Hibiscus sau trandafirul chinezesc

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9325

Voteaza & Distribuie

Descriere

Foarte des intalnit in colectiile iubitorilor de plante, hibiscusul este cultivat ca planta de apartament pentru florile sale spectaculoase, in diverse culori, dar si pentru aspectul de copacel cu frunze de un verde inchis. Genul hisbicusilor cuprinde sute de specii originare din regiunile tropicale si subtropicale ale globului, dar si o multitudine de varietati de hibrizi creati in mod artificial de catre crescatori specializati in genetica si hibridizarea plantelor. Asemeni hibrizilor de violetele africane si kohlerii, hibrizii de hibiscus au forme spectaculoase si combinatii de culori cu mult mai interesante decat speciile existente in natura.




Hibiscus sau trandafir chinezesc


Hibiscus sau trandafir chinezesc




Descrierea hibiscusului

Frunzele au forma oval-lanceolata, adesea cu marginile zimtate. Florile sunt de dimensiuni relativ mari, cam cat palma, cu un aranjament al petalelor simplu sau involt. Unele flori au forma unei trompete, din mijlocul careia rasare pistilul, altele seamana cu niste garoafe uriase si ciufulite.




Hibiscus alb integral


Hibiscus alb integral




Culorile se intind pe o plaja variata de nuante, pornind de la alb integral si alb cu ochi rosu in mijloc, trecand prin note de galben si orange si finalizand cu nuantele de roz si rosu intens. Unele varietati au cate doua, ba chiar trei culori in degrade si forme extrem de ciudate, nespecifice aspectului cu care suntem obisnuiti.


Crestere si ingrijire

Daca este crescut ca planta de apartament, hibiscusul va trebui tuns pentru a se ramifica. Cosmetizarea se face de regula in perioada in care nu dezvolta boboci, ci doar frunze. Luna februarie este cea mai potrivita tunderilor.


Are nevoie de lumina intensa, ba chiar ii place sa fie scaldat de razele solare, insa in zilele toride de vara, protejati-l de arsita soarelui asezandu-l dupa o perdea. Daca nu primeste necesarul de lumina zilnic, hibiscusul nu va forma boboci, ci va dezvolta un frunzis bogat pentru a face fotosinteza. Atata vreme cat planta este asezata corespunzator si primeste o cantitate de lumina suficienta, va inflori pe tot parcursul anului, atat vara, cat si iarna.




Varietati de hibiscus


Varietati de hibiscus




In mod evident, in sezonul rece trebuie protejat de ger si de curentii reci de aer. De asemenea, se recomanda amplasarea sa departe de sursele de caldura (radiatoare, calorifere) si pulverizarea periodica cu apa pentru cresterea umiditatii.


Din pacate, cu cat este mai spectaculoasa prin forma si culoare o varietate de hibiscus, cu atat este mai greu de inradacinat si crescut. Daca unele soiuri sunt complet insensibile si infloresc permanent, altele pur si simplu se incapataneaza sa nu formeze boboci sau, si mai rau, sa-i dezvolte dar sa cada inainte de a se deschide.


Floarea se pastreaza deschisa intre 24 si 36 de ore, in functie de temperatura din incapere. Cu cat este mai racoare, cu atat va veti bucura mai mult de flori. Din fericire, durata relativ scurta de viata a unei flori este compensata de cantitatea mare de boboci pe care hibiscusul ii dezvolta intr-un timp foarte scurt. O floare e urmata de alta si, uneori, mai multi boboci se deschid in acelasi timp pe ramuri diferite.


Udarea

Hibiscusul iubeste apa. Daca uitati sa-l udati la timp, veti observa ca frunzele se deshidrateaza si se lasa in jos. La scurt timp dupa udare, se rehidrateaza, iar copacelul isi recapata aspectul vesel si sanatos. In anotimpul cald, hibiscusul trebuie udat la doua zile, uneori chiar zilnic, daca afara este canicula. In principiu, udarea se face in functie de marimea plantei, a ghiveciului si a tipului de substrat in care este plantat.




Hibiscus galben involt


Hibiscus galben involt




Iarna, cantitatea de apa se reduce, insa urmariti cu atentie starea pamantului. Cand observati ca substratul s-a uscat la suprafata, udati moderat. Udarea abundenta va duce, inevitabil, la putrezirea radacinilor si la moartea plantei.


Substratul

Plantati hibiscusul in ghivece potrivite dimensiunii plantei. Daca folositi un ghiveci prea mare, exista riscul ca radacinile sa putrezeasca din cauza excesului de apa din sol. Folositi un substrat usor acid si replantati atunci cand radacinile s-au dezvoltat si au umplut tot balotul de pamant. Fertilizati o data pe luna cu ingrasaminte pentru plante cu flori.


Inmultire

Hibiscusul se inmulteste cel mai usor prin lastari semilignificati. Se taie butasi de aproximativ 30 de centimetri lungime care se inradacineaza fie direct in apa, fie in pamant, acoperiti de o sticla de plastic. Speciile cele mai comune de hibiscus se inmultesc usor in apa. Hibrizii spectaculosi inradacineaza mai greu, de aceea se recomanda pudrarea lor cu hormoni de inradacinare (Radistim) si plantarea cu mare grija in sol aerat, umed.




Hibiscus in degrade


Hibiscus in degrade




Acoperiti lastarii cu o sticla de platic taiata pe jumatate, aerisind periodic pentru a preveni aparitia mucegaiului, dar nu mai repede de doua saptamani. Daca observati condens puternic pe peretii sticlei, aerisiti timp de cateva minute, fara a indeparta sticla, ci doar ridicand-o usor.


Daunatori

Hibiscusii sunt susceptibili la atacurile acarienilor, cosenilelor sau afidelor. Cauza atacurilor este, cel mai probabil, uscaciunea aerului si lipsa ventilatiei ce creeaza un mediu propice dezvoltarii insectelor. Curatati sub jetul de apa planta, indepartand cu mana daunatorii. Stropiti cu acaricide de la magazinul fitosanitar sau utilizati tratamente naturale impotriva daunatorilor plantelor, extrem de eficiente cand nu aveti la indemana insecticide chimice.