Hipertensiunea

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4506

Voteaza & Distribuie

Descriere

Hipertensiunea arteriala este o afectiune in care tensiunea arteriala este anormal de mare. O presiune arteriala normala este atunci cand tensiunea sistolica este mai mica de 120 - 139 mm Hg, iar cea diastolica este de aproximativ 80 mm Hg. Daca cea sistolica este mai mare de 140 mm Hg, iar cea diastolica depaseste 90 mm Hg, atunci pacientul are hipertensiune arteriala.

Majoritatea oamenilor nici macar nu stiu ca sufera de ea pana cand nu viziteaza un medic pentru control. In general, exista doua tipuri de hipertensiune arteriala.

* Hipertensiune arteriala esentiala (primara) - cea mai comuna forma. Cauza principala este cresterea tensiunii arteriale sistolice. Cel mai des intalnita la adulti.
* Hipertensiune maligna (secundara) - o forma complexa, caracterizata prin cresterea tensiunii arteriale si o deteriorare a unor organe vitale, cum ar fi creierul, ochii, ficatul, rinichii, etc

Principalele cauze ale hipertensiunii arteriale sunt obezitatea, un stil de viata sedentar, consumul excesiv de alcool, antecedente de hipertensiune arteriala in familie, mutatii genetice, stresul si consumul ridicat de sare si grasimi. Hipertensiunea arteriala este un factor major de risc pentru boli cardiace, accidente vasculare cerebrale sau insuficienta renala.

Ateroscleroza (sau arterioscleroza)


Apare, in general, la articulatii si tendoane. Hipertensiunea dauneza peretilor arterelor. Ca raspuns, sistemul de refacere al organismului construieste testuturi grase in jurul peretilor arterelor, ceea ce restrictioneaza fluxul de sange. Din cauza hipertensiunii creste si presiunea asupra inimii si se reduce aportul de sange la inima, rinichi, brate, picioare, etc. Complexitatea depinde de cantitatea de sange si de organle afectate.

Anevrism


Uneori, din cauza cresterii presiunii pe o artera, aceasta se umfla si formeaza o umflatura. Aceasta umflatura se poate sparge si provoca hemoragii interne fatale.

Insuficienta cardiaca congestiva

Acest lucru este cauzat in principal de atacul de cord. Inima trebuie sa lucreze suplimentar pentru a compensa cresterea tensiunii arteriale. De-a lungul timpului, muschii inimii slabesc, ceea ce provoaca insuficienta cardiaca congestiva.

Inima stanga marita


Ventriculul stang al inimii este cel care pompeaza sangele in organe. Daca tensiunea arteriala este ridicata, acesta trebuie sa pompeze mai mult sange decat de obicei, ceea ce duce la marirea lui. Oamenii cu inima stanga marita sunt mult mai predispusi la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale si stopuri cardiace subite.

Atac cerebral


Exista doua tipuri de atacuri cerebrale: trombotic - se datoreaza intreruperii temporare a alimentarii creierului cu sange sau oxigen si cheagurilor de sange din artera; si hemoragic - presiunea acumulata pe artere cauzeaza ruperea vaselor de sange, ceea ce rezulta intr-un accident vascular cerebral hemoragic, care pot duce la deces.

Insuficienta renala

Hipertensiunea arteriala este una dintre principalele cauze ale insuficientei renale. Exista mici vase in rinichi, numite glomeruli, care filtreaza fluidele si resturile din sange. Tensiunea arteriala marita dauneaza glomerulilor, provocand cicatrici renale (glomeruloscleroza). Ca rezultat, rinichii nu pot lucra eficient, provocand acumularea reziduurilor in sange.

In plus, intarzierea diagnosticului, tratamentul incorect si reticenta in schimbarea stilului de viata pot agrava riscurile. Asadar, pentru evitarea hipertensiunii, luati medicatia adecvata, renuntati la fumat, hraniti-va sanatos si duceti un stil de viata activ si fara stres.