Hititii

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5471

Voteaza & Distribuie

Descriere

Hititii au intrat in istorie ca un popor cu origini inca necunoscute. Ei au condus un imperiu vast ce se intindea din Mesopotamia pana in Siria si Palestina. Hititii sunt o civilizatie invaluita in mister. Nu se stie de unde au venit si pentru mult timp limbajul vorbit de ei a fost nedescifrat. In final s-a ajuns la concluzia ca au fost un popor indo-european, deoarece vorbeau o limba din famililia limbilor indo-europeane, ce include: limba engleza, greceasca, latina, persana si alte limbi vorbite in India. Invazia lor a dus la sfarsitul vechiului imperiu babilonian din Mesopotamia (1,900 – 1,600 i.Hr.). Dupa cucerirea Mesopotamiei, hititii au adoptat legile, religia si literatura vechilor babilonieni, deci mostenind cultura sumeriana.

Apogeul imperiului a durat din 1,600-1,200 i.Hr. si chiar daca asirienii au cucerit Mesopotamia dupa anul 1,300 i.Hr., orasele si teritoriile hitite au inflorit independent pana in 717 I.Hr. cand au fost cucerite in totalitate de catre asirieni sau alte popoare. Scripturile ebraice vorbesc foarte putin despre hititi, iar egiptenii ii priveau ca si barbari. In realitate, din 1,300 pana in 1,200 I.Hr., hititii au inceput un razboi impotriva egiptenilor, ce a secatuit ambele imperii. Hititii au lasat putine marturii despre istoria lor, deci pana in prezent nimeni nu stie amanunte despre cultura lor sau despre maretia lor din punct de vedere politic.

Hititii au jucat un rol important in istoria Mesopotamiei. Din cauza ca imperiul lor era foarte mare si activitatea lor primara era comertul, negotul cu alte civilizatii si popoare din Marea Mediterana, ei au avut un rol important in transmiterea credintelor, legilor, structurii politice si economice mesopotamiene, in jurul Marii Mediterane, din Grecia pana in Egipt. Din cauza hititilor, atunci cand evreii au migrat in Canaan sub indrumarea lui Moise, i-au gasit aici pe canaaneniti, care vorbeau, din punct de vedere cultural, limba mesopotameniana.

Hititii - religia

De-a lungul istoriei lor, hititii au adoptat multi zei sumerieni si babilonieni. Un lucru ciudat este ca ei recunosteau toti acesti zei ca si zei legitimi. De fiecare data cand cucereau un nou popor, ei adoptau zeii acestora in propriul sistem religios. Din punct de vedere istoric acest lucru a avut consecinte importante asupra evreilor. Asirienii au adoptat se pare aceeasi toleranta fata de alte religii, ceea ce a permis credintei evreiesti sa supravietuiasca cu toate ca statele acestora au fost decimate. Asirienii, de asemenea, au adoptat zeii popoarelor cucerite, precum zeul Palestinei, Iehova. Toate aceastea au dus in final la o mare schisma in istora evreilor, schisma dintre evrei si samariteni (exista samariteni si in ziua de azi).