Ernest Hemingway

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3950

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ernest Hemingway s-a nascut la 21 iulie 1899 in Chicago si a fost fiului unui doctor si a unei muziciene care visa sa aiba o fetita. Ca si tatal sau, Hemingway va iubi pescuitul si isi va petrece tineretea la vanatoare si la pescuit cu tatal sau. Mai tarziu, devine ziarist la „Kansas City Star".

In 1917, se alatura Crucii Rosii si devine paramedic pe frontul din Italia. La 18 ani, este grav ranit, apoi internat la Milano, unde se indragosteste de o asistenta medicala. Acest moment din viata lui va constitui intriga unuia dintre cele mai cunoscute romane ale sale, Adio, arme, publicat in 1929. Intors in Statele Unite, se casatoreste cu Hadley Richardson, si se gandeste sa se intoarca in Europa. Preia o misiune jurnalistica si inca nu este cunoscut atunci cand se stabileste la Paris in 1920, unde o intalneste pe Gertrude Stein, care il va invata sa scrie intr-un anumit stil, clar si ordonat.

Trei povestiri si zece poezii (1923), In timpul nostru (1925) sunt opere in care sunt prezentate subiectele violenta, razboi si moarte. Opera sa e strabatuta obsesiv de amintirea ranii care nu se vindeca si nu trece. In Fiesta (The Sun also Rises - 1926), eroul emasculat de un obuz trece prin experienta neantului, pe care cautarea neinfranata a placerii nu o poate ascunde. Ii urmarim pe tinerii expatriati pe malul stang al Senei. Conform lui Getrude Stein, aceasta este povestea generatiei pierdute. In mai 1925, Hemingway il intalneste la Paris pe F.Scott Fitzgerald, in barul Diego. Fitzgerald ii este necunoscut, insa este deja celebru. Acesta ii va aprecia calitatea scrisului, si intre ei se va dezvolta o relatie de prietenie si rivalitate.

Dupa sinuciderea tatalui sau, dupa divort si recasatorire, Hemingway publica Adio arme (1929), bazat pe experienta proprie de pe frontul italian. In 1930, se muta in Florida in Key West si scrie Moartea dupa-miaza, in care vorbeste despre coridele spaniole. In 1936, se afla in Spania, unde lucreaza alaturi de fortele republicane. Tot acolo devine alcoolic. Romanul A avea si a nu avea (1937) are ca tema principala nedreptatea sociala. Pentru cine bat clopotele (1940) este o carte inspirata de implicarea sa in razboiul civil spaniol, alaturi de Armata Republicana si subliniaza o predica a lui John Donne: „Nici un om nu este o insula completa prin el insusi, fiecare este o bucata de continent, o parte din intreg. Moartea oricarui om ma diminueaza pentru ca sunt solidar cu omenirea. Prin urmare, nu intrebati niciodata: pentru cine canta clopotul? Suna pentru tine."

Mai tarziu, se instaleaza intr-o casa mare de langa Havana si revine la Paris, in 1944 in calitate de corespondent de razboi. In 1936 scrie Zapezile de pe Kilimanjaro, in 1950, Dincolo de rau si intre copaci, care este ultima poveste de dragoste a unui vechi colonel de armata cu o venetiana de 19 ani. Batranul si marea (1952) denunta succesul material precar. In 1954, Hemingway castiga Premiul Nobel, iar pe 2 iulie 1961, batran, bolnav, diminuat fizic, se sinucide pe proprietatea sa din Idaho.