Diafragma

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4560

Voteaza & Distribuie

Descriere

diafragmaDiafragma este un fel de capac din latex subtire, in forma rotunda, care are la margini un inel. Dimensiunea ei variaza pentru a se potrivi cu dimensiunile vaginului. Semi-rigida, formeaza o pelicula care previne trecerea spermatozoizilor in colul uterin.



Diafragma se foloseste pe baza de prescriptie, dupa un control ginecologic. Dupa anumite masuratori, ginecologul va recomanda dimensiunea exacta a diafragmei si va va arata cum se introduce si cum se scoate. O diafragma prea mica se poate deplasa si poate lasa colul descoperit. Una prea mare se poate deforma si poate jena vaginul.



Sfaturi practice:



* Diafragma trebuie sa fie intotdeauna folosita impreuna cu un gel sau cu un spermicid (aproximativ o lingurita), si trebuie pusa inainte de inceperea actului sexual;

* Trebuie inserata intre osul pubian si sacrum pentru a forma o pelicula inaintea colului uterin.

* Trebuie sa ramana acolo timp de 8 ore dupa contactul sexual, dar nu trebuie sa ramana mai mult de 24 de ore.

* Trebuie sa verificati pozitia corecta a diafragmei, inainte de fiecare contact sexual.

* Daca folositi un lubrifiant, acesta trebuie sa fie pe baza de apa.

* Diafragma se masoara la fiecare 2 ani sau dupa sarcina sau odata cu modificarea greutatii (mai mult sau mai putin de 4.5 kg).

* Daca aveti un alt contact sexual, la mai mult de o ora dupa primul, nu scoateti diafragma, dar folositi un prezervativ sau adaugati o doza suplimentara de spermicid in vagin.

* Este de preferat sa nu folositi spermicid spuma cand purtati diafragma, deoarece este s-a dovedit ca poate ataca latexul.

* Daca mergeti la toaleta, verificati din nou pozitia diafragmei.

* Pastrati-o departe de lumina si caldura excesiva.

* Trebuie spalata cu apa si sapun, dupa care trebuie uscata si asezata in etuiul ei.

* Evitati dusurile vaginala cand purtati o diafragma.



Cum se foloseste diafragma?

Pentru a va pune diafragma puteti sta in diferite pozitii: fie pe marginea unui scaun, fie culcata pe spate, cu genunchi indoiti, fie ghemuita sau cu un picior pe marginea cazii sau a unui scaun.

Diafragma, data cu spermicid (si pe interior si pe exterior), se tine cu varfurile degetelor si se impinge in vagin cat mai adanc. Trebuie sa va asigurati ca colul uterin este acoperit – folositi indexul pentru aceasta operatie. Diafragma nu este fina la atingere, ci mototolita.

Puteti utiliza, de asemenea, un aplicator special conceput pentru a o insera.

Pentru a o scoate, e suficient sa o prindeti cu un deget si sa o trageti usor in afara.