Ursii panda


Imi place (apasati din nou pentru a anula) 25 voturi Nu imi place (apasati din nou pentru a anula)
Ursii panda
CategoriiDivertisment
TaguriAnimale - Pasari
Modificatacum 3 luni si 3 saptamani
Vizualizari5459

Descriere

Ursii panda, nativi din sud-vestul si partea central-vestica a Chinei, sunt ambasadorii speciilor de animale pe cale de disparitie. Speciile de ursi panda sunt amenintate cu disparitia din cauza pierderii rapide a habitatului.


Ursii panda sunt mamifere pe cale de disparitie ce traiesc in principal in regiunile de sud-vest si centrale ale Chinei: provinciile Gansu, Sichuan si Shaanxi, muntii Qinling, dar si in unele zone din India si Bhutan.



Cei mai populari ursi panda sunt ursul panda gigant si ursul panda rosu. Ursul panda gigant poate fi identificat usor datorita petelor mari de negru din jurul ochilor lor, picioarelor, urechilor, bratelor si botului. Acestia sunt o parte integranta a culturii chineze, mai ales a artei chineze, fiind numiti cu drag "uriasele pisici negre".




ursi panda gigant


ursi panda gigant




Ursii panda gigant sunt buni cataratori in copaci, excelenti inotatori, abili vanatori de peste, iar principala lor hrana este bambusul. Un fapt interesant este ca ursul panda gigant poate manca 83 de kg de bambus pe zi. Ursul panda rosu are o structura lunga rosiatica si se hraneste tot cu bambus.




ursul panda rosu


ursul panda rosu




Desi este dificil sa se ia un recensamant al numarului de ursi panda, se crede ca exista doar in jur de 1000 de exemplare si doar putin peste 100 dintre acestia in captivitate.



Ursul panda este numit stiintific Ailuropoda melanoleuca ceea ce inseamna "pisica in negru si alb". In afara de aceasta denumire, una dintre faptele interesante despre ursii panda este ca acestia sunt singura specie de ursi din lume care au fante verticale la ochi similare cu ale pisicilor. Se cunoaste faptul ca majoritatea ursilor panda au pupile rotunde.



Ursul panda a devenit simbolul universal al pacii si bonhomiei in lume, din cauza aspectului sau fizic. Din cauza ca e o specie pe cale de disparitie, a devenit logo-ul international al WWF (World Wildlife Fund).


Curiozitati despre ursii panda gigant
Habitatul ursilor panda

Ursii panda se gasesc doar in trei locuri de pe pamant, in regiunile izolate si muntoase din China si unele parti ale Americii. In China traiesc in muntii unde exista zapada si o vegetatie bogata in bambus, planta care creste la altitudini ridicate. Acest habitat primeste in mod constant ploi, ceata si zapada, mediu care ajuta ursii panda sa se camufleze. Camuflajul este excelent mai ales ca ei traiesc la inaltimi intre 1500 si 4500 de metri, in mijlocul padurilor de conifere.


Alimentatia ursilor panda

Aceste animale adora bambusul. 99% din hrana lor este reprezentata de substante nutritive si furaje grosiere din tulpini de plante din bambus umbrela si bambus sageata. Ursii panda mananca bambus pe tot parcursul zilei, timp de 12 ore intr-o zi de 24, facand pauza de mai multe ori pe zi.



Un panda adult are nevoie de cel putin 12,5 kg de bambus in fiecare zi pentru a-si satisface foamea, dar se hraneste si cu ierburi si alti tuberculi salbatici. Desi ursii panda sunt de obicei omnivori un fapt interesant este ca acestia se incadreaza si in categoria carnivorilor, deoarece din cand in cand se hranesc cu pasari mici, pesti si rozatoare.



Ursii panda care au fost crescuti in captivitate mananca si miere, oua, aproape toate fructele, trestie de zahar, cartofi dulci, mere, morcovi si frunze si radacini de arbusti.


Comportamentul ursilor panda

Unul dintre faptele unice despre ursii panda este ca ei nu hiberneaza niciodata, spre deosebire de alti ursi. Acest lucru se datoreaza faptului ca ursii panda nu traiesc in zone temperate unde exista surse bogate de hrana, precum si datorita faptul ca bambusul nu le ofera hrana suficienta pentru a ramane nemancati luni de zile.



Unele dintre faptele cu adevarat uimitoare este ca ursul panda mananca in pozitia de sezut, similara cu cea in care mamele stau cand isi hranesc copii. Panda sta cu picioarele din spate intinse intr-o pozitie relaxata. Pot arata foarte lenesi in aceasta pozitie, dar in realitate sunt extrem de constinciosi atunci cand vine vorba de procurarea hranei pentru ei si puii lor. Acestia urca uneori in munti pana la peste 4000 de metri pentru a-si gasi hrana in timpul verii.




urs panda


urs panda hranindu-se




Corpul ursilor panda

Acestia au o coada scurta si indesata care serveste negresit la tinerea la distanta a mustelor, fiind experti in a se pastra curati. Ursul panda are cinci gheare, plus o anexa suplimentara care este de fapt o prelungire a osului incheieturii labei. Se foloseste de aceasta aderenta pentru a prinde ramurile de bambus si a urca in copaci. Un panda adult mediu poate creste pana la aproape un metru inaltime atunci cand sta pe toate cele patru labe iar masculii pot cantari aproximativ 113 kg, in timp ce femelele pot cantari pana la 100 de kg.


Imperecherea ursilor panda

Ursii panda gigant sunt mamifere solitare, traiesc mereu singuri. Au un simt foarte ascutit al mirosului care ii ajuta sa stea departe de teritoriile altora. Interactioneaza numai in timpul primaverii in scop de imperechere. Lasa in urma mirosuri pentru ca alti masculi sa stie ca femela a fost imperecheata si ca trebuie lasata in pace. Desi uneori apeleaza unii la celalalti pentru a comunica, daca exista o amenintare in apropiere.



Femela panda naste intotdeauna gemeni, dupa o perioada de cinci luni de sarcina. Puii se nasc orbi si neajutorati, iar femela nu este suficient de puternica pentru a ingriji si a hrani doi pui deodata, ceea ce duce la moartea unuia dintre pui de cele mai multe ori. Desi puii nascuti de femelele crescute in captivitate supravietuiesc amandoi datorita ingrijirii umane acordate unuia din puii nascuti.




urs panda cu puiul ei


urs panda cu puiul ei




Puii de panda cantaresc 142 de grame la nastere si nu se tarasc pana cand nu sunt de cel putin 3 luni. Pana atunci ei se ingramadesc in mijlocul cald de blana al pieptului mamei. Puii se nasc albi, curati, si numai dupa cateva luni de viata incepe sa apara blana neagra. Pui traiesc alaturi de mama lor o perioada de cel putin 2,5-3 ani.


Specii de ursi panda

Exista doua sub-specii de urs panda gigant, ambele fiind numite dupa regiunea in care traiesc. Speciile de munte Qinling situate in provincia Shaanxi sunt ursii panda Qinling care traiesc in padurile de acolo, in timp ce ursii panda Sichuan se regasesc in zone limitate din provinciile Sichuan, Gansu si Shaanxi.



Specia a treia se numeste urs panda rosu, desi nu impartaseste caracteristici genetice cu un panda normal. In realitate nu este un urs panda si nici similar cu vreo alta specie de animale de pe pamant, ci este o specie rara care provine din familia Ailuridae ale caror specii sunt endemice in special in padurile temperate din Asia. Ursii panda rosii se gasesc in paduri dese din Himalaya si unele parti din India: Nepal, Bhutan, precum si in China si in unele parti din Myanmar.



Unil dintre faptele interesante despre ursul panda rosu este ca acesta este un animal foarte timid si mic. Ar putea fi comparat cu o pisica de statura medie sau cu un raton. Are blana de culoare rosiatica si o coada stufoasa foarte lunga. Cantareste in jur de 3-6 kg si este un animal nocturn in natura.



Unul dintre cele mai triste si infricosatoare fapte despre ursii panda este sunt una dintre speciile cele mai amenintate cu disparitia, datorita pierderii drastice a habitatului (unul din efectele incalzirii globale) si imprudentei oamenilor care i-au vanat pentru blana lor si pentru a dovedi proprietati medicinale.