siguranta aveti amintiri placute din timpul unei toamne trecute. Ceva care va face sa indragiti acest anotimp, sau de ce nu, sa nu il placeti deloc. In timp ce povestiti, incercati sa faceti legatura intre toamna si sentimentele voastre evocate de acea amintire. Daca aveti o poza de-a voastra din perioada acelei amintiri, folositi-o pentru a va aduce mai bine aminte ce si cum s-a intamplat.

5. Activitati de toamna

Ganditi-va cate activitati le-ati face vara si din cauza caldurii nu mai aveti chef sa le faceti? Cum ar fi o plimbare cu rolele sau o plimbare prin parc. Scrieti o compunere despre ce faceti cu placere toamna si nu puteti face in alte anotimpuri. Sau de ce aceasta activitate este mai placuta daca o faceti toamna.

6. Situatii absurde

Toamna este rodnica si asta stie toata lumea. Strugurii cresc in vie, dovlecii cresc aproape de pamant, gutuile si nucile cresc in copaci. Cum ar fi daca totul s-ar da peste cap si dovlecii ar creste in pomi, gutuile si nucile ar creste in pamant ca morcovii si strugurii ar fi grupati ca ciresele. Orice idee v-ar veni sau orice absurditate ati alege, aveti grija sa dati o forma interesanta compunerii dvs si sa va imaginati scenarii intregi pe ideea aleasa.

7. Fara toamna

Multe tari au o clima formata din doua anotimpuri: vara si iarna, sau anotimpul cald si anotimpul rece/ploios. In Romania le avem pe toate cele patru datorita climei temperat-continetala, asa ca putem sa ne imaginam cum ar fi fara toamna. Un exercitiu de imaginatie.

8. Analogia cu viata

Care credeti ca e legatura simbolica intre toamna si viata? Exemplificati si povestiti.

9. Poza tomnatica

O imagine cu un peisaj de toamna puteti gasi oriunde. Uitandu-va la ea imaginati-va o intamplare amuzanta, trista, misterioasa sau inspaimantatoare, cu final fericit sau trist si puneti-o pe hartie.

10. Cuvantul salvator

Luati lista de cuvinte de mai jos si alegeti un singur cuvant. Construiti pe baza lui o compunere in care puteti sa il faceti personaj sau pur si simplu sa joace un rol important:

ghinde, frunza, crengi, ramurele, dovleci, Halloween, porumb, muraturi, ploaie, melancolie, pulover, umbrela, galben, roade, struguri, must, nori, gutui, nuci etc. Iata, acum puteti crea o compunere pe care invatatorii vostri o vor gasi originala.