Edificii din Dobrogea ce merita vizitate

Detalii

CategoriiTurism
TaguriBabadag, Constanta
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12413

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dobrogea este o regiune din Romania bogata in edificii, situri arheologice si ruine daco-romane ce merita vizitate. In drumul spre litoral, nu ezitati sa faceti cateva opriri pentru le a vedea. Iata cateva dintre cele mai importante monumente, atat din punct de vedere istoric, arhitectural si cultural, cat si turistic.

Casa cu lei, Constanta

Casa cu lei, Constanta

Casa cu lei, Constanta

Casa cu lei din municipiul Constanta a fost construita in prima parte a secolului al XX-lea. Cladirea este realizata intr-o combinatie de stiluri arhitecturale (renascentist si baroc elvetian), cu o fatada decorata cu coloane si diverse elemente ornamentale (volute, frunze de laur, acant si cartus) si patru lei asezati pe socluri din piatra.

Edificiul are un aspect somptuos, impunator si este foarte bine prezervata. De-a lungul timpului, a servit ca sediu pentru o banca, ca locuinta, apoi a fost nationalizata. Asadar, daca ajungeti in Constanta, nu ocoliti Casa cu lei de pe strada Titulescu.



Tropaeum Traiani, Adamclisi{title}

Tropaeum Traiani, Adamclisi

Tropaeum Traiani, Adamclisi

Tropaeum Traiani, Adamclisi

Tropaeum Traiani se afla in comuna Adamclisi, in judetul Constanta. Este un important monument triumfal roman, construit intre anii 106-109 in cinstea Imparatului Traian. Edificiul a fost ridicat pentru a celebra victoria romanilor asupra dacilor din 102.

Monumentul a fost reconstituit in 1977 de catre arheologi dupa modelul originalului si este format dintr-o baza cilindrica, deasupra careia se afla un acoperis conic, din care se ridica partea hexagonala. In varful edificiului se afla armura cu cele patru scuturi.

Muzeul din complex adaposteste in prezent fragmente din edificiul original. Alaturi de monumentul Tropaeum Traiani, din ansamblul de la Adamclisi mai facea parte si un altar funerar si un mausoleu.



Manastirea Colilia{title}

Manastirea Colilia

Manastirea Colilia

Manastirea Colilia

Manastirea Colilia a fost construita de germanii din zona in localitatea Colilia din judetul Constanta. A fost initial o biserica evanghelica, apoi a fost abandonata insa, ulterior, a devenit manastire ortodoxa de maici in urma reconstructiei din anul 2006.

Etnicii germani stabiliti la Colilia la inceputul secolului al XX-lea au ridicat biserica dar, dupa retragerea acestora inapoi in Germania in anul 1942, lacasul de cult a ramas abandonat. Transformat deja intr-o ruina, degradat de intemperii si de trecerea vremii, edificiul a fost readus la viata in 2006, cand, pe ruinele vechii biserici, a fost construita o manastire ortodoxa. Biserica manastirii poarta hramul „Intrarii in biserica a Maicii Domnului".



Cetatea Enisala{title}

Cetatea Enisala

Cetatea Enisala

Cetatea Enisala

In apropiere de Babadag se ridica Cetatea Enisala, o fortareata construita pe vremea Imperiului Bizantin ale carei ziduri s-au pastrat pana in zilele noastre. Cetatea poate fi vizitata contra unei taxe de acces modice de doar 2 lei.

Pe langa zidurile care par a sfida trecerea timpului, puteti admira si peisajele locului. De pe dealul pe care e amplasata cetatea aveti vizibilitate catre Marea Neagra, Delta Dunarii, intreg Podisul Babadag si Lacul Razim.



Geamia Gazi-Ali-Pasa, Babadag{title}

Geamia Gazi-Ali-Pasa, Babadag

Geamia Gazi-Ali-Pasa, Babadag

Geamia Gazi-Ali-Pasa, Babadag

Orasul Babadag ofera turistilor cateva obiective importante pentru zona Dobrogei. Unul dintre ele este geamia Gazi-Ali-Pasa, ridicata in anul 1609. Alaturi de ea, se afla mausoleul celui ce a construit geamia, Gazi Ali Pasa, si cismeaua Kalaigi.

In oras mai pot fi vizitate mausoleul lui Sari Saltuk Dede si monumentul construit in memoria eroilor cazuti in Primul si cel de-al Doilea Razboi Mondial.