Gripa porcina instrument de manipulare in masa!?

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriReferate
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4508

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ce este gripa porcina (virusul ah1n1) de unde vine si daca se poate trata?

Am incercat prin intermediul acestui articol sa va raspundem la cateva intrebari legate despre noul virus gripal A(H1N1), gripa porcina, care se pare ca a instalat panica in randul populatiei, mass media ocupandu-se de a da "alarma" in legatura cu acest subiect. Toate articolele din "lumea virtula"(internet), pareri personale, citate si alte articole postate pe site-uri, forumuri, bloguri, nu au facut altceva decat sa induca in eroare persoanele, care acum sunt speriate de "haosul" pe care aceast virus de gripa poate sa il produca.

Intrebari frecvente despre gripa porcine de genul:
- Ce este gripa porcina?
- Care este diferenta intre gripa sezoniera, gripa aviara, gripa porcina si gripa pandemica?
- Cum se infecteaza oamenii si cum recunosti aceste simptome gripa
- Este acest virus contagios si daca are tratament gripa?
- Exista si dispunem de vaccin care sa previna si sa trateze boala la om?

Toate aceste intrebari isi gasesc multe raspunsuri (repet – pareri personale, articole si opinii) in toata mass media, atat pe internet, sau in diverse ziare si reviste cat si toata presa online, dar mai ales prin intermediul televiziuni contribuind astfel pentru raspandi informatia in randul populatiei cat mai repede prin stiri de ultima ora, actualitati , reportaje si dezbateri. Dar eu va intreb acum:
- Cat adevar este in informatiile pe care mass media vrea sa ni le prezinte?
- Cine are cu adevarat raspunsurile la intrebarile pe care milioanele de locuitori ai tarii le au in legatura cu acest subiect de actualitate?
- Cine ne poate oferi remedii gripa fiind raspandita in momentul de fata in Romania?
- Cine este in masura sa ne ofere stiri gripa provocand deja panica intre noi si cata veridicitate au acestea?
- De ce se recomanda o vaccinare in masa a populatiei cad sunt atatea pareri de pro si contra in legatura cu eficienta vaccinului?
- Ce aporta medicina si autoritatile in tratamente gripa?
Am sa prezint cateva date despre (H1N1) in acest referat gripa fiind la ora actuala unul dintre cele mai mediatizate subiecte.
Gripa porcina este o afectiune respiratorie acuta a porcilor, cu contagiozitate ridicata, cauzata de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A. In acest moment, exista patru mari subtipuri ale virusului gripal A, care au fost izolate la porci: H1N1, H1N2, H3N2 si H3N1. Desi virusii gripali izolati cel mai recent la porci au fost virusii H1N1.

Virusii gripei porcine nu infecteaza in mod normal oamenii. Totusi, au fost raportate infectari sporadice ale oamenilor cu gripa porcina. Simptomele noii gripe A H1N1 la om sunt in general similare cu simptomele gripei sezoniere umane si includ febra, simtome respiratorii cum ar fi tuse si secretii nazale, dureri in gat,lispsa poftei de mancare eventuale alte simtpome cum ar fi: dureri generalizate (in special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseala, voma sau diaree care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate in unele din recentele cazuri de gripa cu noul virus. In anumite cazuri este posibila aparitia unor complicatii grave chiar si la persoane sanatoase infectate cu noul virus.

Gripa porcina a fost recunoscuta la sfarsitul anului 1918 in statul Iowa (SUA) cand pandemia de gripa umana era aici in plina evolutie.
Primul caz confirmat de gripa A (H1N1) in Romania a fost confirmata pe 27 mai 2009 la o femeie de 30 de ani venita de la New York pe 23 mai, dupa ce a facut escala la Paris.

- Care este diferenta intre gripa sezoniera, gripa aviara, gripa porcina si gripa pandemica?
Virusurile gripale circula in mod obisnuit in mediul uman si animal. Tulpini diferite pot cauza boala la oameni, pasari si porci.

Gripa sezoniera este cauzata de virusuri gripale care sunt adaptate sa se raspandeasca in populatia umana (gripa umana). Oamenii prezinta imunitate naturala la tulpinile care se afla in circulatie, si aceasta imunitate poate fi crescuta in urma vaccinarii cu vaccin gripal sezonier.

Gripa aviara este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la pasari. In mod similar gripa porcina este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la porci. Toate aceste imbolnaviri prezinta aceleasi simptome la gazdele lor. Uneori, oamenii si animalele pot schimba intre ele tulpini de virus gripal, cum ar fi persoane infectate cu virus gripal aviar sau porcin, in mod uzual dupa contact direct cu animalele bolnave.
Amestecarea virusurilor gripale umane si animale poate duce la dezvoltarea unui virus gripal schimbat care are abilitatea de a infecta si a se transmite in populatia umana. In acest caz, populatia umana poate sa nu aiba deloc imunitate fata de acest virus nou.

Gripa pandemica este definita ca fiind aparitia unui nou virus gripal care se raspandeste cu usurinta in populatia umana. Cand apare acest nou virus, oamenii nu au imunitate naturala pentru a fi protejati impotriva lui. Ca urmare, exista riscul ca aceste virusuri gripale noi sa determine aparitia unei pandemii de gripa daca virusul se transmite cu usurinta de la om la om.
Ceea ce este sigur si ne confirma toata mass media este ca putem sa mancam carne sau produse din carne de porc, pentru ca virusul H1N1 nu se raspandeste prin intermediul alimentelor. Nu va puteti infecta prin consumul de carne de porc sau preparate din carne de porc. Consumul alimentelor din carne de porc preparate si gatite corespunzator este sigur, virusul gripei porcine fiind distrus prin preparare la temperatura de 700C.

Din pacate, in acest moment nu exista vaccinuri impotriva virusului gripei porcine la om. Nu se cunoaste daca vaccinul impotriva gripei umane sezoniere asigura protectie. Virusurile gripale se modifica foarte repede. Tratata in faza incipienta, boala este vindecabila.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a precizat ca in lipsa unui vaccin adaptat la aceasta boala, tratamentul se va efectua cu antibiotice, sub supraveghere medicala bineinteles. Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA recomanda folosirea oseltamivirului si zanamivirului (medicamente antivirale) pentru tratamentul sau prevenirea infectarii cu virusul care cauzeaza gripa "porcina". Antiviralul TAMIFLU si RELENZA sunt principalele medicamente folosite in lupta cu pandemia de gripa porcina.

In cazul imbolnavirii, medicamentele antivirale pot reduce simptomele bolii si va pot face sa va simtiti mai bine. Acestea pot preveni si complicatii ale bolii. Antiviralele actioneaza cel mai bine in cazul in care administrarea incepe foarte curand dupa imbolnavire - in primele doua zile de la aparitia primelor simptome. Cei infectati cu virusul gripei "porcine" trebuie considerati ca fiind potential contagiosi atata vreme cat prezinta simptomele bolii. Copiii, in special cei mai mici pot fi contagiosi pentru perioade mai lungi. Deci in concluzie tot fara un tratament sigur suntem , nu ne ramane decat sa ne tratam singuri , sa descoperim pe propria noasta piele, facand experiente pe noi insine, care este cel mai bun remediu pentru a ne trata.