Drepturile mamelor la custodia copiilor

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari17806

Voteaza & Distribuie

Descriere

Drepturile mamelor la custodia copiilor difera de la caz la caz si, de asemenea, de la o jurisdictie la alta. Urmatorul articol dezvolta cateva dintre drepturile mamei asupra custodiei copilului.



Un divort este o situatie foarte traumatizanta pentru aproape toti membrii familiei. Cea mai dificila situatie apare atunci cand vine vorba de custodia copilului. Orice copil are nevoie atat de dragostea de mama cat si de sprijinul unui tata pentru a deveni adult. Institutia casatoriei este bazata exclusiv pe psihologia cresterii copiilor, care au nevoie atat de mama cat si de tata. Experimente psihologice moderne au mai stabilit ca orice copil in crestere trebuie sa aiba o relatie stransa cu mama si cu tatal sau. Pe scurt, se poate afirma ca pentru totii copii este necasara atat prezenta mamei cat si a tatalui.




custodia copiilor


drepturile mamelor la custodia copiilor




Drepturile mamelor la custodia copiilor tind sa difere in toate natiunile, statele si jurisdictiile. De asemenea, drepturile tind sa difere in aproape fiecare caz. Situatia custodiei copilului este evaluata in timpul procedurii de divort. Multi factori, cum ar fi comportamentul mamei si al tatalui, motivele din spatele divortului, etc. sunt revizuite de catre sistemul juridic si apoi sunt acordate drepturile mamei la custodia copilului. Trebuie mentionat faptul ca drepturile de custodie sunt in favoarea mamei de cele mai multe ori, mai ales in cazul in care comportamentul tatalui este abuziv sau tinde spre violenta in familie.



In cazurile normale de divort, atunci cand parintii pun capat mariajului intr-un mod pasnic, drepturile de custodie nu sunt neaparat in favoarea mamei. Custodia copilului este decisa in functie de situatie si, de asemenea, de alegerea copilului sau recomandari. De multe ori, sistemul juridic recurge la analiza psihologica si la interpretari pentru a determina care parinte va detine custodia copilului. In cazul in care ambii parinti se dovedesc a fi la fel de iubitori si grijulii, sistemele juridice prefera sa ofere o custodie comuna ambilor parinti.



Pot exista diferite aspecte la diferitele cazuri ale drepturilor mamei la custodia copilului. Iata cateva dintre aceste drepturi la custodie, care sunt de obicei acordate mamelor.


Drepturile mamei la custodia copilului: Cazul 1

In cazurile in care tatal copilului este o persoana complet normala, un tata iubitor si grijuliu, nu este alcoolic sau violent, ambii parinti detin custodia legala a copilului. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, custodia fizica va apartine mamei, ceea ce inseamna ca copilul trebuie sa traiasca cu mama. Instanta acorda tatalui permisiunea de a-si vizita in mod regulat copilul. Cu toate acestea, in cazul in care mama se teme ca tatal isi trateaza rau copilul, atunci ea are permisiunea de a depune un recurs in fata instantei pentru o ancheta. Uneori, contactul dintre tata si copil este complet rupt, dar numai in cazul in care copilul este abuzat. Odata ce copilul devine adult, el este indreptatit sa stea cu oricare parinte vrea. Trebuie mentionat faptul ca, in acest caz, si tatal suporta cheltuielile de intretinere a copilului, in mod egal cu mama.


Drepturile mamei la custodia copilului: Cazul 2

Avand in vedere cateva dintre conceptele moderne, cum ar fi concubinajul, casatoria este aproape absenta. Cu toate acestea, mediul care este creat in casa este foarte asemanator cu cel creat in cadrul unei familii. Dezavantajul este ca relatia dintre parinti nu este recunoscuta legal (o casatorie este recunoscuta legal, un concubinaj nu este). Legile referitoare la custodia unui copil sunt oarecum similare cu cele din cazurile de divort normale. Instantele de judecata, in acordarea custodiei, impun un ajutor si o contributie financiara foarte stricte, care urmeaza sa fie asigurate mamei de catre tatal copilului, pentru bunastarea acestuia.


Drepturile mamei la custodia copilului: Cazul 3

In situatia in care tatal copilului are un temperament abuziv, cazul custodiei copilului se complica. In astfel de situatii, custodia legala si cea fizica a copilului revine mamei. De multe ori, tatal nu are nici macare permisiunea de a contacta sau vizita copilul. In cazurile in care tatal este implicat regulat in abuzul de alcool sau orice abuz de alte substante, mamei si copilulului el sunt garantate protectie speciala din partea instantei.