Festivalul International George Enescu

Detalii

CategoriiCultura
TaguriBucuresti, George Enescu, Muzica, Timisoara
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3677

Voteaza & Distribuie

Descriere

Incepand cu 1 septembrie 2011, la Bucuresti se desfasoara Festivalul International George Enescu. Festivalul se afla deja la editia a XX-a si va dura pana in 25 septembrie 2011. Avand o traditie de mai bine de 50 de ani, festivalul a fost infiintat in anul 1958, la trei ani dupa moartea compozitorului care a dat numele prestigiosului eveniment. Initial, festivalul era organizat din doi in doi ani, apoi a fost intrerupt o perioada din motive financiare. Insa odata cu Hotararea de Guvern nr. 258 din 2002, s-a reluat traditia organizarii Festivalului International George Enescu din doi in doi ani.




Festivalul International George Enescu


Festivalul International George Enescu




De-a lungul anilor, personalitati marcante ale muzicii clasice internationale au onorat cu prezenta festivalul: Filarmonica din Viena sub bagheta lui Herbert von Karajan, Filarmonica din Londra condusa de dirijorul John Barbirolli sau Filarmonica din Stockholm, dirijata de Sergiu Celibidache.


Locatii

Editia a XX-a se va desfasura in mai multe locatii din Bucuresti, precum Ateneul Roman, Sala Palatului, Sala Radio, Opera Nationala din Bucuresti, Teatrul National Bucuresti, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Piata Revolutiei. De asemenea, o serie de spectacole au loc si in marile orase din tara: Iasi, Timisoara, Sibiu, Cluj, Busteni, Arad, Targu Mures si Craiova.




Concert George Enescu


Concert George Enescu in Piata Revolutiei




Seriile de concerte


Evenimentul cuprinde o serie de concerte ce aduc in lumina marii artisti ai lumii, dar si spectacole de opera, balet si recitaluri.


Seria "Mari Orchestre ale Lumii" aduce pe scena instrumentisti ai Wiener Philarmoniker, London Symphony Orchestra, Academia Santa Cecilia di Roma, Staatskapelle Berlin, The Mariinsky Theatre Symphony Orchestra, Orchestre National de France.


Seria "Recitaluri si concerte camerale" ii va delecta pe spectatorii Festivalului International George Enescu cu prestatiile lui Ton Koopman, Akiko Ebi sau Yundi Li, artistii trecand atat prin repertoriile clasice, cat si prin selectii ale secolului al XX-lea.


Seria "Concertele de la miezul noptii" vine, ca de obicei, cu muzica baroca a lui Handel si Vivaldi, dar si cu compozitiile romanticilor Schumann si Mendelssohn. Epoca clasica va fi marcata de cele doua capodopere ale lui Haydn, oratoriile Anotimpurile si Creatiunea.




Concert Festivalul International George Enescu


Concert in cadrul Festivalului International George Enescu




Seria "World Music" este o premiera in cadrul Festivalului International George Enescu. Aceasta categorie noua grupeaza ritmuri soul, rock, jazz, folk, chiar si tango, subliniind faptul ca muzica este un limbaj universal.


Seria "Spectacole de opera si balet" incanta iubitorii de muzica clasica cu Evgheni Oneghin al lui Ceaikovski, Lohengrin al lui Wagner, dar si cu deja traditionalul Oedipe al lui George Enescu. Compania Nationala de Balet a Operei Nationale Bucuresti anunta un spectacol care va iesi din tiparele repertoriale de stagiune si mentioneaza prezenta a trei mari coregrafi: George Balanchine, Jiri Kilian si William Forsythe.


Seria "Muzica sec. al XXI-lea" este adresata iubitorilor de muzica noua, ce vor putea urmari ansambluri romanesti precum Hyperion, Profil, Archaeus, trio Contraste sau cvartetul Florilegium, dar si invitati din strainatate (The London Schubert Players, Ensemble Orchestral de Paris, Kammarensemble).


Seria "Enescu si contemporanii sai" face un periplu printre impresionisti, maestri ai scolii ruse, ai scolii vieneze sau compozitori francezi.


Evenimente in tara


Festivalul National George Enescu anunta si o serie de evenimente in tara. Astfel, Palatul Cantacuzino de la Busteni va gazdui vineri, 2 septembrie si duminica, 4 septembrie, doua spectacole cu participarea The London Schubert Players, respectiv Music Camp International. Tot duminica, 4 septembrie, la Cluj, Sibiu si Timisoara, au loc recitaluri si concerte ale artistilor straini si romani.


Timisoara anunta Noche Bach in data de 11 septembrie, cu participarea El Ballet Nacional Chileno. Evenimentul va avea loc la Teatrul National "Mihai Eminescu" si va fi consituit din creatii coregrafice in doua parti.




Noche Bach


Noche Bach, la Timisoara




Si Iasiul realizeaza un apectacol ce are in program compozitii ale lui Chausson si Mozzart, cu Alexandru Tomescu la vioara si Horia Mihail la pian.


In cadrul Festivalului International George Enescu se organizeaza si un concurs pentru sectiunile pian, vioara, violoncel si compozitie, la care se pot inscrie participanti indiferent de cetatenie. Castigatorii sunt desemnati de juriul concursului iar decernarea premiilor are loc in cadrul ceremoniei din 11 septembrie 2011, cu prilejul Concertului de Gala al Laureatilor.