Dimitri Mendeleev

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriChimie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari24731

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 1869 a fost dezvoltat sistemul periodic al elementelor. Nascut la Tobolsk in vestul Siberiei, cel mai mic dintre 14 frati, a caror tata a orbit si a murit de tuberculoza in anul in care Dimitri a terminat scoala, Dimitri Mendeleev a fost preferatul mamei sale, ea facand tot ce a putut pentru ca fiul ei sa-si desavarseasca studiile. Dupa ce a absolvit Institutul Pedagogic Central din Sankt Petersburg, Dimitri a plecat timp de doi ani sa faca cercetari la Paris si Heidelberg, intorcandu-se in 1861 la St Petersburg, unde a devenit profesor de chimie generala, in 1867.

A inceput sa scrie un manual de chimie anorganica, "Principiile chimiei", pe care ulterior l-a publicat in numeroase editii si limbi. Organizandu-si materialul pentru lucrarea sa, Mendeleev a grupat elementele in capitole, in functie de valenta acestora. In timp ce se afla in Germania, Mendeleev a aflat despre masele atomice ale lui Cannizzaro, si le-a utilizat pe acestea pentru a aranja elementele in ordine crescatoare. Ziua cruciala pentru Mendeelev a fost cea de 17 februarie 1869 (calendarul iulian).

El a anulat o vizita planificata la o fabrica si a ramas acasa, pentru a solutiona problema modului in care sa aranjeze sistematic elementele chimice. Pentru a-l ajuta in acest demers, el a scris fiecare element si principalele sale proprietati pe un cartonas separat si a inceput sa le aranjeze in mai multe moduri diferite. La un moment dat, a ajuns la o forma care i s-a parut potrivita si a copiat-o pe o foaie de hartie. Ulterior in aceeasi zi, el a decis ca este posibil un aranjament mai bun si l-a copiat si pe acesta, aranjament in care elementele similare erau grupate in coloane verticale, spre deosebire de primul sau tabel, in care erau grupate pe orizontala.

Aceste documente istorice exista inca. Faptul ca Mendeleev a realizat ca a descoperit si nu a proiectat tabelul periodic este demonstrat de atitudinea sa fata de acesta. In primul rand, el a lasat spatii in tabel, pentru elementele lipsa. Lasand aceste goluri in tabelul elementelor nu a reprezentat per se un lucru nou, dar Mendeleev era atat de sigur de el insusi, incat era pregatit sa prezica proprietatile fizice si chimice ale acestor elemente nedescoperite. Succesele sale cele mai notabile au fost cu eka-aluminiul (= Galiu) si eka-siliconul (= germaniu).

Lecoq de Boisbaudran a descoperit galiul in 1875 si a raportat o densitate a acestuia de 4.7g cm -3, care nu a fost in concordanta cu predictia lui Mendeelev de 5.9g cm -3. Cand a descoperit ca noul sau element era eka-aluminiul lui Mendeelev si ca marea parte a proprietatilor sale fusesera prezise cu acuratete, Boisbaudran a redeterminat densitatea elementului cu mai multa precizie si a descoperit ca aceasta era, dupa cum prezisese Mendeelev, de 5.956 g cm -3. Nu a existat nici un dubiu ca Mendeleev descoperise un model fundamental al Naturii.