Giuvaerul palatului

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6994

Voteaza & Distribuie

Descriere

Giuvaerul palatului (Dae Jang Geum) este produs de canalul MBC TV (Munhwa Broadcasting Corporation) din Coreea de Sud, in 2003.

Aceasta poveste se desfasoara de-a lungul a 70 de episoade si are in centru o persoana reala care a fost prima (posibil singura) femeie coreeana inregistrata in istorie ca medic personal al regelui. Lucrurile se petrec in timpul dinastiei Joseon, intr-o vreme in care societatea avea un sistem diferit de ierarhie, dominat de traditii sovine extrem de severe. In ciuda faptului ca era o perioada relativ linistita, tara suferea din cauza instabilitatii politice datorata luptelor interne pentru putere, intre membrii familiei regale si un guvern plin de oficiali corupti. Poporul se confrunta constant cu raiduri japoneze si era subordonat Chinei. In mijlocul haosului se naste povestea vietii lui Jang-Geum, o tanara care nu s-a bazat pe cunostinte sau putere, ci pe generozitate si pe un spirit neinduplecat pentru a obtine titlul de „Marea Jang-geum" chiar de catre insusi regele.

Parintii lui Jang-geum erau initial oameni de la palat. Tatal ei fiind un ofiter al regelui, i s-a dat sarcina de a o otravi pe regina, dar gandul l-a chinuit atat de mult incat a demisionat si a plecat de la curte. Mama lui Jang-Geum a fost o fata de la bucataria palatului, dar fiind martora la o tentativa de crima, pe care ulterior a raportat-o, a trecut printr-o tentativa de omor, pentru ca se dorea indepartarea ei de la palat si reducerea ei la tacere. Insa, cea mai buna prietena a ei, Han Shang Gong, obligata sa participe, a reusit sa ii salveze viata, fiind gasita in cele din urma de cel care avea sa fie tatal lui Jang-Geum. Intre timp, printul (a carui mama a fost otravita) urca pe tron si primul lucru de care vrea sa se ocupe este razbunarea mamei sale si pedepsirea oricui este implicat in moartea mamei sale.

Prin urmare, parintii fetei impreuna cu micuta lor traiesc pe fuga, mereu in alt loc, pastrandu-si identitatea secreta. Se scurg niste ani linistiti, pana cand trecutul ii prinde din urma. Datorita imaturitatii lui Jang-Geum, in varsta de 6-7 ani, tatal ei este arestat si ucis, iar mama ei este nevoita sa o contacteze pe cea care i-a salvat viata, pentru a-i cere ajutorul din nou. Familia Choi (cea care a incercat sa o otraveasca pe regina) afla ca este in viata si mama lui Jang-Geum este ranita mortal cand incearca sa o protejeze pe micuta ei. Inainte de a muri intr-o pestera, mama ii incredinteaza fetitei ultima ei dorinta: ca aceasta sa ajunga la palat si sa devina bucatar-sef pentru rege. Astfel va avea acces la Marea Carte a bucatarilor si va putea scrie despre nedreptatea pe care a suferit-o si astfel generatiile viitoare vor afla adevarul.

Asa incepe calatoria micutei orfane Jang-Geum, care ajunge in grija unui cuplu saraca, dar bun la suflet, care devine familia ei adoptiva. La 8 ani, Jang-Geum reuseste sa isi croiasca drum spre palat pentru a deveni bucatareasca, iar acolo isi face prieteni buni (Lien Shen), dar si rivali (Ling Lo).Se imprieteneste, de asemenea, cu Geum-young care face parte din familia Choi. Pregatita de la o varsta frageda, Geum-Young era talentata la gatit, si era privita ca o potentiala Bucatareasa Sefa. Acest lucru va continua traditia de cinci generatii de Bucatari Sefi din familia Choi, care astfel isi pastreaza puterea in palat. De mic copil, tanara Geum-young s-a luptat sa isi accepte calea aleasa de altii pentru ea, si si-a luat ramas bun cu lacrimi in ochi de la iubirea ei din copilarie, Min Jung-ho – deoarece bucataresele de la palati erau vazute ca femeile regelui si le era interzis sa se casatoreasca.

Min Jung-ho
Curiozitatea si persistenta lui Jang-Geum o bagau in mod constant in probleme cu superiorii ei. Printr-o coincidenta, ea devine ucenica dnei Han (cea mai buna prietena a mamei sale), dar niciuna dintre ele nu stiu ce legatura exista intre ele. Desi la inceput dna Han o simpatizeaza pe Jang-Geum, isi raceste atitudinea atunci cand fata o intreaba cum poate deveni Bucatareasa-Sefa. Uciderea mamei lui Jang-Geum a inversunat-o pe dna Han impotriva celor stapaniti de dorinta de putere si a inteles gresit ambitia tinerei, pastrand o atitudine severa fata de ea. Dupa ani de respectare a standardelor stricte si a disciplinei impuse, Jang-Geum s-a dovedit a fi cea mai buna dintre toate bucataresele, dand dovada de creativitate si devotament, dar mai ales de talent culinar. O serie de evenimente le prezinta pe dna Han si pe Jang-Geum ca cele mai mari rivale ale lui Choi si Gum Ying pentru pozitia de Bucatareasa Sefa la curtea regelui. Respectul reciproc intre Jang-Geum si Gum Ying are de suferit cand cand Gum Ying e fortata sa faca din Jang-Geum tapul ispasitor pentru una dintre faptele ei. Relatia lor se raceste mai mult, cand Gum Ying afla de apropierea dintre Jang-Geum si Min Jung-ho.

Doamna Han

Dna Han ajunge in cele din urma Bucatareasa sefa, in ciuda sortilor imposibili. Bucuria acestui succes este surclasata de bucuria si mai mare cand dna Han descopera legatura stransa dintre ea si Jang-Geum. Impreuna isi dau seama ca familia Choi se afla in spatele mortilor celor doi parinti ai fetei. Din pacate, Choi Shang Gong si Gum Ying afla si ele de legatura dintre cele doua si incearca cu disperare sa scape de ele pentru a ingropa trecutul pentru totdeauna. Ocazia le este servita cand regele se imbolnaveste grav, dupa ce mananca o rata preparata de dna Han si Jang-Geum. Dna Han si Jang-Geum sunt acuzate pe nedrept ca au incercat sa il otraveasca pe rege si sunt acuzate de inalta tradare. Cu ajutorul lui Min Jung-ho, pedeapsa cu moartea este indepartata, dar ambele sunt condamnate sa fie sclave pe o insula indepartata.

Din cauza interogatoriului dur si al calatoriei istovitoare spre insula, dna Han moare pe drum. Coplesita de durere, Jang-Geum incearca de mai multe ori sa evadeze pentru ca nu-si doreste si nu se poate impaca cu gandul ca are sa-si petreaca restul vietii, ca prizoniera. Simtindu-se vinovat de propria inutilitate, Min Jung-ho demisioneaza si pleaca in cautarea lui Jang-Geum. El o convinge sa ramana si sa gaseasca o cale pentru a reusi sa devina cine si-a propus. Ea gaseste aceasta cale devenind medic, pentru ca doar ca medic recunoscut, poate spera sa se intoarca la palat. Si astfel, cu ajutorul lui Min Jung-ho, cu sprijinul parintilor ei adoptivi si cu indrumarea noilor prieteni, Jang-Geum ajunge din nou la palat si se confrunta cu dusmanii pe care i-a lasat acolo. In anii ce-au urmat plecarii ei, Choi Shang Gong si Geum-Young au devenit puternice, in timp ce prietenele ei au fost marginalizate din cauza legaturii dintre ele. Povestea se complica si mai mult odata cu luptele pentru putere din cadrul familiei regale si izbucnirea epidemiilor si a bolilor. Relatia dintre Jang-Geum si Min Jung-ho se schimba in ceva mai mult decat admiratia reciproca. Tanara reuseste sa faca dreptate restabilind numele mamei sale si al dnei Han, punand totodata capat suprematiei familiei Choi si distrugand reteaua corupta de la palat. Familia Choi este alungata, Choi Shang Gong moare (se sinucide, fara indoiala) si Geum-Young este izgonit de la curte.

Choi
Pacea nu dureaza mult si, in curand statutul lui Jang-Geum face din ea un pion folositor in jocul mortal pentru putere. Ea decide ca vrea sa fie doctor si nu se va lasa convinsa sa renunte, chiar daca aceasta insemna moarte ei sigura. Auzind acestea, regele isi pune toata increderea in ea face din ea o confidenta. Dorind sa o numeasca medicul sau personal (un lucru nemaiauzit in acele vremuri), se confrunta cu o opozitie obositoare. Controversa se inteteste pana intr-acolo incat exista o puternica presiune asupra lui Jang-Geum sa fie devina concubina regelui. Insa regele afla despre sentimentele reciproce dintre tanara doctorita si Min Jung-ho, si desi e suparat, renunta la gandul de a o face una din sotiile sale, dar o pastreaza alaturi de el ca medic si il exileaza pe Min Jung-ho. Ani durerosi se scurg si Jang-Geum ii supravegheaza sanatatea subreda a regelui, sub ochii dezaprobatori ai oficialilor. Din pacate, datorita problemelor ereditare si a varstei inaintate, sanatatea regelui se deterioreaza tot mai mult, si in ciuda eforturilor lui Jang-Geum, el moare. Inainte de asta, regele o trimite pe fata acolo unde se afla Min Jung-ho pentru ca stie ca nimeni in afara de el, nu va mai putea sa o protejeze dupa ce el moare.

Regele Joong-Jong
La fel ca si parintii ei, Jang-Geum si Min Jung-ho devin fugari, iar ea continua sa ii vindece pe cei bolnavii din jurul ei. Cei doi au o fetita, iar intr-o zi sunt chemati inapoi la palat de catre Regina, unde se reintalnesc cu prietenii lor si sunt reinstituiti in functiile anterioare. Cu toate acestea, cei doi prefera viata simpla si fericita din afara politicii, in care Jang-Geum poate hotari singura si ii poate ajuta pe toti cei care au nevoie de ea. In cele din urma parasesc palatul.

Curiozitati ale serialului Giuvaerul palatului

Scenariul includea initial o scena de sarut intre Seo Jang-Geum si Min Jung-ho, dar Lee Yeong-ae, interpreta lui Jang-Geum a spus ca scena nu era necesara si ca serialul nu avea nevoie de aceste gen de imagini pentru a creste audienta. Prin urmare, scena a fost eliminata. Doamna Han (Yang Mi-Gyeong) trebuia sa moara in episodul 18, dar din cauza protestelor din partea fanilor, regizorul „a intarziat" scena mortii. Park Eun Hye a fost initial distribuita in rolul lui Jang-Geum, dar Lee Young-ae a confirmat faptul ca accepta rolul, Eun Hye-a fost redistribuita in rolul lui Lee Yeon-saeng. Gyeon Mi-ri a dat o proba pentru rolul doamnei Han, dar cand Yang Mi-Gyeong a primit rolul, Gyeon Mi-ri a fost redistribuita in rolul doamnei Choi.