Ziua Parcurilor Europene

Detalii

CategoriiSocial
TaguriBucuresti, Delta Dunarii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9154

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pe 24 mai 2011 s-au implinit 102 ani de cand se sarbatoreste Ziua Europeana a Parcurilor, celebrare care a luat nastere in Suedia. Sarbatoarea a fost infiintata de catre Federatia Parcurilor Naturale si Nationale din Europa (EUROPARC). Aceasta celebrare a parcurilor europene a fost initiata pentru prezentarea spatiilor naturale de pe continentul nostru.



Evenimentul vrea sa atraga atentia oamenilor cu privire la problemele referitoare la protectia mediului, in special legat de conservarea faunei si a florei. In tara noastra sunt circa 30 de arii naturale protejate, dintre care cele mai cunoscute sunt Retezatul, Detat Dunarii si Pietrosul Mare.






Parcul Cismigiu din Bucuresti


Parcul Cismigiu din Bucuresti





Ziua Europeana a Parcurilor are ani buni in spate si un scop nobil, insa nu este o sarbatoare prea cunoscuta de catre europeni. Prin parcuri se plimba toata lumea, de intretinut, fiecare cum poate, iar cand vine vorba de mizeriile uitate acolo, s-ar putea scrie randuri intregi. Atat parcurile naturale cat si cele din orase, sunt foarte importante.


Este vorba, pana la urma, de natura. Tuturor ne place sa ne plimbam prin parcuri, sa vedem putin verde, sa stam in iarba, ori pe bancute la umbra copacilor. Iar pentru copii ori indragostiti, acesta este cel mai bun mediu de „iesire in natura".




Parcul Herastrau - din Bucuresti


Parcul Herastrau - din Bucuresti



Administratorii parcurilor, ong-urile implicate in activitati ecologige si nu numai, dar si unele insitutii guvernamentale de protectia mediului au sarbatorit aceasta zi in intreaga Europa. De asemenea, se organizeaza si diverse conferinte si simpozioane pe aceasta tema.


In 2011, in tara noastra, Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement din Bucuresti a organizat o conferinta pe tema "Voluntariat – pentru natura, pentru tine", dar si actiuni de plantare prin parcuri. Pentru Romania, acesta a fost al doilea an in care s-a sarbatorit Ziua Europeana a Parcului fiind si membri EUROPARC.


Parcul Natural Comana din Muntenia




Parcul Natural Comana


Parcul Natural Comana - foto: adevarul.ro





Parcul Natural Comana se intinde pe o suprafata de 25.000 de hectare, inclunzand localitatile Comana, Vlad Tepes, Budeni, Falastoaca, Gradistea. Partea protejata se afla in Campia Romana, aproape de Bucuresti.


9600 ha din suprafata acestei rezervatii sunt ocupate de paduri, iar zona mlastinoasa se intinde peste 300 de hectare. Speciile de plante care sunt protejate de lege si se intalnesc aici sunt: bujorul romanesc, ghimpele sau margaritarul.


Parcul National Muntii Rodnei din Maramures




Parcul National Muntii Rodnei


Parcul National Muntii Rodnei - foto: turismland.ro



Parcul National Pietrosul Mare se afla in Muntii Rodnei, si este situat la o inaltime de 1800 - 2200 m. Acest parc ocupa o suprafata de 46.399 ha. Parcul Muntii Rodnei a fost numit de catre UNESCO drept o rezervatie a biosferei.


Rezervatia a fost formata pe baza unei zone floristice si faunistice. Aici sunt foarte multe circuri si lacuri glaciare, iar in multe dintre lacuri se gaseste pastrav indigen.


Parcul National Calimani din Transilvania




Parcul National Calimani


Parcul National Calimani - foto: turismland.ro



Muntii Calimani reprezinta un masiv muntos bine individualizat in cadrul Carpatilor Orientali, cu altitudinea maxima de 2100 m, in varful Pietrosul. Ei fac parte din lantul vulcanic ce margineste la vest si nord-vest Carpatii Orientali.


Parcul National Ceahlau din Moldova




Parcul National Ceahlau


Parcul National Ceahlau - foto: turismland.ro





Parcul National Ceahlau a fost infiintat in anul 1971 si se afla situat in masivul Ceahlau. Accesul in parc se poate face cu ajutorul potecilor turistice marcate ce pornesc din localitatile Izvoru Muntelui, Durau, Ceahlau, Tasca, Bicazu Ardelean, Izvoru Alb si Secu.


Parcul National Retezat din Transilvania




Parcul National Retezat


Parcul National Retezat - foto: see-romania.com





Parcul National Retezat a fost construit in anul 1935 si se dorea conservarea florei si faunei, dar si a peisajului frumos, specific muntilor inalti. Acest parc cuprinde mare parte din pricipalele culmi nordice si are o suprafata de 20.100 ha.


Parcul National Delta Dunarii din Dobrogea




Parcul National Delta Dunarii


Parcul National Delta Dunarii - foto: inromania.info



Delta Dunarii este de o frumusete aparte cand vine vorba de locurile cu care se lauda Romania. Ca intindere, aceasta Delta este pe locul doi in Europa. Dispune de o bogatie peisagistica incredibila, datorita fainei sale atractive. Suprafata Deltei este de 4152 kmpsi a luat nastere in 11.000 I. Hr. si 7.500 I. Hr. Cel mai vechi brat al Deltei este Sf. Gheorghe, iar cel mai nou este bratul Sulina, din centrul Deltei.


Parcul Monument din Transilvania





Parcul Monument


Parcul Monument - foto: panoramio.com





Parcul Monument din Transilvania a fost mentionat prima data in anul 1833 cand s-a construit un pot pe drumul Calarasilor. Acest pod facea legatura cu Monumentul eroilor din 1828. Chiar daca astazi nu mai exista acest monument, parcul a pastrat aceasta denumire.


Parcul National Cozia din Oltenia




Parcul National Cozia


Parcul National Cozia - foto: inromania.info



Parcul National Cozia se intinde peste 17.000 de hectare, este situat in partea central-sudica a Carpatilor Meridionali si se numara printre cele mai frumoase parcuri din tara noastra. O parte de 7000 de hectare din parc sunt folosite pentru cercetari stiintifice.