Ulei de masline vs ulei de floarea soarelui

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8662

Voteaza & Distribuie

Descriere

Atat uleiul de floarea soarelui cat si uleiul de masline sunt larg utilizate pentru gatit. Alegerea unui ulei de gatit sanatos pentru tine si familia ta este foarte importanta.



Uleiul de gatit este indispensabil atunci cand vine vorba de a pregati o masa si exista putine feluri de mancare care pot fi gatite fara ulei sau grasime de o anumita forma. De la ulei de floarea-soarelui la ulei de masline, de la ulei de cocos la ulei de rapita sau de canola, exista mai multe tipuri de ulei de gatit disponibile pe piata.




ulei de masline


ulei de masline




Alegerea celui mai sanatos ulei de gatit este foarte importanta deoarece poate avea un impact mare asupra sanatatii voastre. Ca ingredient pentru mancaruri, uleiul da aroma finala a mancarii gatite. Inainte de a discuta despre meritele relative si dezavantajele diferitelor uleiuri, trebuie sa cunoastem toate tipurile de grasimi care se regasesc in uleiurile de gatit. Toate grasimile pot fi impartite in grasimi bune si grasimi rele.



Grasimile bune sunt grasimi mononesaturate si polinesaturate care scad colesterolul LDL si cresc colesterol HDL. Grasimile saturate si cele trans saturate sunt grasimi rele care ridica nivelul de colesterol LDL si scad colesterolul HDL.



Un ulei sanatos este cel care contine un nivel ridicat de grasimi mononesaturate si polinesaturate si niveluri scazute de grasimi saturate si trans saturate. Atat uleiul de masline cat si uleiul de floarea soarelui sunt uleiuri de gatit sanatoase, cu un nivel ridicat de grasimi mononesaturate. Cu toate acestea, pe langa acesti factori exista si alte aspecte cum ar fi punctul de ardere al uleiului, vascozitatea acestuia, aroma si gustul, care sunt, de asemenea, importante.


Ulei de floarea soarelui vs ulei de masline

Asa cum am mentionat mai devreme, un ulei de gatit este considerat sanatos daca are nivel ridicat de grasimi mononesaturate si polinesaturate si un nivel scazut de grasimi saturate si grasimi trans saturate. Desi atat uleiul de floarea soarelui cat si uleiul de masline indeplinesc cele doua criterii, uleiul de masline contine un nivel mai ridicat de grasimi mononesaturate iar uleiul de floarea soarelui contine un nivel mai ridicat de grasimi polinesaturate. Deci, pentru a beneficia de aceste grasimi sanatoase, ar trebui sa incercati sa introduceti ambele uleiuri in alimentatia voastra. Uleiul de arahide are, de asemenea, un punct inalt de ardere si poate fi folosit ca substitut al celui de floarea soarelui.



Punctul de ardere (de fum) al uleiului este temperatura la care uleiul incepe sa emite vapori. Aceasta semnifica faptul ca uleiul este pe cale sa arda si cand se intampla acest lucru au loc unele modificari chimice care reduc valoarea nutritionala a uleiului, precum si aroma sa. Asadar este important sa nu incingem uleiul dincolo de punctul de ardere.



Uleiul de floarea soarelui are un punct de ardere ridicat, in jur de 232 °C, care il face ideal pentru prepararea mancarurilor chineze si thailandeze, care necesita caldura mare pentru a fi gatite rapid. floarea soarelui este excelent pentru cartofi prajiti si sote-uri. Uleiul de masline, pe de alta parte, are un punct de ardere mai scazut, aproximativ 200 °C, care nu este potrivit pentru prajit.



O alta diferenta intre uleiul de floarea soarelui si uleiul de masline este pretul. Uleiul de masline, mai ales cel extravirgin, care este presat la rece, costa mult mai mult decat cel de floarea soarelui. Acest lucru ii impiedica pe majoritatea oamenilor sa-l foloseasca zi de zi la gatit. Cu toate acestea, puteti folosi ulei de masline virgin, care nu este atat de scump, pentru prepararea mancarurilor clasoce. Ulei de masline extravirgin este excelent pentru salate, supe si paste.



In ce priveste beneficiile uleiului de floarea soarelui, acesta are un continut ridicat de acizi grasi omega 6. Dar nu contine niciun acid gras omega 3. Cel de masline, pe de alta parte, contine totusi o cantitate scazuta de acizi grasi omega 3 si o cantitate medie de acizi grasi omega 6. Uleiul de masline contine o cantitate mai mare de vitamina K iar uleiul de floarea soarelui contine mai multa vitamina E.



Pentru a profita la maximum de beneficii, utilizati atat ulei de floarea soarelui cat si ulei de masline pentru diferite tipuri de preparate alimentare. Dar amintiti-va ca uleiul de gatit este bogat in calorii, asa ca folositi-l cat mai cumpatat posibil in prepararea mancarurilor.