Efectele singuratatii

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6471

Voteaza & Distribuie

Descriere

Efectele singuratatii si teama de a ramane singur pot duce la anxietate, atacuri de panica, fobii, depresie, suicid, dependenta de droguri, dependenta de alcool si boli acute sau cronice. Singuratatea cronica (spre deosebire de singuratatea normala pe care toata lumea o simte din cand in cand) poate fi o boala grava si a fost asociata cu un risc crescut de deces din cauza cancerului, a accidentelor vasculare cerebrale si a bolilor cardiovasculare. Oamenii care sunt izolati social se plang si de tulburari ale somnului, astfel diminuandu-se procesul de refacere.

Care sunt cauzele singuratatii si a fobiei de a fi singur?

Oamenii pot experimenta singuratatea din mai multe motive si multe evenimente sunt legate de ea. Singuratatea este un raspuns foarte frecvent in urma unui divort, a unei despartiri sau a pierderii oricarei relatii importante pe termen lung. In aceste cazuri, ar putea rezulta atat din pierderea unei anumite persoane, dar si din retragerea din cercurile sociale, cauzata de eveniment si de tristetea asociata.

Singuratatea poate fi si un raspuns la o anumita situatie sau un eveniment, cum ar fi decesul sau absenta prelungita a unei persoane iubite. Singuratatea poate sa apara si dupa nasterea unui copil, dupa casatorie sau dupa orice eveniment de viata minor sau major. Poate aparea in casatorie sau in raporturi similare unde exista manie, resentimente sau o lipsa de comunicare. Teama de a fi singur poate fi cauzata de de multe lucruri diferite. Poate ati fost sau v-ati simtit abandonat la un moment dat in viata si ati ajuns sa asociati singuratatea cu a fi neiubit sau neglijat. Frica de a fi singur poate fi direct legat de lipsa de incredere in sine si de convingerea ca nici nu puteti sa va bucurati sau sa incercati anumite activitati daca sunteti singur.

Sau poate nu ati invatat sa va simtiti bine cand sunteti numai cu dvs. La fel cum se intampla cu toate in viata, ceea ce a fost invatat poate fi modificat. Puteti invata sa va simtiti bine cand sunteti singur, fara sa va simtiti singur, astfel incat sa aveti posibilitatea de a alege daca vreti sau nu sa aveti companie. Iar atunci va depasiti teama de a fi singur, instantaneu veti deveni mai independent si mai increzator. De fapt, exista multe avantaje in depasirea temei de singuratate. Cand sunteti singur aveti timp sa va ganditi cu calm si exista un tip special de liniste pe care o puteti experimenta numai atunci cand sunteti singur. Timpul petrecut singur poate face uneori timpul petrecut cu alte persoane chiar mai placut.