Ziua Medicului Veterinar

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4639

Voteaza & Distribuie

Descriere



Pe 15 mai, an de an, medicina veterinara din Romania sarbatoreste „Ziua nationala a mediciului veterinar". Aceasta ramura a medicinei a aparut odata cu cresterea si ingrijirea mai atenta a animalelor, cand au inceput sa se dezvolte societatile omenesti.


La inceput, oamenii isi tratau animalele instinctiv, nu se facea diferenta dintre modul cum vindeci un animal ori un om. Abia mai incolo va exista o diferentiere, iar cei care practicau acest lucru puteau spune ca au o meserie, fapt dovedit de increderea celorlalti in abilitatile lor. Astazi, cand vine vorba de medicina veterinara, avem de-a face chiar si cu o etica profesionala.





medicina veterinara


medicina veterinara




Prima scoala veterinara de pe blog a fost infiintata in 1762 in Franta, la Lyon. La noi in tara, primele cursuri despre medicina veterinara s-au predat in Transilvania, inca din 1494. Cursurile medical - veterinare de aici s-au predat in cadrul scolii medico-chirurgicale de la Cluj si intr-un spital din Sibiu.


Aceasta scoala de la Cluj-Napoca devine prima insittutie entru pregatirea de "chirurgi civili" si "obstetriciani civili". In celelalte regiuni, abia in prima jumatate a secolului trecut au inceput sa fie medicii preocupati de acest aspect.


La 1864 se infiinteaza la noi prima scoala veterinara de la noi, fiind prima facultate de profil din Balcani. Scoala Superioara de Medicina Veterinara a fost fondata din dorinta medicului Alexandru Davila, in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza care a si semnat decretul de infiintare. Scoala Veterinara a functionat in cadrul Scolii de Medicina si Farmacie de la Bucuresti.


In 1864 a fost realizat si un Regulament al Scolii Veterinare, care a ramas in vigoare pana in anul 1872. In cadrul acestor norme, materiile erau impartite in 6 catedre si se studiau cate 5 ani. Materiile studiate erau:





  • Stiintele naturale, fizica, chimia, farmacologia, botanica.




  • Anatomia descriptiva, fiziologia, exteriorul animalelor domestice.




  • Anatomia si patologia copitelor, arta potcovitului.




  • Anatomia patologica, patologia generala, clinica interna.




  • Patologia chirurgicala, chirurgia veterinara, clinica veterinara.




  • Higiena, politia sanitara, morbele epizootice si contagioase, medicina legala.







medicina veterinara


medicina veterinara




Daca e sa amintim cateva personalitati reprezentative cand vine vorba de medicina veterinara, nu putem sa il lasam departe pe Louis Vincent. Acesta a urmat un an medicina la Bucuresti, apoi a trecut la Scoala Veterinara, devenind in 1869 subveterinar. I s-a dat apoi diploma de medic veterinar la Toronto. S-a intors la Bucuresti si a fost medic veterinar al orasului.



    Cea mai reprezentativa figura a Corpului Veterinar din tara noastra si cel care a fost Presedintele Societatii de Medicina Veterinara si al Asociatiei generale a medicilor veterinari, a fost Alexandru Locusteanu. Acesta a fost si membru corespondent al societatii centrale de medicina veterinara din Paris, insa si membru al Colegiului Veterinar de la Londra.






medicina veterinara


medicina veterinara




In anul 1887 este inaugurata cladirea Facultatii de Medicina Veterinara, cladire care se gaseste si astazi pe Splaiul Independentei. Se pare ca ziua de 15 mai nu a fost aleasa la intamplare pentru a sarbatori medicina veterinara din Romania, ci aceasta zi chiar se leaga de cateva momente de marca ale istoriei.


Pe 15 mai, anul 1861, Alexandru I. Cuza a dat un decret prin care Scoala de Medicina Veterinara a inceput sa functioneze. Tot pe 15 mai, dupa 10 ani, au fost 14 medici veterinari care au ajutat la fondarea Asociatiei Medicilor Veterinari din Romania, asociatie care a fost desfiintata in 1949, dar in 15 mai, 1971 a fost reinfiintata sub acelasi nume. Tocmai de aceea, la al 6-lea congres National de Medicina Veterinara, in 1994, aceasta zi a fost aleasa drept "Ziua Nationala a Medicului Veterinar".