Filmul 3D, doar un "truc"?

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2629

Voteaza & Distribuie

Descriere



filme 3D


ochelari pentru filme 3D



Filmul 3D este privit cu mult mai putin entuziasm acum decat acum doi ani, iar un sondaj de opinie, realizat pe un esantion sectionat dintre cinefilii britanici releva ca 41% dintre acestia considera ca filmul tridimensional (la nivelul sau tehnic actual) este doar un „truc" aproape inutil, in vreme ce 19% cred ca tehnologia 3D chiar imbunatateste imaginea filmului si perceptia actiunii din el.



Dupa marele succes al lui James Cameron, cu Avatar, cele mai recente realizari 3D prezente in cinematografe sunt Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 si Transformers: Dark Moon, precum si Final Destination 5. Insa tehnologia 3D nu pare sa mai impresioneze publicul asa cum a facut-o acum doi ani, din moment ce aproape jumatate din publicul participant la sondaj afirma ca sistemul nu face cine stie ce diferenta, ca singurele efecte palpabile, dupa o vizionare in 3D, nu este nici entuziasmul fata de actiunea filmului, nici vreun sentiment de coplesitoare admiratie fata de tehnologie, ci niste dureri de cap si usturimea ochilor.


Nici televiziunea 3D nu ridica urale de entuziasm, mai ales ca majoritatea filmelor 3D de pe „micul ecran" necesita folosirea unor ochelari speciali, iar pretul aparatelor te obliga sa te scotocesti adanc dupa bani. In ceea ce priveste filmele 3D vizionate la cinematograf, in conditii cat se poate de optime, s-a spus ca acest tip de proiectii a readus publicul in sali – pe care incepusera sa le evite masiv dupa dezvoltarea sistemelor Home Cinema – dar preferintele platitorilor de bilete arata ca nu se simt cu mult mai atrasi de 3D.


Un alt film tratat in 3D, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, cu Johnny Depp, a adus incasari substantiale, insa expertii atrag atentia ca publicul a reactionat pozitiv la marketing, recenziile filmului, si distributia – lista de actori participanti la continuarea povestii avandu-l ca pivot pe capitanul Jack Sparrow.


Incasarile din box-office pentru filmele 3D au crescut fata de anul trecut, dar British Film Institute afirma ca acest lucru s-a intamplat numai datorita impactului sistemului de ticketing pentru filmele 3D premium. Cu alte cuvinte, acestea au salvat incasarile, in pofida reducerii numarului spectatorilor din salile de cinema.


Introdusa pentru prima oara in folosinta in 1915, tehnologia filmului 3D s-a imbunatatit considerabil in ultimii ani. Unele sondaje sustin ca 52% dintre spectatori ar prefera sa vada un film in 3D cu conditia sa nu fie obligati sa poarte ochelarii speciali, pentru a putea percepe efectele speciale.


Deocamdata, filmele 3D, cu toate ca sunt socotite un „truc" sau moft de un numar important de spectatori, sunt profitabile pentru proprietarii salilor de cinematograf deoarece pot pune un pret mai mare pe bilet decat pentru filmele in 2D.


Potrivit unor studii de piata, profiturile pentru filmele in 3D au crescut cu 20%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand cifrele indicau o crestere de numai 8% fata de incasarile provenite din filmele „normale".


Trucurile de care vorbesc o parte dintre spectatori, sceptici la actuala tehnologie 3D, se refera, probabil, la faptul ca doar Avatar a fost filmat cu camere speciale si procedee proiectate de James Cameron pentru productia sa, in vreme ce majoritatea titlurilor 3D aducatoare de mari incasari in box-office , inclusiv ultimul Harry Potter, sunt filmate prin proceduri obisnuite, cu camere de luat vederi clasice, dupa care imaginile sunt adaptate digital la regimul 3D.


Procesul de conversie, care, in esenta seamana cu pregatirea unei carti cu personaje si cadre din carton, iesite din pagina la deschiderea cartii, poate impresiona prin rezultate, pentru ca „lipeala" nu se vede in sala de cinematograf, insa exista destule opinii potrivnice.


Criticul de film, Roger Ebert, autorul recenziei pentru un alt „convertit" la 3D, The Clash of Titans, a scris in Chicago Sun:



„Explicati-le copiilor ca filmul nu a fost realizat 3D, si ca este proiectat in 3D doar pentru le putea vinde biletele de 5 dolari".



Alti critici sunt de parere ca nu-i nimic impresionant aici, si ca simplificarea procedurilor ii va indemna si pe altii sa-si „transfere" doar filmele in 3D pentru a stimula incasarile, si ca totul este, intr-adevar, doar un truc.