Fructe exotice

Detalii

Categorii
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari29511

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fructele exotice sunt destul de numeroase, multe inca necunoscute noua. Din acest motiv nici nu prea stim cum sa le alegem, cum sa le consumam si ce mai putem face cu ele? Sezonul fructelor exotice este iarna, deoarece de cealalta parte a ecuatorului ... e vara!

Ananasul

- un ananas bun e greu, parfumat, tare la atingere. Culoarea nu ii afecteaza starea de maturitate. Frunzele sale, insa, trebuie sa fie verzi si stralucitoare, trebuie sa se poata desface fara greutate, semn ca fructul este copt.
- neinceput, se va pastra la temperatura camerei. Daca l-ati inceput, ananasul rezista pana la 5 zile invelit in folie de plastic, in frigider.
- ideal dupa o masa, acesta contine o enzima care faciliteaza digestia si asimilarea de proteine, dar cu conditia ca sa fie consumat crud. In functie de specie, cantareste intre 500 g si 2 kg!
Banana

- foarte des intalnita pe rafturile supermarketurilor, nu este mai putin exotica! Martinica, Guadelupe, Coasta de Fildes, Kenya ... Bananele provin din tarile fierbinti. Unii le prefera inca verzi si tari, altii le vor alege pe cele a caror piele este aproape maronie, "patata", semn ca fructul este foarte copt. Este inutil sa o bagati la frigider pentru ca si el ii afecteaza textura.
- pentru a grabi coacerea bananelor, e suficient sa le puneti langa un mar.
- in salata de fructe, stropiti-le cu suc de lamaie pentru a nu se innegri. Sunt fructe care se oxideaza foarte repede.

Carambola

- este un fruct cu o forma alungita, lung de circa 5-8 cm, cu cinci colturi, ceea ce inseamna ca la feliere fructul are forma de stele. Miezul sau variaza de la alb la galben. Textura sa se apropie de cea a unui mar proaspet, crocant, suculent, cu un gust care aminteste de pepenele galben.
- cand le alegeti cautati sa fie tari cu coaja galbena sau aurie si stralucitoare. Pete micute pe ea sunt un semn de maturizare avansata.
- se poate consuma crud sau gatit, dar mai ales pentru decorare.
- se pastreaza la rece, intre 2 si 15 zile, in functie de stadiul de coacere.

Curmala

- curmalele cresc in ciorchini, adica mai multe fructe agatate pe o tija. Fructele sunt destul de mici, alungite, cu o culoare ce variaza de la galben la portocaliu. Se vor pastra la rece intr-un recipient etans, deoarece curmalele absorb mirosurile. Se pot, de asemenea, lasa la uscat in aer liber.
- curmalele uscate, fie ca sunt inca atasate de tija, fie sunt separate, au pielea incretita, maronie si usor translucida. Se pastreaza timp de aproape un an intr-o cutie etansa. Unele sunt acoperite cu sirop de porumb pentru o conservare mai buna, dar acest fruct este deja foarte dulce natural, astfel incat cel mai bune e sa le evitati pe cele insiropate. Deglet-Noureste una dintre cele mai cunoscute specii si provine din Tunisia.

Fructul pasiunii

- denumit si Granadilla, fructul pasiunii este o baca cu pielita violeta, rosie-portocalie sau galbena. Suprafata sa este "ridata", pulpa este acidulata, galben-portocalie si plina de seminte negre mici, comestibile.
- se pastreaza la temperatura camerei cateva zile. Cu cat este mai "ridat", cu atat este mai copt.

Guava


- acest fruct este o baca rotunda sau ovala, cu pielea neteda, de o culoare care variaza de la verde la galben stralucitor. Pulpa este de culoare roz, galben pal sau rosie, in functie de soi.
- se poate consuma crud, sub forma de suc, serbet, sirop, sau pasta de fructe. Cu toate acestea, de gaseste destul de rar ca fruct proaspat, deoarece este foarte fragil si, prin urmare, greu de transportat.

Rodia

- tot sub forma de baca rotunda, rodia este mai mare decat o minge de tenis. Coaja ei groasa este de culoare roz, stralucitoare si mai mult sau mai putin neteda. Pe masura ce "imbatraneste", pielea rodiei devine mai inchisa, mai subtire si mai tare. Miezul sunt de fapt niste boabe roz sau rosii, proaspete si curate, dar usor acre sau picante.
- se foloseste in salate, se consuma proaspata, sau stropita cu miere si apa de flori de portocale.
- cand alegeti rodiile, ele trebuie sa aiba pielea intre rosu si portocaliu-maronie, stralucitoare si neteda. Fructele ar trebui sa fie grele in mana, semn al unui miez suculent.

Kumquats

- este un fruct mic si oval ce face parte din familia citricelor, galben-portocaliu, de aproximativ 4-5 cm lungime. Aroma sa acida este, de asemenea, destul de amara.
- pielea sa este comestibila, dar trebuie spalata inainte de a o consuma. Se foloseste pentru a da aroma compotului, gemurilor, sosurilor dulce-acrisoare. Dar cel mai adesea confiate.

Litchii, rambutan si longan

- Litchiile sunt fructe mici, al caror aspect seamana cu cel al castanelor, invelite intr-o capsula tepoasa. Miezul este de culoare alba, iar gustul aduce putin a struguri albi.
- Rambutanul este un pic mai rar, este mai mare decat Litchia si invelisul sau similara cu al ei, dar un pic mai "paros". Miezul este tare, iar gustul este mai fin, mai dulce si mai revigorant.
- Longanul, similar cu cele doua de mai sus, seamana cu un strugure mare cu o piele mata. Foarte fin la gust, samburele ocupa un loc destul de mare in fruct.

Mango
- un mango gata pentru a fi consumat ar trebui sa fie destul de greu, tare, dar moale la atingere (totusi, degetul nu ar trebui sa penetreze pielea lui). Un mango prea copt are prea mult zahar, ceea ce il poate face dezgustator.
- Pentru a-l taia de-a lungul samburelui destul de mare, folositi un cutit mare pentru a obtine doua jumatati de mango.