Forma fetei tradeaza predispozitia spre comportament imoral

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3277

Voteaza & Distribuie

Descriere

Forma fetei, determinata de structura oaselor faciale, poate prevesti daca un barbat va avea sau nu un comportament imoral. Insa nu este vorba numai de forma oaselor capului, ci si de unele evolutii genetice si hormonale, care-i fac pe unii barbati mai predispusi la un comportament indecent si imoral.


De asemenea, aceste detalii par sa prevada si succesul in afaceri al respectivilor, precum si posibilitatea ca ei sa ocupe functii de conducere. Insa forma fetei ii face ca ei sa fie „cititi" ca o carte deschisa de cineva cu pregatirea necesara.


In ultimul numar al revistei Proceedings of the Royal Society B. se discuta despre cercetari care arata ca barbatii cu fete mai late in raport cu inaltimea ei sunt mult mai predispusi la comportament imoral decat altii. Cercetarile desfasurate in aceasta directie (socotite in unele cercuri drept profund „incorecte politic", deoarece i-ar stigmatiza, din start, pe cei care prezinta anumite caracteristici faciale) se adauga unor dovezi tot mai ample conform carora genele si evolutia hormonala a unui individ ii pot influenta comportamentul. Unele caracteristici fizice statice – este vorba de structura oaselor faciale, care nu se modifica – pot servi drept indicii serioase privind comportamentul individual.



„Alti cercetatori au descoperit ca diferentele dintre raportul latimii fetei fata de inaltimea ei (WHR) se contureaza in jurul pubertatii. Cum diferentele de natura sexuala ale structurii osaturii faciale sunt cel putin partiale ca urmare a concentratiei tot mai mari de testosteron la baieti, este credibil faptul ca acest hormon joaca un anumit rol in determinarea raportului WHR",



afirma Michael Haselhuhn, profesor asistent al Lubar School of Business de la Universitatea Wisoconsin-Milwaukee. El sustine ca un raport ridicat intre latimea fetei si inaltimea ei este mai mare de 1,9.




John Edwards


John Edwards



Exemplele istorice de barbati care intra in aceasta categorie generala ii includ pe John F. Kennedy (2,15), Richard Nixon (2,02), Bill Clinton (2,07) si John Edwards (2,38). Cu totii prezinta caracteristice faciale care fac obiectul studiilor recente si cu totii au fost surprinsi in „circumstante imorale".



Celebre sunt „cazul Lewinsky" si epocala declaratie a lui Richard Nixon, dupa ce explodase scandalul Watergate: „I’m not a crook" („Nu sunt un pungas"). Barbatii cu un raport WHR scazut, cum a fost John Lennon (1,63), tind sa aiba fete mai degraba lungi decat inguste. George Washington (care n-a mintit niciodata) si William Shakespeare au un raport WHR scazut, primul incadrandu-se in limita 1,75, iar Marele Will avand un raport de 1,44.


Pentru studiul desfasurat de Haselhuhn, impreuna cu colega sa, Elaine Wong, s-au derulat doua experimente. In primul, 192 de studenti la facultatea de Administratie in Afaceri au participat la un exercitiu de negocieri tip cumparator-revanzator. Cercetatorii au fost atenti daca cumparatorii i-au indus sau nu in eroare pe vanzatori, in mod deliberat, cu privire la intentiile lor.



„Cu toate ca nu exista nici o recompensa vizibila pentru desfasurarea de negocieri bune, studentii sunt intotdeauna puternic motivati sa le conduca bine pentru ca rezultatele lor sunt publicate la cursuri",



explica Haselhuhn. Cercetatorii au determinat faptul ca un comportament imoral in cursul exercitiului poate fi prezis de raportul WHR al barbatilor, insa nu si la femei, cu toate ca si ele au trisat. Cel de-al doilea test a implicat 103 participanti, care au jucat zaruri. De data asta a existat un premiu de 50 de dolari sub forma unui tichet de cadouri.


Atat barbatii cat si femeile au raportat ca numere mai mari la zaruri, mult mai mult decat atunci cand sunt aruncate la intamplare, dar, din nou, numai barbatii cu un raport WHR ridicat au fost predispusi sa triseze.


„Analiza noastra indica faptul ca barbatii cu un raport WHR mai mare s-au simtit mai puternici iar acest simt al puterii a facut predictibile declaratiile exagerate referitoare la rezultatul aruncarii zarurilor",


se arata in studiu. Cercetarile lui Haselhuhn si Wong for fi publicate si in revista Psychological Science si subliniaza ca barbatii cu un raport WHR ridicat sunt lideri mai buni si mai agresivi. Forma fetei multora dintre directorii de firme din topul Fortune 500 prezice performantele financiare ale companiilor, cei cu fata mai lata fiind „suspectati" ca ar putea obtine un succes financiar mai mare.