Festivalul Plai 2011

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriTimisoara
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2473

Voteaza & Distribuie

Descriere

Acum cativa ani, niste tineri visau la un festival aparte, unul unde sa fie imbinata muzica buna cu alte domenii ale artei, in cadrul caruia sa se redea diversitatea artistica a lumii. Au reusit, caci dupa cinci editii, festivalul Plai de la Timisoara a ajuns cel mai mare festival de world music din Europa, care este organizat numai de voluntari.




Festivalul Plai 2011


Festivalul Plai 2011



Totodata, este si cel mai important dintre evenimentele de acest gen din Romania. La festivalul Plai, vizitatorii care nu sunt din Timisoara au posibilitatea sa campeze. Pentru editia din 2011 sunt pregatite 100 locuri de camping.



Festivalul Plai 2011, a sasea editie a acestui festival, se va desfasura intre 16 si 18 septembrie la Muzeului Satului Banatean din Timisoara.


Muzica - arta - multiculturalitate - Acestea sunt elementele cheie ale festivalului PLAI.


Festivalul PLAI nu este un simplu festival de muzica, artistii care sunt invitati sunt de fiecare data deosebiti, iar an de an se aduna foarte multe organizatii ce le ofera participantilor sute de activitati in perioada festivalului.


Dintre artistii care vor fi prezenti anul acesta la festivalul Plai, ii amintim pe:


Susana Baca - Peru


Despre Susana Baca se spuna ca este una dintre cele mai mari voci ale "muzicii lumii" (world music - un termen general dat muzicii globale, precum muzica traditionala sau muzica folk reprezentativa unei culturi). Cantareata s-a nascut in Chorrillos, un cartier din capitala peruviana.



Artista a adus in fata lumii muzica afro-peruviana, crescand cu acest gen muzical si dorind sa-l duca mai departe. In anul 2002, Susana Baca a fost rasplatita cu un Latin Grammy Award. Cantareata a fost numita, in iulie 2011, Ministrul Culturii in Peru, in guvernul Ollanta Humala.


Warsaw Village Band - Polonia


Au inceput ca un grup de prieteni pasionati de muzica traditionala poloneza, in anul 1997, cu albumul "Hop Sa Sa". In 2002 au devenit recunoscuti pe plan international, in urma lansarii albumului "People Spring" care a fost foarte bine primit de public. Asa au ajuns cei de la Warsaw Village Band sa fie renumiti pe scena World Music.



Trupa a primit in anul 2004 faimosul premiu BBC Radio 3 pentru debut si, in acelasi an, au fost rasplatiti si cu premiul European Broadcasting Union, pentru cea mai buna inregistrare de muzica traditionala.


Forbidden City Chamber Orchestra - China





Forbidden City Chamber Orchestra


Forbidden City Chamber Orchestra




Acest grup venit de pe taramuri asiatice este format din 10 muzicieni veritabili, cu o virtuozitate impresionata si care abordeaza cu sensibilitate muzica populara chineza. In portofoliul lor se regasesc cantece ce evoca unele peisaje ale Chinei, cantece de iubire, de jale, piese de percutie si unele pasaje recitate.


The Idan Raichel Project - Israel


Idan Raichel a fost primul cantaret care si-a confirmat prezenta la festivalul Plai din 2011. Acesta a aparut pe scena "muzicii lumii" din anul 2002, incercand sa schimbe definitia muzicii israeliene.



Boston Globe scria despre acesta ca ofera prin muzica sa "o fascinanta fereastra catre un Israel tanar, tolerant, multietnic, care ia forma departe de prima pagina a ziarelor". Proiectul cu care se va prezenta la festivalul de la Timisoara reuneste pe scena 10 muzicieni. Totodata, in cadrul acestui festival, Idan Raichel va sustine si un workshop.


Beefolk - Austria


Cinci muzicieni din Graz, Austria, interesati de tot ceea ce e inedit si diferit, au pus bazele proiectului Beefolk. In sonoritatea trupei, fiecare membru a adus ceva diferit, in functie de preferintele muzicale individuale.



Insuflati de o democratie creativa, membrii trupei sunt pe rand compozitori, solisti sau orchestratori. Conceput in aceasta reteta, produsul final nu poate sa fie decat unul proaspat si surprinzator - "world jazz austrica contemporan".


Tunderground - Romania


Trupa a luat nastere intr-o cafenea din Miercurea Ciuc, in 2004, la initiativa a sapte tineri. Primul spectacol al trupei s-a numit "Pues Nada" si a fost foarte bine vazut de public. In anul 2005 trupa si-a imbogatit formula cu un chitarist si un violonist.



De la influentele de light jazz si muzica moderna, au ajuns sa isi bazeze stilul pe sunete contemporane date de ritmuri "petrecarete", completat in muzica dance, live. Artistii de la Tunderground se remarca prin diversitatea instrumentelor folosite: flaut, dramba, chitara electrica si acustica, vioara electrica, chitara bas si tobe.


Sursa foto: plai.ro