Edificii din Bihor ce merita vizitate

Detalii

CategoriiTurism
TaguriBihor, Oradea
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9072

Voteaza & Distribuie

Descriere

Judetul Bihor, situat in partea de nord-vest a Romaniei, cuprinde cateva dintre cele mai frumoase si mai valoroase edificii din tara. Alaturi de situri arheologice unice in Europa si de ruine datand din secolele al XII-lea – al XII-lea stau monumente arheologice de o importanta deosebita ce merita vizitate daca decideti sa includeti zona in traseul dumneavoastra de vacanta.

Bisericile, Cetatea Piatra Soimului si Castelul Poiana Florilor din Alesd

Castelul Poiana Florilor din Alesd

Castelul Poiana Florilor din Alesd

Orasul Alesd, aflat la 38 de kilometri de Oradea, beneficiaza de un potential turistic ridicat prin izvoarele de apa minerala si termala din zona, prim lacul de acumulare pe care se pot practica sporturi nautice, prin Targul de vara Alesdana si prin posibilitatea de a desfasura activitati de vanatoare, pescuit si agrement.

Insa cele mai importante atractii le reprezinta cele patru edificii din zona: Biserica ortodoxa din lemn de la Pestis, ctitorita in secolul al XVIII-lea, Biserica Ortodoxa ctitorita de Constantin Basarab Carnu in anul 1658, Cetatea Piatra Soimului din Pestis, ridicata in secolul al XIII-lea, si Castelul Poiana Florilor, ce dateaza din secolul al XIX-lea.



Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea{title}

Muzeul Tarii Crisurilor, Oradea

Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea

Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea

Muzeul Tarii Crisurilor, aflat in municipiul Oradea, este un muzeu de stiinta si arta amplasat in cladirea restaurata a Palatului Baroc. Este una dintre cele mai vechi edificii in stil baroc din Romania si a fost construit in secolul al XVIII-lea de arhitectul austriac Franz Anton Hillebrandt si, mai apoi, de italianul Giovani Battista Ricca.

Cladirea a fost creata pentru a deservi Episcopia romano-catolica din Oradea. In perioada 1945-1989, a adapostit un azil pentru revolutionarii comunisti greci refugiati in tara noastra. Din 17 ianuarie 1971, Palatul Baroc devine Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, cu peste 200 000 de piese muzeale si colectii de fotografie istorica, documente istorice, periodice, carte documentara, harti si grafica istorica.

Beneficiaza, de asemenea, si de sectii de arta cu lucrari ale lui Tonitza, Petrascu, Pallady, Iser, Corneliu Baba, Tuculescu etc. Sculpturiile detinute de muzeu apartin unor sculptori romani cunoscuti precum Claudia Millian, Militza Patrascu, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea sau Ion irimescu. Sectia de etnografie acopera regiunile Carsna-barcau, Crisul repede, Beius, Salonta si Crisul Alb.



Castelul de la Suncuius{title}

Castelul de la Suncuius

Castelul de la Suncuius

Castelul de la Suncuius

Comuna Suncuius este plasata in partea de est a judetului Bihor. Prima sa atestare documentara dateaza din secolul al XIII-lea. Incepand cu 1264, numele localitatii (Sunkulus) este pomenit in repetate randuri, in diverse contexte istorice. Zona sta foarte bine din punct de vedere turistic, oferind posibilitatea vizitatorilor sa practice activitati de agrement sau sa-si petreaca pur si simplu concediul in natura, intr-un cadru pitoresc.

Punctul de maxima atractie a localitatii il reprezinta Castelul de la Suncuius, ce a apartinut unei familii de boieri si care, in prezent, este consacrat activitatilor de tabara pentru copii. In apropierea castelului se afla Pestera Vantului, dar si alte formatiuni speologice care nu trebuie ratate.



Palatul Primariei din Oradea{title}

Palatul Primariei din Oradea

Palatul Primariei din Oradea

Palatul Primariei din Oradea

Palatul Primariei din Oradea a fost ridicat la inceputul secolului al XX-lea in nord-estul Pietei Centrale a municipiului Oradea. Lucrarile de constructie au durat din 1902 pana in 1903 si s-au realizat dupa planurile arhitectului Kalman Rimanoczy, in locul unde se afla inainte cladirea episcopiei catolice din secolul al XVIII-lea.

Cladirea este realizata in stil eclectic, ingloband inclusiv elemente renascentiste si este construita in plan asimetric. Pe partea orientata catre Crisul Repede, Palatul are un turn cu un ceas inalt de 50 de metri. Acoperisul a fost inlocuit dupa ce, in 1944, cel original a ars in timpul luptelor de invadare a orasului de catre trupele sovietice.



Teatrul de Stat din Oradea{title}

Teatrul de Stat din Oradea

Teatrul de Stat din Oradea

Teatrul de Stat din Oradea

Constructia Teatrului de Stat din Oradea a inceput pe 21 iulie 1899 si s-a finalizat pe 1 octombrie 1900. Arhitectul care a coordonat lucrarile a fost Rimanoczy Kalman Junior. Sala de teatru are trei niveluri si 1000 de locuri, dintre care 670 pe scaune.

Exteriorul imbina o serie de stiluri arhitecturale precum cel neoclasicism neorenascentist si neobaroc, in vreme ce interiorul este dominat de elemente rococo. Intrarea in cladire este marcata de statuile zeitelor Comediei si ale Tragediei.

Sala are o acustica foarte buna si a fost dotata si cu o fosa pentru orchestra, devenind astfel o incapere excelenta atat pentru desfasurarea pieselor de teatru, cat si ale concertelor de muzica clasica.