Eu, soldatul lui Allah

Detalii

CategoriiCultura
TaguriCarti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5917

Voteaza & Distribuie

Descriere

Romanul "Eu, soldatul lui Allah" de Dan Dumitrescu, reconstituie in premiera mondiala cele mai tragice evenimente prin care a trecut capitala britanica de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace.

De factura psihologica, romanul isi desfasoara actiunea pe trei planuri: cativa tineri musulmani, cetateni britanici fara pata, unii dintre ei chiar familisti, strabat un traseu psihologic abrupt, condus din umbra de lideri Al-Qaeda monstruosi; politisti din departamentul de anti-terorism al Scotland-Yardului, care fiind avertizati de posibilitatea unor acte teroriste de anvergura in Marea Britanie, se angreneaza intr-o cursa contra-cronometru, incercand cu disperare sa-i depisteze la timp pe teroristi si sa impiedice astfel un masacru; cativa cetateni britanici, un medic, un ziarist, un profesor si niste studenti, cu vietile lor obisnuite, pline de bucuriile si necazurile cotidiene. Pe masura trecerii timpului, monstrii din umbra reusesc sa transforme sufletul tinerilor musulmani si sa creeze din ei niste fanatici orbi, impinsi pe drumul fara intoarcere al terorismului. Mintile intunecate urzesc un plan diabolic, Crucea de Foc, ale carei flacari sunt menite a-i mistui pe pagani, iar ucenicii Iadului sunt gata s-o aprinda.

Ceilalti eroi, fiinte nevinovate, se gasesc angrenati involuntar intr-o tesatura de evenimente implacabile, pe care un destin potrivnic le va calauzi in dimineata zilei de 7 iulie 2005 spre patru locuri blestemate ale Londrei, facandu-i sa se afle la locul nepotrivit si la timpul nepotrivit. Acolo, teroristii sangerosi vor jertfi zecile de victime inocente pe altarul absurd al unei lupte fanatice. Intriga romanului este bine condusa. Desi cunoastem dinainte deznodamantul, totusi nu putem omite nici un rand al cartii, caci orice informatie, cat de mica, este strecurata cu abilitate de autor, avandu-si rolul ei bine-definit in angrenajul complex al actiunii. Ideea de terorism este accentuata si de conflictele secundare ce se impletesc cu firul principal al actiunii, la prima vedere parand a fi decuplate total de prezent.

Insa, play-backuri cu evenimente majore din istoria Europei, cum ar fi cel de-al Doilea Razboi Mondial, au darul sa-l surprinda pe cititor si sa refaca intr-un mod perfect logic, ca piesele imbinate ale unui puzzle, conexiuni neasteptate intre trecut si prezent, Suspansul progresiv al romanului culmineaza cu scenele finale, pe care autorul le reda printr-o inovatie stilistica inspirata de modul inconfundabil al regizorului de film Quentin Tarantino, o aceeasi scena fiind reluata de mai multe ori prin ochii cate unui alt personaj. Romanul face parte din categoria de monografii dramatizate ce au la baza un fapt real, autorul abordand un stil cu totul inedit—cel narativ, de la persoana III, alert si colocvial, alternand cu vorbirea de la persoana I, cand este vorba despre cei patru tineri teroristi, soldatii lui Allah.

Astfel, rezultatul este spectaculos, cititorul aflandu-se transpus spiritual intr-o postura neobisnuita, de musulman fanatic. "Eu, soldatul lui Allah" este un roman psihologic, scris intr-un limbaj cinematografic, pe bazele marturiei supravietuitorilor, in incercarea de a reconstitui tragedia traita de londonezi, tragedie care va ramane de-a pururi in memoria umanitatii. Insa, mai presus de orice, acest roman este un manifest impotriva terorismului, un mesaj pe care victimele inocente ale unei lupte absurde nu inceteaza sa ni-l transmita, in speranta unei paci universale: „Sa nu uitati!" Romanul face parte dintr-un ciclu pe care Dan Dumitrescu l-a inchinat luptei impotriva terorismului.

Din acest ciclu, pana in prezent au vazut lumina tiparului "Ziua terorii"—atentatele de la 11 septembrie din SUA (roman tradus si editat si in Bulgaria) ; "Varstele razboiului"—recentul razboi din Irak; "Masacrul inocentilor"—masacrul de la scoala din Beslan, Ossetia de nord, 2004. "Eu, soldatul lui Allah" va aparea la editura Lucman, si va fi lansat pe 7 iulie ora 11, la libraria nr. 1 Luceafarul, Bd. Unirii 10, (spre Casa Poporului, pe aleea cu Fantani) Telefon : 315.77.53