Eclipsa inelara de soare din 15 ianuarie 2010

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2917

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 15 ianuarie 2010 a avut loc cea mai lunga eclipsa inelara de Soare, din mileniul 3, fiind perfect vizibila din Africa, Oceanul Indian, sud-estul Asiei si sudul Indiei, si durand 11 minute si 8 secunde.

Eclipsa de soare din 15 ianuarie 2010 a fost o eclipsa inelara, cu o magnitudine de 0.9190. O eclipsa de soare are loc atunci cand Luna trece printre Pamant si Soare, intunecand astfel total sau partial Pamantul, privandu-l de lumina Soarelui, atunci cand diametrul aparent al Lunii este mai mic decat Soarele, si blocandu-i lumina, creeaza un inel. O eclipsa inelara va aparea ca eclipsa partiala pe o suprafata de mii de kilometri.

A fost vizibila ca eclipsa partiala, in mare parte din Africa, in Europa de Est, in Orientul Mijlociu si in Asia. Ca eclipsa inelara, a fost vizibila doar pe o fasie ingusta de 300 km, in Africa Centrala, in Insulele Maldive, in Kerala de sud (India), in Tamil Nadu de sud (India), Sri Lanka de Nord, in anumite zone din Birmania si din China.

Eclipsa a inceput in Uganda, apoi a trecut prin Nairobi, a intrat in Oceanul Indian, si in mijlocul acestuia a avut loc cea mai mare eclipsa timp de 11 minute si 7,7 secunde.

Apoi, intrata in Maldive, unde a fost cea mai lunga de pe uscat cu 10,8 minute de vizibilitate. Acest lucru a facut ca micile insule Maldive sa fie cele mai bune locuri pentru urmariea eclipsei de pe uscat. Eclipse inelara a inceput la ora 12:20:20, in Male, capitala Maldivelor, si s-a terminat la 12:30:06, ora locala (GMT +5h).

In jur de ora 13:20, ora Indiei, eclipsa a intrat in India, prin Thiruvananthapuram (Trivandrum), Kerala si a iesit din India prin Rameswaram, in Tamil Nadu. Eclipsa a fost vizibila pentru 10.4 minute. Dupa Rameswaram, a intrat in Sri Lanka, a traversat Golful Bengal si s-a incheiat in Birmania la frontiera cu China.

Toate locatiile unde eclipsa a fost vizibila s-au pregatit pentru intampinarea turistilor si a oamenilor de stiinta care urmau sa studieze fenomenul. In Maldive, viza pentru turisti a fost gratuita, iar in Thiruvananthapuram au fost puse la dispozitie telescoape si alte facilitati pentru ca publicul sa se bucure de eclipsa.