Vitamina C si importanta ei pentru sanatate

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3157

Voteaza & Distribuie

Descriere

Una dintre cele mai importante substante pentru sanatatea noastra este vitamina C (acidul ascorbic). Organismul nostru nu beneficiaza de rezerve de vitamina C, astfel ca trebuie sa ne asiguram ca alimentatia de zi cu zi o contine in cantitatea necesara. In ce priveste doza zilnica recomandata de vitamina C, aceasta este de 60-100 mg, insa e recomandat a nu se depasi pragul de 2.000 de mg/zi.

Unde gasim vitamina C?


Printre alimentele cu o cantitate insemnata de vitamina C se numara: citricele (lamai, portocale, grapefruit), ardei verde, capsuni, rosii, broccoli, cartofi, papaya, mango, pepene rosu, conopida, varza, ardei iute, fructe de padure, ananas.

Vitamina C - beneficii


  • isi aduce semnificativ aportul in procesul de crestere
  • intareste oasele
  • face dintii mai rezistenti
  • repara tesuturile degradate
  • contribuie la formarea colagenului
  • ajuta la absorbtia fierului
  • previne aparitia ridurilor
  • intareste sistemul imunitar
  • combate stresul
  • impiedica evolutia si complicatiile racelilor netratate
  • blocheaza procesul de imbatranire a pielii
  • imbunatateste aspectul tenului.

Lipsa de vitamina C - urmari

  • oboseala
  • astenie
  • stare de slabiciune
  • stare de depresie
  • lipsa poftei de mancare
  • dureri osoase moderate.

Vitamina C – factori daunatori


  • apa
  • caldura excesiva
  • prelucrarea termica a alimentelor
  • lumina intensa
  • fumatul si alcoolul.