Fructul interzis ? Nedjma

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4038

Voteaza & Distribuie

Descriere

fructul interzisNedjma, autoarea (un pseudonim, desigur) construieste un personaj, pe eroina Badra, care este atat de mandra de vaginul ei si de capacitatea acestuia de a se minuna in timpul actului sexual cu penisul barbatului, incat aceasta carte ar fi trebuit subintitulata mult mai explicit, dar probabil ar fi avut probleme la publicare.



Fructul interzis a fost publicat prima data in Franta si a facut o adevarata senzatie, fiind laudat de alti autori, printre care si Catherine Millet, o alta scriitoare de memorii sexuale (Viata sexuala a lui Catherine M.).



Nedjma isi reaminteste anii durerosi ai copilariei, ai adolescentei si ai vietii de tanara mireasa, pe care i-a trait intr-un stat arab musulman, unde femeile sunt sever reprimate din punct de vedere sexual. Nedjma este isi descrie scenele-cheie cu inteligenta si atentie la detalii, cum ar fi scena barbara a noptii nuntii, atunci cand chiar mama ei a ajutat la legarea ei de pat. Badra, in varsta de 16 ani, se casatoreste cu Hmed, care are 40. Relatia lor este cea dintre un obiect (ea) si proprietarul lui (el). Scopul principal al lui Hmed este aclea de a avea un fiu.



Dupa multa suferinta fizica si emotionala, Badra se autoincurajeaua si fuge cu la matusa ei, Selma, in Tanger. In acest oras sofisticat, extrem de contrastant fata de Imchouk, satul ei izolat, ea il intalneste pe Driss, un doctor bogat cu un trecut sexual la fel de bogat. In timp ce Driss o introduce pe Badra intr-o lume plina de placeri sexuale, el refuza sa-i daruiasca si inima. Relatia lor dureaza de aproximativ zece ani, timp in care o tine pe Badra intr-un apartament la moda si ii gaseste de lucru la biroul unui prieten.



Ultima parte povesteste, prea repede parca, cei 14 ani care au trecut de la despartirea ei de Driss. Badra isi continua, inutil, activitatea sexuala, pana cand Driss o cauta sa-i spuna ca va muri de cancer. Pentru ultimele lui zile, femeia il duce inapoi la casa ei de la tara.



Frazeologia acestui text e foarte aproape de granita cliseelor, scenele sexuale sunt grafice si detaliate pana la un punct, personajelor le lipseste dimensiunea completa si sunt introduse, de obicei, ca niste pioni in viata lui Badra. Cu toate acestea, cititorul o va admira pe Nedjma pentru curajul ei de a-si descrie viata in acest timbru romantat.


Titlu original: The Almond