Fuchsia sau cercelusul

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4840

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fuchsia, cunoscuta si sub numele de cercelus, este o planta de apartament care poate fi crescuta si in gradina in timpul sezonului cald. Este extrem de indragita de iubitorii de flori datorita florilor vesele, de culoare rosie, galben-verzui sau multicolore. Planta este originara din America de Sud, din cateva regiuni ale Americii Centrale, Noua Zeelanda si Tahiti.




Fuchsia sau cercelus


Fuchsia sau cercelus




Descrierea fuchsiei

Fuchsia a fost botezata dupa numele botanistului german Leonhart Fuchs, ce a trait in prima jumatate a secolului al XVI-lea. Planta are frunzele dispuse in pozitia opusa una fata de cealalta, sunt simple sau serate, lungi de la 1 centimetru pana la 25 de centimetri, in functie de specie.


Florile sunt spectaculoase. Au forma de lacrima, orientate in jos, cu un colorit viu. Sepalele sunt rosii, in vreme ce cele patru petale au culoarea violet, nuante puternice care atrag pasarile colibri si le polenizeaza. Florile altor specii de fuchsia variaza de la rosu inchis la orange si mov albastrui, in vreme ce hibrizii obtinuti pe cale artificala au si alb in combinatia de culori.




Fuchsia Orange Crush


Fuchsia Orange Crush




Ingrijirea fuchsiei

Fuchsia sau cercelusul prefera amplasarea in locuri umbroase, la temperaturi de maxim 21-22 de grade Celsius in timpul zilei si cu 10 grade mai putin pe timpul noptii. Diferenta de temperatura dintre zi si noapte este foarte importanta mai ales primavara, cand planta formeaza mugurii.


Cercelusul se dezvolta primavara si vara, iar toamna tarziu intra in repaos pe tot parcursul sezonului rece. Udarea se stopeaza treptat cu doua saptamani inainte de a fi mutata in casa, la racoare, la temperaturi intre 4 si 10 grade Celsius. Plantele pot fi chiar tunse pe timpul iernii, intrucat primavara ele vor lastari la loc. Fuchsia se uda putin in repaos, cat sa nu se usuce substratul complet.




Fuchsia Magellanica


Fuchsia Magellanica




La venirea primaverii, cercelusii se muta treptat in locuri mai calde si la lumina si incepeti sa udati ghivecele. Plantele pot fi cosmetizate, ciupind varfurile, pentru ramificare si pentru un aspect de tufa bogata.


Exista si specii de fuchsia rezistente la ger, precum Magellanica sau Regia.


Udarea fuchsiei

Fuchsia se uda moderat, cand substratul din ghiveci s-a uscat. Toamna, cand se apropie momentul intrarii in repaos, reduceti treptat udarile pana la un minim ce asigura o umiditate usoara a pamantului pe timp de iarna. Evident, se tine cont si de marimea ghiveciului, a tipului de substrat folosit si mai ales de temperatura ambianta.




Fuchsia Glowing Lilac


Fuchsia Glowing Lilac




Inmultirea fuchsiei

Fuchsia se inmulteste prin doua metode: inradacinarea lastarilor si prin seminte. Lastarii se pun la inradacinat fie in apa, fie direct in substrat cu o sticla de plastic deasupra, pentru efect de sera. In aproximativ doua saptamani, radacinile incep sa se formeze.


Inmultirea prin seminte se realizeaza primavara, in lunile martie si aprilie. Semintele se presara in ghiveci si se acopera de un strat subtire de pamant usor umezit. Ghivecele se aseaza la umbra, la temperaturi de 15-16 grade. In maxim 3-4 saptamani, semintele vor germina. Asteptati pana cand plantutele cresc suficient de mari pentru a fi replantate in ghivece separate.




Fuchsia Santa Claus


Fuchsia Santa Claus




Daunatori

Cercelusii pot fi atacati de omizi in timpul primaverii. De asemenea, s-au semnalat boli bacteriene, fungice si virale care pot fi combatute cu substante chimice achizitionate de la magazinele fitosanitare. In cazul in care nu aveti la indemana aceste substante, apelati temporar la tratamente naturale impotriva daunatorilor plantelor precum ceaiul de pelin sau apa de tutun.