Escrocii sentimentali de pe Internet

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriViata in doi
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8872

Voteaza & Distribuie

Descriere



Escroci sentimentali pe Internet


Escroci sentimentali pe Internet



Escrocii sentimentali sunt printre cei mai interesati de website-urile matrimoniale si retele de socializare, spatii virtuale unde „romantismul" lor poate da roade cat se poate de materiale.



Peste 200 000 de persoane din Marea Britanie cad, in fiecare an. victimele acestor escroci si pierderile lor financiare sunt substantiale. Potrivit unor studii efectuate de Universitatea din Leicester, 1 din 50 de britanici se declara victima a unor escrocherii pe Internet, cu punctul de plecare dintr-o falsa relatie romantica.


De obicei, escrocii sentimentali isi confectioneaza un profil fals, postand o fotografie infatisand o alta persoana, si demareaza o relatie sentimentala pentru a ajunge, in cele din urma, sa ceara bani victimelor lor, sub diverse pretexte. Intr-un tip de escrocherie generata, se pare, in Nigeria (tara cu o mare concentrare de praduitori care opereaza online), avand ca tinta femei din Marea Britanie si SUA, escrocii se prezentau drept soldati americani stationati in Irak sau Afganistan, si care, la un moment dat, aveau nevoie de bani pentru depunerea unei… garantii pentru intoarcerea din permisie, ori pentru biletele de avion.


Victimele erau sunate chiar la telefon si vocile auzite aveau un foarte plauzibil accent american. Uneori, femeile prinse in mrejele escrocilor erau indemnate sa trimita bani „bietilor soldati" de catre persoane care se prezentau drept comandantii acestora. Cercetarile derulate de echipa de studiu de la Universitatea din Leicester arata ca 52% dintr-un esantion format din 2000 de persoane au auzit de acest tip de escrocherii, iar 2% cunosc, personal, astfel de cazuri.


Multe dintre victime sunt insa atat de jenate de ceea ce au patit, incat nu raporteaza cazul. Expertii atrag atentia ca victimele acestui tip de escrocherii sufera o dubla lovitura: pierderea banilor si a unei relatii pe care o credeau autentica. Escrocii nu fac treaba de mantuiala. Ei aloca timp si resurse – uneori mergand pana la trimiterea de cadouri – pentru atragerea victimelor in paienjenisul planurilor lor. Majoritatea incearca, destul de repede, sa mute relatia online din spatiul monitorizat al unei retele sociale sau website matrimonial la nivelul schimbului direct de mesaje prin e-mail.


Anchetatorii Diviziei Crime Organizate cu grad mare de gravitate (SOCA), din Marea Britanie, au ajuns la concluzia ca escrocii sentimentali petrec mult timp in relatia cu victimele lor, studiindu-le punctele vulnerabile, si cand le creeaza acestora o dependenta de „relatia" respectiva, incep sa ceara bani.


SOCA a descoperit ca victimele ajung sa le dea sume intre 50 si 240 000 de lire sterline. Atunci cand nu pot scoate bani in mod direct de la victimele lor, escrocii trec la „planul B". Ei le cer sa accepte bani in conturile lor bancare, sume care sunt plimbate dintr-un cont in altul in cadrul unor vaste operatiuni de spalare a banilor.



„Este extrem de important sa nu trimiteti bani cuiva cunoscut online",



atrag atentia autoritatile britanice. Dupa ce BBC-ul a difuzat, la inceputul acestui an, un documentar cu o femeie care a fost momita sa trimita unui escroc cunoscut printre-o relatie pe Internet suma de 80 000 de lire sterline, a reiesit ca este vorba de unul si acelasi escroc care a mai tepuit si alte femei (cad victime si barbati) de zeci de mii de lire, facandu-le sa creada ca ar fi militar american.


Banii au ajuns in Nigeria, unde functioneaza retele intinse de escroci care actioneaza pe Internet, autoritatile fiind total depasite de situatie sau prea corupte ca sa actioneze.


O alta frauda, anchetata in prezent de politia din Suffolk, Anglia, a fost pusa la cale prin intermediul unei false agentii de „escorte", clientii (victimele) fiind recrutate online. Banda care a pus la cale escrocheria, promitand favoruri sexuale „clientelei", a realizat un castig de peste 6 milioane de lire sterline, bani ascunsi intr-o puzderie de conturi, blocate, intre timp, de autoritatile britanice. Dar atata timp cat oamenii vor crede in infiriparea unor relatii autentice prin contactele lor pe Internet, escrocii sentimentali vor avea, mereu, o zi mare pe „vesnicele plaiuri ale vanatorii".