Farul din Alexandria

Detalii

CategoriiTurism
TaguriConstructii celebre
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6766

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dintre toate cele 7 minuni ale lumii antice, numai una a avut si o utilizare practica, nu numai o frumusete arhitecturala: Farul din Alexandria. Pentru marinari, asigura o intoarcere in siguranta in Portul cel Mare. Pentru arhitecti a fost insa cea mai inalta cladire de pe Pamant. Oamenii de stiinta au fost insa fascinati de misterioasa oglinda a carei reflectie putea fi vazuta pana la 50km in largul marii.

Proiectul constructiei farului a fost conceput si initiat in 290 I.Hr. de Ptolomeu Soter, comandantul lui Alexandru cel Mare, care a preluat puterea in Egipt dupa moartea acestuia, dar a fost finalizat dupa moartea acestuia, de catre fiul sau Ptolomeu Philadephus. Sostratus a fost arhitrectul farului, dar calcule detaliate cu privire la structua si accesorii au fost desfasurate in celebra Biblioteca din Alexandria. Secole de-a randul, Farul din Alexandria a fost folosit pentru a ajuta la gasirea portului, folosind focul pe timp de noapte si reflectiile razelor solare pe timp de zi. Farul a fost inscriptionat pe monedele romane, la fel cum cele mai renumite monumente de azi se afla pe bancnotele din intreaga lume.

In anul 956, un cutremur in Alexandria a cauzat pagube minore farului, insa alte doua cutremure, in 1303 si 1323, au lasat semne adanci . Farul a fost complet distrus dupa ce mamelucul egipteam Qaitbay a hotarat sa fortifice apararea Alexandriei, construind un fort medieval pe locul unde se afla farul, folosind piatra si marmura cazuta din acesta.

Dintre cele 6 minuni ale lumii antice care nu mai exista azi, Farul din Alexandria a fost ultimul care a disparut. Datorita acestui lucru, exista informatii exacte cu privire la localizarea si aspectul acestuia. Scriitori antici precum Strabon sau Plinius cel Batran ne-au oferit scurte descriri ale turnului. Ei povestesc cum oglinda misterioasa se putea reflecta pana la zeci de kilometrii departare. Legenda ar spune ca oglinda era folosita pentru a detecta si a arde vasele de razboi inamice inainte ca acestea sa ajunga la mal.